Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Οι Ιρανοί τίμησαν την επέτειο του θανάτου του Χομεϊνί

presstv.com

Εκατομμύρια Ιρανοί τίμησαν την επέτειο της αιώνιας αποχώρησης του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Ιμάμ Χομεϊνί, πριν από 28 χρόνια.

Γεννημένος το 1902, ο Seyyed Rouhollah Μουσαβί Χομεϊνί μεγάλωσε για να γίνει συμβολικός ηγέτης του αγώνα του ιρανικού έθνους στη δεκαετία του 1970 κατά της μακραίωνης μοναρχικής τυραννίας.

Η επέτειος των θάνατό του πέφτει την Κυριακή του τρέχοντος έτους, με εκατοντάδες χιλιάδες από όλο το Ιράν να φτάνουν στο μαυσωλείο του νότια της Τεχεράνης για να παρακολουθήσουν τις τελετές εορτασμού.  





Αυτή η εικόνα που πάρθηκε  στις 3 Ιουνίου 1989, δείχνει Ιρανούς να θρηνούν τον θάνατο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας Ιμάμ Χομεϊνί στο συνήθη τόπο όπου μίλαγε στην Τεχεράνη.

Ο Ιμάμ Χομεϊνί ήταν η αιχμή του δόρατος μιας λαϊκής διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές του τυραννικού καθεστώτος των Παχλεβί, που ήταν βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Καθοδήγησε ένα επαναστατικό λαϊκό κίνημα που έβλεπε τις θρησκευτικές αξίες της χώρας να δέχονται επίθεση.

Συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1963 σε μια εποχή αυξανόμενων διαμαρτυριών. Μετά την απελευθέρωση, έκανε μια ιστορική ομιλία στην ιερή πόλη Κομ, όπου επιτιθέμενος στο «νόμο συνθηκολόγησης» για τη χορήγηση ασυλίας στους Αμερικανούς στο ιρανικό έδαφος.


Αυτή η φωτογραφία δικογραφία δείχνει Ιρανούς να θρηνούν την αιώνια αποχώρηση του ιμάμη Χομεϊνί στις 3 Ιουνίου 1989.

Τα επόμενα χρόνια σημαδεύτηκαν από την εξορία του στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Γαλλία πριν επιστρέψει στο Ιράν το 1979 που κατέληξε στη νίκη της Ισλαμικής Επανάστασης.



Το Σάββατο, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είπε ότι όφειλαν όλοι οι Ιρανοί να μάθουν τους τρόπους του και να ακολουθήσουν  τον δρόμο που σχεδίασε για το έθνος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβόητοι!

  Το κακό είναι ότι βάζουμε την υπόληψή μας πάνω απ' όλα. Κάποτε ήθελα να βοηθήσω σε ένα θέμα κάποιο άτομο. Έκανα κάποια τηλέφωνα και κά...