Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Η δεισιδαιμονία και ο ολοκληρωτισμός του Φωταδισμού

https://xristianiki.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b5%ce%be%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b9%ce%b4%ce%b1%ce%af%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82/


 “O αν.  υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, μεταλαμβάνει κανονικότατα, κλίνοντας όχι το γόνυ αλλά το μάτι στην εξουσία των υποστηριχτών του και δίνοντας εμμέσως το μήνυμα πως, ναι, καμία όχληση, μια χαρά θα πάνε τα οικονομικά και το παγκάρι, αφού δεν θα κλείσουν οι εκκλησιές.” Αυτά, μεταξύ άλλων γράφει η φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ ιστοσελίδα left.gr, προβάλλοντας φωτογραφία του Υπουργού που μεταλαμβάνει.


Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Υπουργός μετέλαβε για να φωτογραφηθεί, ή φωτογραφήθηκε ενώ ασκούσε το αναφαίρετο προσωπικό του δικαίωμα να μεταλάβει. Και γι’  αυτό του επιτίθενται, επικαλούμενοι μάλιστα και αγιογραφικά και πατερικά χωρία προκειμένου να καταγγείλουν τη διαπλοκή της Διοικούσας Εκκλησίας με την εξουσία. Τονίζεται στο άρθρο:  “Όπως παγκοίνως γνωστό είναι πως την εξουσία που ασκούν οι ιεράρχες στο βασίλειον ιεράτευμα –το χριστεπώνυμο πλήθος-, μια χαρά την (συν)εκμεταλλεύονται εκείνοι που αν ζούσαν τα χρόνια του Ιησού, μάλλον θα τους είχε πάρει στο κατόπι με το φραγγέλιο.” Αυτό που ξεχνούν, είναι ότι εκτός από τους Φαρισαίους, ο Χριστός εφίμωσε και τους Σαδδουκαίους.


Παραλείπει, επίσης, να αναφέρει το άρθρο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο προβάλλει η ιστοσελίδα, είναι “μια ωραία μνημονιακή ατμόσφαιρα” με την κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, αφού παρέα ψήφισαν την υποδούλωση της χώρας το καλοκαίρι του 2015. Ως Κυβέρνηση πέρασε τις επαχθέστερες και πιο αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις, και νεκρανέστησε το πολιτικό σύστημα που χρεωκόπησε την Ελλάδα.


Μιλάνε για “συμμαχία της «δεξιάς του Κυρίου», ο εσμός με τους μεγάλους σταυρούς και τα χρυσοποίκιλτα ράσα, είναι βαθύτατα επικίνδυνη. Αντιλαϊκή και αντιανθρωπιστική, δεν ορρωδεί προς ουδενός, προκειμένου να αναπαράξει την εξουσία της.” Τη στιγμή που οι ίδιοι είναι αναπόσπαστο μέλος της δεξιάς μνημονιακής συμμαχίας, που δεν έχει ανάγκη ράσα και σταυρούς. Και δεν ορρώδησαν προ ουδενός, προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία, μεταβαλλόμενοι σε θεράποντες και νευρόσπαστα  της διεθνούς Ολιγαρχίας.


Εάν δεν είχαν εκείνοι προηγηθεί, ο κ. Κουμουτσάκος δεν θα ήταν Υπουργός σήμερα.


Εξάλλου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, όχι μόνον έκλεισαν οι εκκλησίες, αλλά και απαγορεύτηκε η τέλεση ιεροπραξιών. Τι άλλο έχουν να προσάψουν στη ΝΔ; Η κατάσταση αυτή, στην οποία δυστυχώς η Διοικούσα Εκκλησία συμμορφωνόταν υπάκουα. Εμείς αναδείξαμε ότι αυτή η συμμόρφωση έχει να κάνει με τη λειτουργία της Δεξιάς ως “πολιτικού προστάτη” πολλών Ιεραρχών. Ας αφήσουν τις αθλιότητες για τα παγκάρια κατά μέρος. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιζόταν και θα επαναλαμβανόταν, αν δεν αντιστεκόταν έμπρακτα ο λαός.


Το Μάιο-Αύγουστο που άνοιξαν ξανά οι εκκλησίες και οι πιστοί κοινωνούσαν κανονικά, ουδεμία έξαρση της επιδημίας σημειώθηκε. Λογικό ήταν ο ιός να μεταδίδεται και σε κληρικούς, όπως και σε κάθε άνθρωπο, λόγω των κοινωνικών τους συναναστροφών. Γεγονός παραμένει ότι καμμία έξαρση της επιδημίας δεν σημειώθηκε, με το που άνοιξαν οι εκκλησίες και κοινώνησαν κανονικά οι πιστοί.


