Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Κένυας: «Κινδυνεύουμε από τους τζιχαντιστές αλλά συνεχίζουμε»



Tου Νίκου Ασλανίδη – από την Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Την Ελλάδα επισκέφθηκε προ ημερών ο αρχαιότερος εν ζωή ιεραπόστολος Αφρικής, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος (κατά κόσμον Ανδρέας Τηλλυρίδης), σε μια προσπάθειά του να ενημερώσει τους Ελληνες για το έργο και τις ανάγκες της ιεραποστολής στην Αφρική. 
Οπως αποκάλυψε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια», δυστυχώς στην Κένυα υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι κάνουν επιθέσεις σε κεντρικούς δρόμους και εκτελούν εν ψυχρώ όσους χριστιανούς βρίσκουν.
Προ τριμήνου -όπως είναι γνωστό- επιτέθηκαν στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα και δολοφόνησαν 148 χριστιανούς φοιτητές την ώρα που προσεύχονταν.
Την ευθύνη ανέλαβαν Σομαλοί τζιχαντιστές της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Οι ίδιοι με μηνύματά τους τονίζουν ότι θα πλημμυρίσουν τη χώρα με αίμα χριστιανών. 
Η Κένυα, με πληθυσμό 46.500.000, έχει 80% χριστιανούς και μόλις 10% μουσουλμάνους. Παρ' όλα αυτά οι φανατικοί τζιχαντιστές συνεχίζουν τη δράση τους.
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κένυας, που έχει εγκαινιάσει 150 ορθόδοξους ναούς, συνεχίζει το ιεραποστολικό έργο του χωρίς να φοβάται, γιατί, όπως δηλώνει, είναι υπό την προστασία των Αγίων. 
Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου και σπούδασε Θεολογία στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου Παρισίων, από όπου πήρε το πτυχίο του το 1972.
Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στον κλάδο της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, ενώ το 1976 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Φιλοσοφία.
Τον Ιανουάριο του 1977, έπειτα από επιθυμία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ΄, πήγε στην Κένυα, όπου επιδόθηκε στην προετοιμασία της λειτουργίας της Ιερατικής Σχολής.
Παράλληλα, παρακολούθησε μεταδιδακτορικά μαθήματα Ιστορίας και Θρησκειών στο πανεπιστήμιο Louvain-la-Neuve του Βελγίου.
Το 1982 επέστρεψε στη διακονία στην Κένυα, ενώ το 1992 χειροτονήθηκε διάκονος, πρεσβύτερος και επίσκοπος, μέσα σε μόλις πέντε ημέρες!
Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τελευταία, συνεχίζει τις περιοδείες του στην Κένυα όπου η μητρόπολη διατηρεί 30 δημοτικά σχολεία, 18 γυμνάσια, τρία ορφανοτροφεία, 30 ιατρικά κέντρα και επισιτιστικά προγράμματα σε 15 δημοτικά σχολεία.
«Δυστυχώς λόγω της κρίσης δεν έχουμε τα αναγκαία χρήματα για να συνεχίσουμε το ιεραποστολικό έργο μας» δήλωσε ο ίδιος.
«Την ίδια ώρα έχουμε και τις επιθέσεις των τζιχαντιστών. Εχω κινδυνεύσει και εγώ προσωπικά αλλά είμαι υπό την προστασία των Αγίων. Βρέθηκα αντιμέτωπος με τον θάνατο κι έζησα στιγμές αγωνίας, φόβου, τρόμου, αλλά και εσωτερικής ψυχικής ωφέλειας».
«Ονειρευόμουν να γίνω πετυχημένος πιανίστας, αλλά ο π. Σωφρόνιος προέβλεψε άλλο δρόμο»
Ο πατέρας Μακάριος από μικρή ηλικία ενδιαφέρθηκε για την ιεραποστολή, όταν γνώρισε το έργο του αείμνηστου αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομου Παπασαραντόπουλου και του πρώτου ιθαγενή θεολόγου Θεόδωρου Ναγκνάμα, που είχε δεσμούς με την Κύπρο.
Στα είκοσί του χρόνια συνάντησε τον γέροντα Σωφρόνιο του Εσσεξ, πνευματικό παιδί του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου.
«Είχα πάει στην Αγγλία και ονειρευόμουν να γίνω πετυχημένος πιανίστας, όταν συνάντησα τον π. Σωφρόνιο. Τότε ο γέροντας μου είπε: “Παιδί μου, ο Θεός σε προορίζει για κάτι ανώτερο. Να γίνεις θεολόγος. Εγώ για ζωγράφος πήγα στο Παρίσι αλλά, όπως βλέπεις, έγινα μοναχός”. Τελικά, ο γέροντας είχε προβλέψει όλη την πορεία της ζωής μου. Ολα αυτά τα χρόνια εκδηλώθηκε τόσο πλούσια η αγάπη του Θεού για τον διπλανό μας, τον πλησίον μας, τον αδικημένο, τον ξεχασμένο και περιφρονημένο αδελφό μας. Πόσο αληθινά αδικούμε τους εαυτούς μας, όταν αγνοούμε ότι όσο πιο πολύ ξέρουμε να αγαπάμε το Θεό τόσο πιο εύκολα θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον οποιοδήποτε αδελφό μας, τον διπλανό μας, με οποιαδήποτε καταγωγή, κουλτούρα, γλώσσα ή χρώμα. Ανακαλύπτουμε την ταυτότητά μας όταν μπορέσουμε να φέρουμε κοντά μας, δίπλα μας, μέσα μας τον άνθρωπο του Θεού. Ζούμε καθημερινά αυτό ακριβώς που εκφράζει η άπειρη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο. Δίνεις αγάπη στον διπλανό, τον φέρνεις μέσα σου και τότε αισθάνεσαι ότι ο Θεός γίνεται ο ίδιος ένα μαζί σου. Αυτό είναι το μυστικό της προσφοράς».
«Μας συγκλονίζουν πολλά γεγονότα στην πορεία της διακονίας μας στην Αφρική. Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις αυτές εξωτερικά, αλλά να εμβαθύνουμε όχι για δική μας προβολή και αυταρέσκεια, αλλά μόνο για να δοξαστεί ο ίδιος ο Θεός. Αν δεν αγωνιστούμε να αποβάλουμε την υπερεγωιστική μας αξίωση, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ευχαριστήσουμε τον Θεό και θα είμαστε συνέχεια κουραστικοί με τους εαυτούς μας. Τελικά θα χάσουμε τα πάντα και το κέρδος μας θα είναι η τελική μας στέρηση να ενωθούμε με τον Θεό. Θα πρέπει να έχουμε αυτή τη λαχτάρα επικοινωνίας και προσφορά προς τον πλησίον μας. Αυτός είναι ο σκοπός της αποστολής μας».
Ο Μητροπολίτης Κένυας κάνει έκκληση σε όλους να βοηθήσουν, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας, έτσι ώστε να συνεχιστεί το έργο της ιεραποστολής στην Αφρική.
«Εκτός από χρήματα χρειαζόμαστε γιατρούς, δασκάλους και άλλους εθελοντές που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν. Η φτώχεια και οι αρρώστιες θερίζουν στην Αφρική. Πρέπει ο καθένας όπως μπορεί να βοηθήσει έτσι ώστε να συνεχιστεί το ιεραποστολικό έργο».
από Romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...