Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Μεθυσμένοι Κινέζοι ναυτικοί εναντίον Ιαπώνων αστυνομικών στο Ναγκασάκι του 1886

A view of Nagasaki in the 1890s. Robert Neff Collection

https://www.koreatimes.co.kr/www/opinion/2020/09/721_295509.html

 Από τον Robert Neff

Το Nagasaki τον 19ο αιώνα ήταν η ιαπωνική εκδοχή της  αμερικανικής «​​άγριας ​​δύσης». 


Θαλασσινοί έμποροι και ναυτικοί από όλα τα μέρη του κόσμου συγκεντρώνονταν σε αυτό το λιμάνι για να πιουν, να αγοράσουν συντροφιά και να τσακωθούν. Τις περισσότερες φορές αυτές οι μάχες ήταν απλές υποθέσεις - ένας ή δύο ναύτες τσακώνονταν με μερικούς ναύτες από ένα αντίπαλο ναυτικό - αλλά κάποιες φορές έγιναν κυριολεκτικά μάχες στο δρόμο. Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη τον Αύγουστο του 1886, όταν τέσσερα μεγάλα κινεζικά πολεμικά πλοία έπλευσαν στο λιμάνι από την Κορέα.

Ενώ τα πλοία ήταν στην Κορέα, οι ναυτικοί δεν είχαν λάβει άδεια να αποβιβαστούν και ανυπομονούσαν να βγουν έξω και να το κάψουν. Σύμφωνα με έναν «απροκατάληπτο» μάρτυρα, πάρα πολλοί  Κινέζοι ναύτες πήραν άδεια αποβίβασης και κατέβηκαν στο Ναγκασάκι σαν τσουνάμι. Ήταν «ασεβείς και« αναιδείς » με τους [Ιάπωνες] καταστηματάρχες», και όλοι περίμεναν να υπάρξει πρόβλημα πριν φύγουν. Οι προσδοκίες αυτές εκπληρώθηκαν σύντομα.


Στις 13 Αυγούστου, μια ομάδα Κινέζων ναυτικών σύχναζε σε ένα πορνείο κοντά στον οικισμό των ξένων και - ικανοποιώντας τις βασικές τους ανάγκες - ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη, Kakamura Shinzaburo, ότι βγαίνουν για να τσιμπήσουν κάτι  και θα επέστρεφαν αργότερα. Συμφώνησε να κρατήσει τα τραπέζια τους μέχρι να επιστρέψουν.

Λίγο μετά την αποχώρηση της πρώτης ομάδας, μια δεύτερη ομάδα Κινέζων ναυτικών έφτασε και ζήτησε να τους δοθούν τραπέζια και συντροφιά. Ο ιδιοκτήτης εξήγησε στους άντρες ότι το κατάστημά του είχε ήδη κρατηθεί για το απόγευμα και ότι θα έπρεπε να πάνε αλλού. Οι μεθυσμένοι ναυτικοί αρνήθηκαν και άρχισαν να καταστρέφουν την επιχείρησή του.

Ένας αστυνομικός με το όνομα Kurokawa κλήθηκε και προσπάθησε να ηρεμήσει τους Κινέζους ναυτικούς, αλλά - λόγω της μέθης τους και του γλωσσικού περιορισμού- είχε μικρή επιτυχία. Απογοητευμένος, έπιασε δύο από τους πιο βίαιους Κινέζους ναυτικούς και προσπάθησε να τους συλλάβει, αλλά απελευθερώθηκαν και ξέφυγαν στους δρόμους. Πεπεισμένος οι Κινέζοι ναυτικοί έφυγαν για τη νύχτα και ότι το ζήτημα είχε πλέον διευθετηθεί, ο Κουροκάβα επέστρεψε στο κουβούκλιο της αστυνομίας. Η υπόθεσή του ήταν λανθασμένη.

Λίγο αργότερα, μια ομάδα Κινέζων ναυτικών πλησίασε το αστυνομικό κουβούκλιό του και άρχισε να τον χλευάζει και να φωνάζει άσεμνες προσβολές. Αναγνώρισε έναν από τους άντρες που διέφυγαν νωρίτερα και έσπευσε να τον συλλάβει. Ήταν μια γενναία αλλά ανόητη κίνηση. Ο ναυτικός έβγαλε ένα σπαθί (το αγόρασε πρόσφατα σε ένα ιαπωνικό κατάστημα αναμνηστικών) και χτύπησε το κεφάλι του αστυνομικού. Ο Kurokawa έμεινε ζαλισμένος στο δρόμο και οι επιτιθέμενοι γέλασαν καθώς έφυγαν από το μέρος.


