Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Παραδοσιακοί ή νεωτεριστές ; (κείμενα φιλοσοφικού και θεολογικού βάθους αμέτρητου)

 



Υπάρχουν δύο μεγάλοι κλάδοι ή δύο μεγάλα κέρατα, όπως θέλετε πάρτε το, στο χώρο της Εκκλησίας.Οι συντηρητικοί ή παραδοσιακοί και οι μοντέρνοι ή νεωτεριστές.Με αυτά τα δυο κερ...ρεύματα θα ασχοληθούμε σήμερα.


Και οι δυο ομάδες υποστηρίζουν πως είναι πιστοί στους Πατέρες και την παρακαταθήκη τους.Προσωπικά αμφιβάλλω αν τους έχουν διαβάσει ποτέ.Μιλάμε άλλωστε για τεράστιο βιβλιογραφικό όγκο.Οπότε αρκούνται να επικαλούνται κάποιους σύγχρονους συγγραφείς οι οποίοι με τη σειρά τους επικαλούνται τους Πατέρες και την Παράδοση και τις Γραφές κατά το δοκούν.Για να καταλάβετε παραδοσιακός κληρικός συγγραφέας για να πείσει για τα επιχειρήματά του παραθέτει ένα κατεβατό από κάποιον Πατέρα.Ως εδώ καλά; Νεωτεριστής κληρικός συγγραφέας για να αποδείξει κι αυτός τα επιχειρήματά του παραθέτει άλλο κατεβατό από τον ίδιο Πατέρα.

Που σημαίνει ή ότι ο Πατέρας αυτός ήταν παλαβός και έγραφε τα αντίθετα κάθε φορά ή ότι οι δυο συγγραφείς χρησιμοποιούν κείμενα και αποσπάσματα κατά το δοκούν.Και μέσα σε τέτοια τρέλα ο πιστός ,που δεν έχει και το χρόνο πια να κάνει τέτοια έρευνα βρίσκεται μπλεγμένος.Ακολουθεί λοιπόν αυτό που τον βολεύει και ησυχάζει!

Υπάρχουν όμως και πιο ενδιαφέροντα,πιο ζουμερά πράγματα.Ας πούμε η συντηρητική ομάδα είναι πάντα υπό διωγμόν.Την κυνηγούν οι πάντες!Εβραίοι,κομμουνιστές,μυστικές αδελφότητες,πολιτικοί,δικηγόροι,εφοριακοί,δοσατζήδες,δεν υπάρχει ομάδα ή επάγγελμα που να μη συνωμοτεί εναντίον τους.Ο,τιδήποτε καινούριο εμφανίζεται είναι δαιμονικό.Παιχνίδια,ηλεκτρονικές συσκευές,χοροί,τραγούδια,ρούχα.Σε όλα κρύβεται ένα δαιμονικό σχέδιο εναντίον τους.Οι Άμις τουλάχιστον,αποτραβηχτηκαν και μένουν στα κτήματά τους.Ετούτοι εδώ θέλουν να κάνουν ολάκερο τον κόσμο Άμις!

Από την άλλη οι μοδέρνοι ως μοδέρνοι που είναι αγκαλιάζουν κάθε τι καινούριο.Κάθε ιδεολογία,κάθε τάση κάθε παράνοια που βγαίνει οφείλει να εγκολπωθεί από την Εκκλησία και να βρει μια ζεστή γωνιά θαλπωρής για να αναπαυτεί.Τίποτα κακό δεν υπάρχει παρά μόνο αυτοί που θα διατυπώσουν αντίθετη γνώμη στην προοδευτική οπτική τους.Μια μίξη χαζοχαρούμενης διάθεσης και οδοστρωτήρα με άλλα λόγια.


Αξιοσημείωτη είναι και η χρήση της έννοιας της αγάπης από τις δύο ομάδες.Οι συντηρητικοί για την αγάπη του Χριστού και την αγάπη προς τους ανθρώπους δεν το έχουν σε τίποτα να κάνουν το βίο αβίωτο σε αυτούς που διάγουν "μη ηθικό"(κατά τα πρότυπά τους βίο).Οι δε νεωτεριστές με βάρκα την αγάπη πλέουν ανέμελα στα θολά ύδατα των ρευμάτων του κόσμου ώστε να μη μείνουν στην απέξω.Η δε αγάπη τους εκτείνεται παντού εκτός των ομοδόξων αδελφών τους που δεν μοιράζονται τις απόψεις τους.Και όλα αυτά...με αγάπη!

