Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Hankido:Διατηρώντας ιαπωνικά στοιχεία σε καιρούς αντιιαπωνικούς


Το hankido είναι ένα από τα πολλά παρακλάδια του hapkido.Το hapkido προέρχεται από το ιαπωνικό aikido όπως το διδάχθηκε ο Choi Yong-Sool,ο οποίος μετέφερε την τέχνη στην πατρίδα του.Οι Κορεάτες αφαίρεσαν τα θρησκευτικά στοιχεία που είχε ο Ueshiba,ιδρυτής του aikido,και πρόσθεσαν κάποιες τεχνικές από κορεάτικες πολεμικές τέχνες.Από ένα σημείο και μετά άρχισε μια "αποϊαπωνοποίηση" του hapkido.Αφαιρέθηκαν οι ιαπωνικές κυκλικές κινήσεις και προστέθηκαν πολλά λακτίσματα και ευθύγραμμα κτυπήματα.Ο Myung Jae-Nam,δεν είδε με καλό μάτι αυτές τις αλλαγές,διατήρησε τις κυκλικές κινήσεις(μικρότερες και γρηγορότερες από τις αντίστοιχες ιαπωνικές)δεν έβαλε λακτίσματα και χτυπήματα που να θυμίζουν taekwondo και κράτησε επαφή με το ιαπωνικό αρχηγείο του aikido,το λογότυπο του οποίου εξακολουθούσαν να έχουν τα διπλώματα που έδινε.


Κι όλα αυτά εν μέσω τεράστιας αντιιαπωνικής υστερίας στην Κορέα.Πάντως,επειδή ο ίδιος ήταν πολύ καλός χορευτής παραδοσιακών χορών,έβαλε πολλά στοιχεία αυτής της κίνησης και του ρυθμού που έχουν οι κορεάτικοι χοροί.Έχουν έναν ιδιότυπο ρυθμό 1-2-3.Παρόμοιο με του taekkyon.Με τον καιρό μπήκαν και κάποιες χαμηλές κλωτσιές,κάποια περισσότερα χτυπήματα κλπ,εξελίσσοντας την τέχνη.Παράλληλα λείπει και η προσήλωση στην παράδοση κάνοντας πιο "ευέλικτη" την τέχνη.Κάποια δείγματα του ιδρυτή φαίνονται στα βίντεο που συνοδεύουν το κείμενο.


 

7 σχόλια:

  1. ΠαπαΚώστα δοθείσης ευκαιρίας, μιας και το Hapkido εμπεριέχει το Ki (εκ του aikido), ποια η γνώμη σου για το ki (ή chi στα κινέζικα) ;
    Είναι κάτι που πρακτικά βρίσκουμε στην θεωρία της πλειοψηφίας των ασιατικών ΠΤ. (Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρακτικά,εν το έχω συναντήσει πουθενά,να πω την αλήθεια.Τουλάχιστον όπως το βλέπουμε σε ταινίες.Οπότε,τι να πω;

      Διαγραφή
    2. Αυτο το chi που λενε οι κινεζοι και ki που λενε οι Ιαπωνες ειναι ας το πουμε ενα ειδος ενεργειας κοσμικης φυσεως κατα τη φιλοσοφια των ανατολικων θρησκειων το οποιο υπαρχει σε καθε μορφη ζωης απο τον ανθρωπο μεχρι τα ζωα και τα φυτα! Καποιοι δυτικοι επιστημονες προσπαθωντας ας πουμε να το "εκλογικευσουν" και να το φερουν στα δικα τους μοντελα ας πουμε το εχουν ταυτοποιησει με τον Αιθερα για τον οποιο μιλαγε και ο Αριστοτελης και το ονομαζε "πεμπτουσια" εαν θυμαμαι καλα και του απεδιδε "θεικες" ιδιοτητες η καποια κυριαρχια εναντι των υπολοιπων κοσμικων στοιχειων! Οι οπαδοι της φιλοσοφιας του new age εχουν θεοποιησει το chi η τον Αιθερα εμπαση περιπτωση! Λογω της προσπαθειας θεοποιησης του chi απο τους θιασωτες της νεας εποχης καποιοι κληρικοι οι οποιοι ειναι φοβικοι πανω στα θεματα θρησκευτικου συγκριτισμου το εχουν δαιμονοποιησει!

