Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ορθόδοξη ζωολογία : Οι χελώνες



Οι χελώνες, είτε υδρόβιες είτε αμφίβιες είτε χερσαίες, κινούνται διαρκώς. Αργά και προσεκτικά αλλά διαρκώς. Έχουν μαζί τους όλο τους το βιός και δε χρειάζονται τίποτα παραπάνω. Τρώνε αυτά που βρίσκουν, ξεκουράζονται όπου βρίσκουν. Έχουν και αυτή την ατάραχη μορφή(βέβαια είναι αρκετά επιθετικές αν χρειαστεί να αμυνθούν, κάποιες από αυτές έστω).

Οι χελώνες θυμίζουν πολλά αποσπάσματα του Ευαγγελίου.

Με τον Χριστό που λέει πως δεν έχει συγκεκριμένο μέρος διαμονής όπως έχουν οι αλεπούδες και τα πτηνά, πράες αλλά μπροστά στους εμπόρους του Ναού(τους θηρευτές τους) άγριες, προσεκτικές στις κινήσεις τους, χωρίς ακρότητες στη συμπεριφορά τους. Επιπλέον βρίσκονται σε αέναη, θα έλεγε κανείς, κίνηση, σαν να ψάχνουν τη πατρίδα τους, σα να γνωρίζουν πως η πατρίδα δε βρίσκεται εδώ αλλά κάπου αλλού.

Ναι, οι χελώνες μπορούν να μας διδάξουν πολλά. Σίγουρα περισσότερα από τους έξαλλους κήρυκες των αμβώνων και του διαδικτύου που έχουν κατακλύσει την εκκλησιαστική ζωή.

Υγ. Κάποια από τα στοιχεία για τις χελώνες είναι πιο πολύ ποιητικά, βασιζόμενα σε μια απλή παρατήρησή τους, παρά επιστημονικά

4 σχόλια:

  1. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει και ως σύμβολο η χελώνα σε αρκετά συστήματα-δοξασίες κλπ. Είναι και σε σημαία μιας χώρας αν δεν κάνω λάθος, δε θυμάμαι τώρα σε ποια.
    Αλλά ναι, παρατηρώντας και μόνο αυτά τα ζώα αλλά και άλλα όχι μόνο τις χελώνες, ακόμα και τα φυτά θα έλεγα μαθαίνεις τόσα πολλά.
    Αυτή είναι όντως ποίηση και μάλιστα χωρίς λόγια, συμφωνώ απολύτως.
    Και λέω πολλές φορές, αν μπορούμε να διακρίνουμε έστω λίγο αυτή την ποίηση εδώ τώρα, αναρωτιέμαι τι θα βίωναν πχ οι πρωτόπλαστοι στον παράδεισο,τουλάχιστον απο ότι ξέρουμε και είναι γραμμένο. Είναι ασύληπτο βέβαια αλλά συνέχεια τριγυρίζει στο κεφάλι μου αυτή η σκέψη.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, πράγματι είναι ασύλληπτο... Τα νησιά Σολομώντα νομίζω και μια σημαία για τα Φίτζι που είχε προταθεί.

      Διαγραφή
    2. Επιθετικες ειναι? Πως επιτιθενται οι χελωνες? με νιντζουτσου? χα!χα!

      Διαγραφή
    3. Μου αρέσει που το πήγες στα χελωνονιντζάκια ! Τα περισσότερα είδη χελώνας είναι αρκετά δαγκανιάρικα. Τα περιστατικά με καρέτες να βάλεις μόνο φτάνουν.

      Διαγραφή

Η Ανάσταση του σώματος

  Ο Χριστός δεν αναστήθηκε μόνο πνευματικά αλλά αναστήθηκε και σωματικά. Δεν πέταξε μόνο η ψυχή του στα ουράνια αλλά και το σώμα Του εγκατέλ...