Τέλος και οι δυο...συνιστώσες τσακώνονται για θέματα που στο μέσο πιστό δε λένε απολύτως τίποτα.Λεπτολογούν και κάνουν αναλύσεις επί αναλύσεων σε κανόνες,εκκλησιαστικό δίκαιο και εκκλησιαστική ιστορία ξεψειρίζοντας και τις ψείρες ακόμα και αρμέγοντας τους ψύλλους.


Τέλος,έχουν ένα κοινό.Ο σεβασμός στις αρχές και εξουσίες.Η αγάπη για τις φωτογραφίες και η αστείρευτη φιλοδοξία να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Αυτά πάνω κάτω αν και σίγουρα παρέλειψα πάρα πολλά!


Προσέξατε πως σε όλο το κείμενο δεν αναφέρθηκε πουθενά ο Χριστός,έτσι;


Όσο για μένα;Εγώ είμαι ένας παραδοσιακός νεωτεριστής ή ένας μοντέρνος συντηρητικός !

32 σχόλια:

  1. Έτσι όπως περιγράφεις τα δυο κέρατα-ρεύματα μου θύμισες την κλασσική ταινία Yojimbo του '61 που ενώ τα δυο χωριά-φατρίες τσακώνονταν μεταξύ τους εμφανίζεται ο μέγιστος Toshiro Mifune ως σαμουράι και τους έπαιζε όπως ήθελε. Βέβαια εσύ παπας είσαι όχι σαμουράι αλλά υποθέτω αν είσαι στη μέση μιας τέτοιας ιστορίας ότι κι αν είσαι χρειάζονται κάποιες ικανότητες τουλάχιστον αποφυγής πυρών που αργά ή γρήγορα θα έρθουν πάνω σου.

    Ναι όλοι για αγάπη μιλούν, μέλι στάζουν οι πάντες. Αρκεί όμως να συμφωνείς μαζί τους..
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα,δε συμμετέχω σε τέτοια εδώ και χρόνια.Άλλωστε η τρέλα της ενορίας με βάζει στη μέση πολύ χειρότερων και ψυχοφθόρων καταστάσεων.Και πίστεψέ με,οι ενορίες που έχω βρεθεί είναι η μία πιο κουφέτο από την άλλη.

      Ναι,πνιγόμαστε στην αγάπη

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν ασχολείσαι με την ενορία θα έχεις άλλα πολύ χειρότερα να κουλαντρίσεις. Παπάς δεν έγινα αλλά για κάποιο καιρό ήμουν δίπλα σε κάποιους, έζησα κάποια πράγματα και μάλιστα και εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας.
      Π

      Διαγραφή
    3. χα!χα! Μπα σε καλο σου παπα μου! Να εχεις την ευχη του Χριστου! Αυτο δεν το εχω ξανακουσει! Να κυνηγανε και οι δοσατζηδες τη συντηριτικη ομαδα των κληρικων? Καλα οι μασονοι να τους κυνηγανε! Αλλα και οι δοσατζηδες?

      Διαγραφή
    4. Μη σε ακουσει παντως κανενας "Δημοσθενης" οτι τα κειμενα των κληρικων δεν μιλανε καθολου για τον Χριστο γιατι θα καθεται και θα λεει οτι τον δικαιωνεις! Το χειροτερο βεβαια ειναι να μην τα διαβαζουν αυτα οι προτεσταντες γιατι αντιλαμβανεσαι τι θα καθονται εκεινοι και θα λενε μετα!

      Διαγραφή
    5. Συγνωμη το εγραψα συντακτικα λαθος! Ηθελα να γραψω "το χειροτερο ειναι μη τυχον και τα διαβασουν οι προτεσταντες"

      Διαγραφή
    6. Για το δικό μου κείμενο το έγραψα,όχι για όλων των κληρικών.

      Όλοι τους κυνηγούν.Και οι γάτες ακόμα...

      Διαγραφή
  2. "Εγώ είμαι ένας παραδοσιακός νεωτεριστής ή ένας μοντέρνος συντηρητικός"

    Absorb what is useful, discard what is useless and add what is specifically your own
    Bruce Lee

    [DESO]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. “I’m crazy, but I’m not stupid.” – Jackie Chan

      Δεν μπλέκω σε τέτοια κόλπα...