      Διαγραφή
    3. Ένα γενικό ερώτημα είναι αν υπάρχει ή όχι αλλά για να τρώνε τα λυσσακά τους οι Ασιάτες προφανώς υπάρχει.
      Το επόμενο ερώτημα είναι, τι είναι και γιατί βασίζουν τόσες ΠΤ το θεωρητικό τους κομμάτι πάνω του. Γνωστός ο μυστικιστικός του μανδύας και αναμφίβολα ο κύριος λόγος που η εκκλησία έχει δαιμονοποιήσει τις ΠΤ.
      Κάποιοι πιστεύουν αυτή την εκδοχή και το συνδέσουν άμεσα με θρησκευτικές πρακτικές, διαλογισμό κλπ
      Σύγχρονοι δάσκαλοι του καράτε, το ερμηνεύουν όχι σαν μια ενέργεια που υπάρχει μέσα μας, που την καλλιεργούμε και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε (βλ. κυρίως κινεζική παραδοχή) αλλά σαν την μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε δυναμική και το αντίστροφο, συνδυαστικά με τον απόλυτο (στο μετρό του δυνατού) έλεγχο του σώματος και συντονισμό των άκρων (βλ. ορθολογική δυτική προσέγγιση), κάτι με το οποίο συμφωνώ.
      Στην μέχρι τώρα πορεία σου τι άποψη έχεις σχηματίσει (πέραν του ότι δεν το έχεις συναντήσει);

      Διαγραφή
    4. Το κι σαν εσωτερική ενέργεια ή δύναμη δεν πιστεύω ότι υπάρχει καν.Δεν το έχω δει ενώ υπάρχουν και βίντεο με δασκάλους που υποστήριζαν ότι το κατέχουν με αποτελέσματα από θλιβερά ως αστεία.
      Στο hankido πάντως δεν υπάρχει σαν κάτι μυστικιστικό.Συντονίζεσαι με τη δύναμη του επιτιθέμενου και τη γυρνάς πίσω.Θεωρητικά.
      Γενικά όσοι στις π.τ πολυασχολούνται με μύθους,θρύλους,εσωτερικές ενέργειες και μυστικισμούς δεν μπορούν να κάνουν ούτε μισό κοιλιακό

      Διαγραφή
    5. ο ανθρωπος εχει μεσα του ενεργεια απο τη στιγμη που εχει ψυχη! Τον ορο "ενεργεια" ο καθε λαος, πολιτισμος και θρησκεια την ονομαζει και την ερμηνευει διαφορετικα στη δικη του γλωσσα! Καποια πραγματα που κανει ενας ανθρωπος ανεξαρτητα εαν κανει η οχι πολεμικες τεχνες, μαχητικα αθληματα, η οποιαδηποτε σωματικη και πνευματικη εργασια τα οποια φαινονται "ασυνηθιστα" η "υπερφυσικα" γεγονοτα οπως το να σπας βραχια η να μετακινεις αντικειμενα εξ΄αποστασεως ειναι γεγονοτα τα οποια προσπαθει ενας ανθρωπος η να τα εκλογικευσει, η να τα θεοποιησει η να τα δαιμονοποιησει χωρις να χρειαζεται απαραιτητως να κανει κατι απο ολα αυτα καθως ο ανθρωπος οταν βρισκεται στο σταδιο της καθαρσης δεν εχει ακομη τη διακριση να ξεχωρισει σε ποιες φασεις κανει χρηση και σε ποιες φασεις κανει καταχρηση των ιδιωματων που εχει στη ψυχη του και του εχουν χορηγηθει απο τον ιδιο το Θεο αφου ολες οι δυναμεις του συμπαντος πηγαζουν απο το Θεο. Ακομη και οι δαιμονες αντλουν τις δυναμεις τους απο το Θεο ! ο Χριστος λογω της αγαπης του χορηγει σε ολα τα πλασματα του διαφορετικα ιδιωματα αλλα ειναι στη κριση του καθε πλασματος να κατευθυνθει με το αυτεξουσιο στο τελειοτερο χαρισμα που δινει ο Χριστος και αυτο ειναι η ΤΕΛΕΙΑ ΑΓΑΠΗ. Ο Αγιος Πορφυριος εκανε καποτε λογω για το θεμα της ενεργειας που βγαζει η ψυχη του ανθρωπου οταν ευχεται καλα πραγματα για τους αλλους ανθρωπους η οταν κυριευεται απο φθονο για τους αλλους ανθρωπους και με την ενεργεια της ψυχης του προκαλει το φαινομενο της βασκανιας! Στο γεροντικο καταγραφεται ενα περιστατικο οπου ενας μοναχος οναματι Αλυπιος εαν θυμαμαι καλα ο οποιος δεν εκανε υπακοη στο πνευματικο του και λογομαχουσε με τους αλλους και αυτο ειχε σαν αποτελεσμα καθε φορα που θυμωνε να μετακινουνται τα πραγματα γυρω του! Αυτο δηλαδη ηταν ενα φαινομενο "τηλεκινησης" θα λεγαμε! Αυτο ηταν καθαρα δαιμονικη επιρροη!

      Διαγραφή
    6. Αυτα παντως που δειχνουν στα βιντεο που κανουν στις πολεμικες τεχνες με το chi ειναι μια ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ και τιποτα παραπανω! Η λεξη ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ τα λεει ολα! Οπως ελεγε και ο Μακαριστος Παπα-Σαββας "οποιος επιασεν επιασεν"

      Διαγραφή

Η Ανάσταση του σώματος

  Ο Χριστός δεν αναστήθηκε μόνο πνευματικά αλλά αναστήθηκε και σωματικά. Δεν πέταξε μόνο η ψυχή του στα ουράνια αλλά και το σώμα Του εγκατέλ...