Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη από το Αγιορείτικο Βήμα





Συνέντευξη στην Ασημίνα Ρούσσου
 Ώρες αγωνίας διανύει όλη η χώρα με τα κύματα προσφύγων που καταφτάνουν στα νησιά μας να αυξάνονται και με το πρόβλημα ολοένα να διογκώνεται. Ξύλο μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών στην Κω, βρέφη και παιδιά κοιμούνται στον δρόμο πάνω σε χαρτόνια στη Λέρο και ο Δήμαρχος της Κω φοβάται πως "θα χυθεί αίμα", είναι μόνο λίγα από τα περιστατικά που συνθέτουν το ανεξέλεγκτο αυτό κλίμα.
Την ίδια ώρα, πρώτο θέμα σε BBC, Associated Press, Daily Mail είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά με δυσφημιστικά δημοσιεύματα.
Στη Λέσβο η ΜΚΟ «Αγκαλιά» βοηθάει καθημερινά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο πατέρας Ευστράτιος Δήμου αποτελεί την ψυχή της «Αγκαλιάς» και τονίζει στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ όπως την όλη κατάσταση μπορούμε να την διαχειριστούμε με αγκαλιά και αγάπη. Αναφέρει επίσης πως ποτέ δεν συνάντησε εχθρική στάση από τους μετανάστες, αντιθέτως, συνάντησε χαμόγελο ακόμη και από μικρά παιδιά.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ:

-Πόσοι έχουν περάσει από το νησί της Λέσβου τους τελευταίους μήνες;

Έχουν περάσει από το νησί 26.000 .

-Πόσους έχει περιθάλψει η οργάνωσή σας;

Τους τρεις τελευταίους μήνες 5.500 μετανάστες έχουμε περιθάλψει, από τους οποίους οι 100 μόνιμα διαβιώνουν στην "Αγκαλιά". Τις τελευταίες μέρες έχουμε μια αύξηση ημερήσια, η οποία φτάνει στα 1000 - 1500 άτομα. Αναμένεται τον Σεπτέμβρη με Οκτώβρη κορύφωση της προσέλευσης των μεταναστών στο νησί μας.

-Πιστεύετε πως υπάρχει κίνδυνος;

Μέχρι τώρα δεν συνάντησα κίνδυνο . Μέχρι τώρα δεν συνάντησα καμία εχθρική στάση . Αντίθετα, συνάντησα αγάπη , αγκαλιά, χαμόγελο. Χαμόγελο ακόμη και από παιδιά που τα βλέπεις να γονατίζουν μπροστά σου για ένα μικρό μικρό παιχνιδάκι. Είδα ακόμη Πακιστανούς να προσεύχονται 20 λεπτά στον Θεό για την επιβίωση των Ελλήνων για να μπορέσουν να βγουν από τον κυκεώνα της κρίσης που μας ταλανίζει όλους.

-Πως θεωρείτε πως μπορούμε να το διαχειριστούμε;

Μπορούμε να το διαχειριστούμε με αγκαλιά και αγάπη. Τονίζω την αγάπη. Γιατί ο Θεός μας είναι ένας Θεός αγάπης, ταπεινός, που προάγει την ειρήνη και την συχώρεση ως ύψιστα αγαθά για την ανθρώπινη υπόσταση . Πάρα πολλά είναι τα παραδείγματα στο ευαγγέλιο που μας παρακινούν να δράσουμε κατά τον ίδιο τρόπο απλώνοντας το χέρι στο διπλανό μας, στο γείτονά μας, στον Αφρικανό, στον άστρο, τον μαύρο, τον Κινέζο, τον άνθρωπο. Το όνομα του Θεού είναι αγάπη, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

-Τέλος, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για την εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας;

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Μπορούμε όμως να δώσουμε ελπίδα και αγάπη στον κόσμο. Το τίμημα θα είναι το χαμόγελο ενός παιδιού. Οποιουδήποτε παιδιού. Από οπουδήποτε κι αν προέρχεται . Ελπίζω όλοι μας την γιορτή τούτη που ακολουθεί να καταλάβουμε το δράμα της Παναγίας όταν σταυρώθηκε ο Χριστός, ο γιος της. Να καταλάβουμε το νόημα του θανάτου και της ανάστασης. Να καταλάβουμε το κάλεσμα κοντά στο Θεό. Ελπίζω όλοι με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί ο καθένας, όσο μικρός και ταπεινός εάν είναι να προσφέρει στον κόσμο αγάπη , ειρήνη και να προσπαθούμε να περιθάλψουμε τους έχοντες ανάγκη.  