      Διαγραφή
    2. Καλό αυτό με τον Jackie!
      Μην παρεξηγηθώ, δεν το πάω σε δογματικό επίπεδο.
      Όμως στο να επιλέγεις τα θετικά του κάθε "ρεύματος" δεν είναι η ουσία; Αυτό είναι ουσιαστικά ένας παραδοσιακός νεωτεριστής / ένας μοντέρνος συντηρητικός;

      Διαγραφή
    3. Έτσι λέγονται και οι ακροβασίες...

      Διαγραφή
    4. "Όμως στο να επιλέγεις τα θετικά του κάθε "ρεύματος" δεν είναι η ουσία; "

      Πως θα ξέρεις αν είναι θετικά αυτά που νομίζεις ότι θα είναι; Δεν μιλάμε για σολοκατίνα που αν δεν δαγκώσεις δεν μπορεί να είσαι σίγουρος αν είναι μούφα ή όχι.
      Βασικά αυτό το επιχείρημα το χρησιμοποιούν άπειρες αιρέσεις και την πατάνε πολλοί πίστεψε με. Και στο τέλος αφου έχουν φτιάξει μια σαλάτα απο όλα μεσα σου λένε ναι, υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Πολλοί δρόμοι;...τότε ο Χριστός ήταν ψεύταρος και απατεώνας, αλλιώς δεν εξηγείται.
      Π

      Διαγραφή
  3. Με μπερδεύεις. Πως ορίζεις τον "παραδοσιακό νεωτεριστή / μοντέρνο συντηρητικό" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι,δεν παίρνεις τα καλά από το ένα ρεύμα και τα καλά από το άλλο γιατί και τα δυο ρεύματα είναι σε λάθος πορεία.Μένεις έξω από αυτά τα ρεύματα,έχεις τα φύλλα και τα άνθη σου στην εποχή σου και τις ρίζες σου στην παράδοση(τους έσκισα τους Κινέζους !).Αυτό δεν επιτυγχάνεται όμως με συνδυασμό(συνδυασμός στα ιταλικά λέγεται κομπίνα).

      Διαγραφή
  4. Φίλε Desho(και όποιος άλλος θέλει δηλαδή),μπες στο άλλο μου μπλογκ και δες το βίντεο με taekkyon αν θες.Περιμένω σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ, αν θεωρήσουμε ότι όλα όσα πρεσβεύουν τα δύο ρεύματα είναι για πέταμα, προφανώς τα πετάμε.

    Το ρητό στο κλέβω αλλά υπόσχομαι να το ποστάρω με επισήμανση "sifu ΠαπαΚωστας"!

    ΥΓ. Δεν είχα προσέξει έχεις κ άλλο blog. Θα το κοιτάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολόκληρη σελίδα "το άλλο blog" δεν είδες(δεν είσαι και ο μόνος δηλαδή);Μήπως να σας βάλω φωτεινή πινακίδα;

      Διαγραφή
  6. ΠαπαΚωστα δεν εμφανίζει κάτι στο θέμα του taekkyon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίντεο,είναι.Πατάς απάνω και παίζει.Εμένα παίζει κανονικά

      Διαγραφή
    2. Στο κινητό δεν μου εμφανίζει κάτι, μπήκα από υπολογιστή και το είδα. Ενδιαφέρον, αρκετά παλαιστικό χωρίς να είναι τύπου grappling, μου θύμισε οπτικά αρκετά το taichi. Σίγουρα έχει κινέζικες επιρροές, καμία σχέση με τα πιο "εξιαπωνισμένα" taekwondo / hapkido.

      Διαγραφή
    3. Αυτές είναι τεχνικές που "βγαίνουν"στα πλαίσια του παιχνιδιού μόνο.Είναι οι ανατροπές που επιτρέπονται.Κυρίως λακτίσματα έχει.Αν πετύχεις τον αντίπαλο στο κεφάλι ή αν τον ρίξεις με λάκτισμα ή ανατροπή,κερδίζεις τον αγώνα.

