Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Κολικόντασι της Αλβανίας


Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε χθες στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Κολικόντασι της Αλβανίας, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου.
Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Καννίνης κκ. Ιγνάτιος, συμπαραστατούμενος από τους Επισκόπους Νικόλαο και Άστι και πλειάδος κληρικών.
Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι πρώην Υπουργοί Αντώνιος Μπέζας και Σπύρος Ξέρας, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Μιχαήλ Τρίτος και Κωνσταντίνος Νιχωρίτης και πλήθος προσκυνητών από την Αλβανία και την Ελλάδα.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Βερατίου Ιγνάτιος, αναφερθείς στη ζωή και το έργο του Αγίου Κοσμά.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου πέριξ της Μονής.
Η Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά βρίσκεται βόρεια της Απολλωνίας, στην ανατολική όχθη του Άψου ποταμού, κοντά στο χωριό Κολικόντασι της Μεγάλης Μουζακιάς. Απέχει ένα τέταρτο της ώρας από την πόλη Φίερη.
Χτίστηκε μεταξύ Αυγούστου 1813 και Ιουνίου 1814 από τον Αλή Πασά τον Τεπελενλή.
Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού σταυροειδούς βυζαντινού. Ο τάφος του Αγίου βρίσκεται κατά μήκος του κατεστραμμένου ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Τα λείψανα του Αγίου για λόγους ασφαλείας φυλάσσονται στην Αρχιεπισκοπή στα Τίρανα. Η Μονή σήμερα έχει ανακαινισθεί πλήρως χάρη στο ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Γενικά η Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά στο Κολικόντασι αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του Γένους.

Σχόλιο:Τον Μητροπολίτη Βερατίου τον είχα γνωρίσει στη Λάρισα.Εξαιρετικά απλός,ευγενής και λιτός άνθρωπος.Από τους λίγους Μητροπολίτες που μου έκαναν τόσο καλή εντύπωση.Ελπίζω να λυθούν σύντομα τα προβλήματα που δημιουργεί η αλβανική κυβέρνηση(ουσιαστικά αχυράνθρωποι των ΗΠΑ-Τουρκία) στην Εκκλησία της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επ- Ανάσταση

  Η επανάσταση χωρίς την Ανάσταση δε μπορεί να υπάρξει αλλά και η Ανάσταση τροφοδοτεί επαναστάσεις. Όταν ο θάνατος νικιέται δε θα μπορούσαν ...