9 σχόλια:

  1. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΚΟ ΜΕ ΤΟ Α Ζ Η Μ Ι Ω Τ Ο ΒΟΗΘΑΝΕ ΒΕΒΑΙΑ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;
    ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει χρηματοδότηση,νομίζω,από την ΕΕ.Προφανώς χρειάζονται χρήματα για να παραχθεί έργο.Δεν μου αρέσει το τσουβάλιασμα.Ότι κάποιοι μέσω ΜΚΟ εισέπραξαν πολλά χρήματα χωρίς να κάνουν τίποτα ή κατάφεραν να περάσουν ύπουλα διάφορες "πολιτικές γραμμές" εξυπηρετώντας κέντρα εξουσίας δε σημαίνει ότι είναι όλοι το ίδιο.Αλλιώς όλοι οι παπάδες είναι θεομπαίχτες,όλοι οι αστυνομικοί γουρούνια,όλοι οι γιατροί φακελάκηδες,όλοι οι φοιτητές πρεζόνια και σταματημό δεν έχει το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ πάτερ
    Σέβομαι τη γνώμη σου αλλά διατηρώ σθεναρά και τη δική μου.

    Είναι ΝΑ ΜΗ χαθεί η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
    ΑΝ χαθεί, ( είτε προς πρόσωπα, είτε προς φορείς) ΔΕΝ ξαναβρίσκεται.

    Είναι η εμπιστοσύνη είπαμε σαν την παρθενία.
    Τη γάμησες; Την ΕΧΑΣΕΣ!
    Δεν υπάρχουν στους ανθρώπους περισσεύματα ούτε χρόνου, ούτε συναισθημάτων ώστε να ρισκάρουν παίζοντας με ενδεχόμενα υποκρισίας, εξαπάτησης, κλεψιάς είτε από οργανισμούς είτε από συνανθρώπους.

    Τα σχολιάζει τα σχετικά και ο Αριστοτέλης μιλώντας για τις αιτίες αυτής της εφεκτικής στάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι,το καταλαβαίνω.Πολλές φορές το κάνω κι εγώ κι ας υποστηρίζω το αντίθετο.Δυστυχώς η τελευταία περίοδος από τον "εκσυγχρονισμό" του Σημίτη και πέρα,λίγα πράγματα θα αφήσει όρθια.Και μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστά! Φύλαγε τα ρούχα σου...
    Το λένε και οι αρχαίοι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό ποτέ δεν κατάλαβα τι σημαίνει.
      Άμα φυλάς τα ρούχα σου θα σώσεις τουλάχιστον τα μισά ή άμα είσαι επιφυλακτικός θα σου μείνουν μόνο τα μισά απ'αυτά που έχεις;

      Διαγραφή
    2. Δεν έχει και τόση σημασία... Είτε έτσι είτε αλλιώς μισός θα είσαι και μάλιστα ένας ευχαριστημένος αυτοδικαιωμένος μισός...
      Το βράδυ στη γωνίτσα σου θα τρίβεις τα χεράκια σου, θα χαϊδέυεις τα ρουχάκια σου και θα λες αχ! τα κατάφερα... είμαι μισός.. είμαι μισός... τι ευτυχία Θέ μου! .. κι αυτοί που λένε για άνοιγμα καρδιάς, για το παράδειγμα του Θεανθρώπου με τα ανοιχτά χέρια στο Σταυρό και άλλες τέτοιες αηδίες... απαπαπα! μωρέ μισός να έχεις το κεφαλάκι σου ήσυχο... να βγάζεις και ωραίες χριστιανικές ηθικές μισο-κορώνες.... σε ανίδεους... να λες και καμιά αρχαιο-αρλούμπα να περνάει η ώρα!!

      Διαγραφή
  6. Και να τα φυλάς, μόνο τα μισά θα σου μείνουν φίλε. Και να είσαι και ευχαριστήμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειδικά στο διαδίκτυο που είναι γεμάτο ρουφιάνους- ψαράδες, με διάφορα προσωπεία, το φύλαγμα των ρούχων, κρίνεται απαραιτητότατο ίτίμιε πάτερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...