Ωστόσο, ο Κουροκάβα δεν επρόκειτο να παραιτηθεί. Μόλις ανέκτησε τις αισθήσεις του, ξεκίνησε κυνηγητό. Αν θέλουμε να πιστέψουμε τις αναφορές, ο Kurokawa συνέλαβε μόνος του ολόκληρη την ομάδα - πιθανότατα έλαβε κάποια βοήθεια από τους Ιάπωνες καταστηματάρχες - και ανακάλυψε ότι ο επικεφαλής υποκινητής ήταν κινεζικός ναυτικός αξιωματικός. Ο αξιωματικός του ναυτικού παραδόθηκε στο κινεζικό προξενείο, αλλά οι υπόλοιποι ναυτικοί ήταν υπό κράτηση στην τοπική φυλακή.

Το περιστατικό θεωρήθηκε αρκετά σοβαρό και ο κυβερνήτης έστειλε μήνυμα στον Κινέζο ναυτικό διοικητή για να κρατήσει τους ναυτικούς του περιορισμένους στα πολεμικά τους πλοία μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα. Αλλά ο Κινέζος διοικητής αρνήθηκε.


Στις 17 Αυγούστου, σχεδόν 400 Κινέζοι ναυτικοί μπήκαν στο λιμάνι και γρήγορα μέθυσαν. Περιπλανήθηκαν στους δρόμους αγοράζοντας περίεργα αντικείμενα και αναμνηστικά - συμπεριλαμβανομένων σπαθιών, ραβδόσπαθων και λογχών - ανησυχώντας τις ιαπωνικές αρχές. Πολλές από τις ιαπωνικές αστυνομίες οπλίστηκαν με σπαθιά (συνήθως έφεραν ξύλινα ρόπαλα) εν αναμονή των βίαιων συγκρούσεων που επρόκειτο να συμβούν.


Η κύρια σύγκρουση πραγματοποιήθηκε κοντά στο αστυνομικό κουβούκλιο του  Κουροκάβα περίπου στις 8 μ.μ. Ο Κουροκάβα δεν ήταν σε υπηρεσία (εξακολουθούσε να αναρρώνει από τους τραυματισμούς του), οπότε ο αντικαταστάτης του - ο οποίος περιγράφηκε ως «πολύ ήσυχος και καθόλου επιθετικός» - έγινε  στόχος του οργισμένου κινεζικού όχλου. Τον έλουσαν με προσβολές και του έριξαν φρούτα, αλλά ο αστυνομικός (ο οποίος ήταν μόνο οπλισμένος με ένα ρόπαλο) αρνήθηκε να απαντήσει. Ωστόσο, έστειλε μήνυμα στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας για βοήθεια. Δυστυχώς, για αυτόν, ήρθε πολύ αργά.

Μερικοί από τους Κινέζους ναυτικούς του επιτέθηκαν και προσπάθησαν να του πάρουν το ρόπαλό του , αλλά αντέδρασε.Στην προσπάθειά του, οι ναυτικοί τον χτύπησαν και τον μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου. Οι ναυτικοί ξεχύθηκαν έπειτα στους δρόμους «κραδαίνοντας σπαθιά και αρπάζοντας ό, τι τους άρεσε από τα καταστήματα χωρίς να πληρώσουν και έκαναν δειλές επιθέσεις σε φιλήσυχα άτομα που περνούσαν ήσυχα στους δρόμους».


Η ιαπωνική αστυνομία έφτασε σύντομα και, επικουρούμενη από κατοίκους, συμμετείχε σε μια μάχη τριών ωρών στο δρόμο με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 ανθρώπων. Ξίφη, δόρατα, μαχαίρια, ραβδιά, κεραμίδια από τις στέγες και πέτρες από τους δρόμους χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα και από τις δύο πλευρές, αλλά οι αριθμοί ήταν με την ιαπωνική πλευρά και τελικά οι Κινέζοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στα πλοία τους.

Δύο Ιάπωνες αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 20 αστυνομικοί και 10 Ιάπωνες πολίτες τραυματίστηκαν. Οι Κινέζοι έχασαν πέντε άνδρες (έναν αξιωματικό και τέσσερις ναυτικούς) και 50 ναυτικοί τραυματίστηκαν - πολλοί από αυτούς σοβαρά. Για αρκετές ημέρες ο κινεζικός στόλος παρέμεινε στο Ναγκασάκι, ενώ οι αξιωματικοί του ναυτικού και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να επιλύσουν το περιστατικό έτσι ώστε να μην ξεφύγει από τον έλεγχο και να απειλήσει την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Έμμεσα, αυτό το περιστατικό μπορεί να βοήθησε στη διάσωση του Κορεάτη μονάρχη - αλλά, σύμφωνα με τα λόγια του καθηγητή Αντρέι Λάνκοφ, είναι μια άλλη ιστορία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ανάσταση του σώματος

  Ο Χριστός δεν αναστήθηκε μόνο πνευματικά αλλά αναστήθηκε και σωματικά. Δεν πέταξε μόνο η ψυχή του στα ουράνια αλλά και το σώμα Του εγκατέλ...