Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Οι Προφήτες




Με την ευκαιρία της γιορτής του προφήτη Σαμουήλ,να πούμε λίγα λόγια για τους προφήτες.Προφήτης δεν σημαίνει αυτός που βλέπει τα μελλούμενα.Η πρόθεση προ- δε σημαίνει πριν αλλά αντί.Είναι δηλαδή αυτός που μιλάει αντί του Θεού(φημί=λέγω).
Υπάρχει και η έννοια του προλέγοντος τα μέλλοντα αλλά δεν είναι αυτή η κύρια.Γι'αυτό και στα εβραϊκά το nabi(από το naba=κράζω,μιλώ)κυριάρχησε του ro'e(οι βλέποντες).
Τους προφήτες τους καλούσε ο Θεός.Όχι όμως τυχαία.Είχαν ήδη προετοιμαστεί ψυχικά,εσωτερικά,ζούσαν κατά Θεόν και ήθελαν να Τον γνωρίσουν,να Τον προσεγγίσουν περισσότερο.
Οι προφήτες είχαν ουσιαστικά διπλό έργο.Την καταστροφή του αμαρτωλού κόσμου και η ανοικοδόμηση του πνευματικού κόσμου.
Ελέγχουν ψεύτικες διδασκαλίες,γκρεμίζουν είδωλα,ελέγχουν οξύτατα πολιτικούς και θρησκευτικούς αρχηγούς αλλά και άλλα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για το κακό που επικρατούσε στην κοινωνία.
Αποτέλεσμα της κριτικής εναντίον θεσμών,υψηλά ισταμένων προσώπων αλλά και βαθιά ριζωμένων συνηθειών είχε σαν αποτέλεσμα την αντίδραση του κόσμου.Στην αρχή αδιαφορούν,μετά τους ειρωνεύονται και τέλος κυνηγάν να τους εξοντώσουν.
Οι προφήτες παρ'όλα αυτά,με όπλο τον λόγο τους γραπτό και προφορικό,συνεχίζουν τον αγώνα τους και την αποστολή τους.Αυτό συμβαίνει γιατί οι προφήτες αισθάνονται το χάρισμά τους σαν μια δύναμη που σαρώνει όλη την ύπαρξή τους,στην οποία δεν μπορούν να αντισταθούν.
Η Εκκλησία οφείλει να συνεχίσει το έργο των προφητών,να εναντιώνεται στην αμαρτία,στην κοινωνική αδικία,στην ψευδοθρησκεία,στο κακό και σε όσους κυρίως ευθύνονται γι'αυτό.Αυτά σαν μια αρχή,θα υπάρξουν κι άλλες αναρτήσεις για τους προφήτες.

6 σχόλια:

  1. Πώς γίνεται κάποιος προφήτης; με ποια διαδικασία "χειροτονείται';

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους προφήτες του καλούσε ο ίδιος ο Θεός.Είχαν,όμως,ήδη σχηματίσει μέσα τους υψηλό πνευματικό κόσμο μετά από μακρά πνευματική προετοιμασία.Η κλήση του Θεού ήταν γι'αυτούς απίστευτα θελκτική και γλυκειά.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο προφήτης πρώτα πείθεται για την αλήθεια των προφητειών και μετά προχωρά στο έργο του.
    Αυτά στην Π.Δ.Για την εποχή της Κ.Δ. θα ανεβάσω ένα πολύ ωραίο κείμενο που βρήκα εντός ολίγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πώς ήξερε ο Προφήτης ότι ΟΝΤΩΣ του μιλάει ο Θεός
    και ότι δεν είναι απλώς τρελαμένος;
    Πώς αποκτούσαν τη βεβαιότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή την απορία την έχω κι εγώ.Όχι μόνο για τους προφήτες.Αλλά μη ξεχνάς ότι μιλάμε για ανθρώπους υψηλοτάτου πνευματικού επιπέδου(με την έννοια της προσευχής) και όχι για ενθουσιώδη παιδαρέλια.Επίσης νομίζω ότι θα κάνανε και κάποιο είδος δοκιμασιών.Όπως περιγράφεται η κλήση των προφητών από το Θεό πάντως,επρόκειτο για μια δύναμη που έρχεται απ'έξω και κατακλύζει όλη τους την ύπαρξη.
    Η σιγουριά τους πάντως έχει να κάνει με την πνευματική τους κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτά ακούγονται ακατανόητα για τον σημερινό άνθρωπο, νομίζω.
    Ερώτηση: Υπάρχουν προφήτες σήμερα; Και τι διαφορά έχει η προφητεία από το χάρισμα της προόρασης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο σημερινός άνθρωπος θεωρεί ακατανόητα πολλά πράγματα.Ευθύνη του καθενός να εμβαθύνει περισσότερο.
    Για το προφητικό χάρισμα σήμερα τα εξηγεί πολύ ωραία και αναλυτικά το άρθρο που έχω ανεβάσει πριν από λίγη ώρα.
    Για τη προφητεία και την προόραση τα εξηγώ στην αρχή του άρθρου.Η προόραση είναι κομμάτι του προφητικού χαρίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...