Κι όμως, ως μη όφειλαν, εθελοτυφλούν. Επικαλούνται την επιστήμη. Και διατυπώνουν τα δικά τους “συμπεράσματα”:


” Δεν μεταδίδεται ο κορωνϊός με τα άχραντα μυστήρια: όμως,  το όλως διόλου αντιεπιστημονικό μήνυμα που διαχέεται στο κοινωνικό σώμα από την κυβέρνηση, η ευθύνη  του οποίου βαραίνει σαφώς  και τους επιστήμονες που την εκπροσωπούν, δεν είναι απλώς σκοταδιστικό. Είναι δολοφονικό, στην κυριολεξία.”


Εκφράζονται με χαρακτηριστική άνεση, χωρίς να γνωρίζουν τα θεμελιώδη που διδάσκονται στο Γυμνάσιο: Του επιστημονικού συμπεράσματος προηγείται, τουλάχιστον η παρατήρηση. Έπονται η υπόθεση και το πείραμα (Βιολογία Γ’ Γυμνασίου) σελίδες 1 και 2. Χωρίς τα ανωτέρω προστάδια, το “συμπέρασμα” είναι πρόληψη και “φετφάς”. Διότι πρόληψη και δεισιδαιμονία συνιστά να θεωρεί κάποιος δεδομένο κάτι που δεν έχει καν παρατηρηθεί και διαπιστωθεί. Και να ρίχνει “στην πυρά” επιστήμονες που διαφωνούν.


Για πολλά “μετανεωτερικά ” ορφανά του Ενβέρ Χότζα, αποτελεί “όνειρο ζωής” η απώθηση των θρησκειών από το δημόσιο χώρο. Η μετάλλαξη του θρησκευτικού φαινομένου από κοινωνικό σε ευαίσθητο ατομικό δεδομένο. Η ολοκληρωτικού τύπου αλλοίωση του ρόλου της Πολιτείας, που αντί να κατοχυρώνει την ελεύθερη άσκηση του θεμελιώδους αυτού δικαιώματος, επιβάλλει την απόκρυψή του.


Εμείς σεβόμαστε την αντίθετη άποψη στο θέμα αυτό και ευρύτερα στις αντίθετες φιλοσοφικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις. Σεβαστή πρέπει να είναι και η προσωπική στάση του κάθε ανθρώπου σε τέτοια ζητήματα. Σεβασμό που δεν αντέχουν η δεισιδαιμονία και ο ολοκληρωτισμός του Φωταδισμού.

2 σχόλια:

  1. Ο συντάκτης του άρθρου θα ήταν καλύτερα να φοβάται σιγανά ποταμάκια της δεξιάς παράταξης που ήταν εμμέσως όλη σαφώς υπέρ του κλεισίματος των εκκλησιών, παρά την πιο θλιβερά ανύπαρκτη αντιπολίτευση που γνώρισε η χώρα από τον καιρό της Μεταπολίτευσης. Τουλάχιστον οι συριζαίοι δεν κρύφτηκαν ποτέ ως προς αυτό το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχε γράψει τότε η Χριστιανική για το θέμα αυτό. Δεν θυμάμαι αν ήταν ο ίδιος συντάκτης. Δεν έχει νόημα να γράψει ξανά για κάτι που έγινε πριν από έξι μήνες.Παρ' όλα αυτά κάνει και σε αυτό το θέμα μια αναφορά:

    Εξάλλου, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου, όχι μόνον έκλεισαν οι εκκλησίες, αλλά και απαγορεύτηκε η τέλεση ιεροπραξιών. Τι άλλο έχουν να προσάψουν στη ΝΔ; Η κατάσταση αυτή, στην οποία δυστυχώς η Διοικούσα Εκκλησία συμμορφωνόταν υπάκουα. Εμείς αναδείξαμε ότι αυτή η συμμόρφωση έχει να κάνει με τη λειτουργία της Δεξιάς ως “πολιτικού προστάτη” πολλών Ιεραρχών. Ας αφήσουν τις αθλιότητες για τα παγκάρια κατά μέρος. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιζόταν και θα επαναλαμβανόταν, αν δεν αντιστεκόταν έμπρακτα ο λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Ανάσταση του σώματος

  Ο Χριστός δεν αναστήθηκε μόνο πνευματικά αλλά αναστήθηκε και σωματικά. Δεν πέταξε μόνο η ψυχή του στα ουράνια αλλά και το σώμα Του εγκατέλ...