      Διαγραφή
    4. Βλέποντας βίντεο taekkyon,βρήκα πολλές τεχνικές taekwondo και hapkido πιο ορθολογικά εκτελεσμένες,ειδικά τα λακτίσματα

      Διαγραφή
    5. Πως το περασαμε το θεμα απο τα Θεολογικα κειμενα συντηριτικων-νεωτεριστων στις πολεμικες τεχνες? Λεγοντας για αυστηρους ιερεις και δαιμονοποιηση οτιδηποτε ξενοφερτου που ειναι φορεας θρησκευτικων-φιλοσοφικων στοιχειων θυμηθηκα τη περιπτωση του πρωτου πνευματικου που ειχα στη ζωη μου που δεν με αφηνε να κανω καρατε και γενικοτερα πολεμικες τεχνες επειδη φοβουνται καποιοι ιερεις τα φαινομενα θρησκευτικου συγκριτισμου και τα φαινομενα μαγειας! Τι περιπετεια ειχα περασει και εγω τοτε! Μεχρι να ανακαλυψω με τη βοηθεια του Χριστου την ιστορια του Αγιου Νικολαου Κασατκιν και του Βασιλη Ουτσεπκοβ ειχα παλαβωσει!

      Διαγραφή
    6. Ξερεις λογω της δικης μου περιπετειας πολλες φορες καταλαβαινω και την επιθυμια καποιων να εχουν επιεικεις πνευματικους! Δεν ηταν και πολυ τυχαιο και το γεγονος οτι πολλοι ακουγαν το Κονανο μεχρι σημειου προσωπολατρειας υποθετω!

      Διαγραφή
    7. Εγώ πάλι ξέρω πολλούς που ψάχνουν αυστηρούς πνευματικούς που θα τους καθορίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής τους και θα τους πλακώνουν στα επιτίμια.Έτσι νομίζουν πως βρίσκονται σε δρόμο πνευματικό.Τέλος πάντων,ο εξομολόγος δεν πρέπει να είναι ούτε επιεικής ούτε αυστηρός.Αυτό που έχει να κάνει είναι να ελαφραίνει το βάρος των ανθρώπων που προσέρχονται σε αυτόν.Δεύτε πάντε οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς είχε πει κάποιος κάποτε...

      Διαγραφή
    8. Σωστα! ΕΚΕΙΝΟΣ που ειναι πανω και απο τη τελειοτητα το λεει αιωνια αυτο! Πολυ σωστα το εθεσες οτι ο πνευματικος δεν γινεται να ειναι ουτε πολυ αυστηρος ουτε πολυ επιεικης! Ετσι πιστευω και εγω! Φανταζομαι οτι εξαιρειται η περιπτωση που πρεπει να υπαρχει προσποιητη αυστηροτητα μονο στη συμπεριφορα των γερονταδων των μοναχων γιατι σε αυτους ισχυουν αλλα πραγματα

      Διαγραφή
    9. Ακριβώς.Εντελώς διαφορετική η μοναχική ζωή.

      Διαγραφή
    10. Παπα-Κωστα θελω να σε ρωτησω κατι που μου δημιουργηθηκε ως ευλογη απορια! Το ξερω οτι το εχουμε κουρασει το θεμα με το Κονανο αλλα παρατηρωντας σε βιντεο διαφορες ομιλιες του συνειδητοποιησα οτι ο Κονανος μιλαγε κυριως για διαφορα οικογενειακα θεματα οπως το γαμο, τα παιδια τη συζυγικη σχεση και αλλα παρομοια! Γιατι ειχαν διαλεξει εναν αγανο Αρχιμανδριτη ο οποιος λογικα δεν εχει εμπειρια προσωπικη πανω σε τετοια θεματα να βγαζει δημοσιες ομιλιες για να συμβουλευει το κοσμο και δεν διαλεγαν ας πουμε εναν εγγαμο ιερεα? Διαφοροι σχολιαστες στο youtube ειχαν τη συγκεκριμενη ευλογη ενσταση!

      Διαγραφή
    11. Την ίδια απορία έχω κι εγώ.Και όχι μόνο για τον Κονάνο

      Διαγραφή
    12. Βασικα η ενσταση των σχολιαστων ηταν "πως μπορει ενας αγαμος Αρχιμανδριτης να γνωριζει περι γαμου και τα σχετικα". Ενας σχολιαστης ελεγε κιολας οτι επειδη ειχε πνευματικο Αρχιμανδριτη παρολιγου να του καταστραφει ο γαμος του.

      Διαγραφή
    13. Τυχερός ήταν.Ξέρω περιπτώσεις που καταστράφηκαν γάμοι

      Διαγραφή

Η Ανάσταση του σώματος

  Ο Χριστός δεν αναστήθηκε μόνο πνευματικά αλλά αναστήθηκε και σωματικά. Δεν πέταξε μόνο η ψυχή του στα ουράνια αλλά και το σώμα Του εγκατέλ...