Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Απειλούνται από Ερντογάν και ΙΚ οι Αλεβίτες

Αποτέλεσμα εικόνας για alevis
al-monitor
Νέα που κυκλοφόρησαν στις  21 Μαΐου ότι μια ομάδα Τούρκων αστυνομικών με το Τμήμα Αντιτρομοκρατικής  σκότωσαν δύο μέλη του  Ισλαμικού Κράτους (IS) που ετοιμάζονταν για μια επίθεση στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα. Πιθανός  στόχος ήταν ένα σημαντικό πολιτιστικό ίδρυμα Αλεβιτών στην Άγκυρα. Οι τρομοκράτες είχαν φωτογραφίες και κατόψεις του κτιρίου. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα «cemevi» (ένας οίκος  συγκέντρωσης και προσευχής Αλεβιτών) εμφανίστηκε ως στόχος του ΙΚ .

Ο Κυβερνήτης της  Άγκυρας Ercan Topaca κάλεσε  εκπρόσωπους των Αλεβιτικών οργανώσεων και ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας στις 25 Μαΐου να προειδοποιήσουν τους Αλεβίτες να είναι προσεκτικοί και να αναζητήσουν ιδιωτική ασφάλεια για τους οίκους προσευχής τους. Η είδηση έλαβε δημοσιότητα μόνο σε μερικά ειδησεογραφικά μέσα  και δεν έλαβε μεγάλη προσοχή, εκτός από τον πληθυσμό των Αλεβιτών. Ο Gani Kaplan , πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Pir Sultan Abdal, είπε στις  εφημερίδες κάτι  κρίσιμο: «Οι αρχές μας λένε πάντα είμαστε υπό απειλή και πρέπει να πάρουμε προφυλάξεις.Φοβόμαστε ότι η Τουρκία είναι υπό την απειλή ενός εμφυλίου πολέμου».Ο Kaplan προειδοποίησε ότι οι εντάσεις είναι ήδη τόσο υψηλές μεταξύ Σουνιτών και Αλεβιτών που οποιαδήποτε επίθεση θα μπορούσε να αποφέρει περαιτέρω συγκρούσεις.


Το ΙΚ θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια κατάσταση, δημιουργώντας την εντύπωση ότι Σουνίτες και Αλεβίτες έχουν επιτεθεί ο ένας τον άλλον.Ο Kaplan είπε, «Μια βομβιστική επίθεση σε ένα cemevi δεν θα υποκινήσει έναν εμφύλιο πόλεμο, αλλά αν [το ΙΚ] επιτεθεί σε ένα τζαμί μετά από ένα  cemevi θα παρουσιαστεί κίνδυνος.» Και πρόσθεσε: «Έχουμε κοινές ανησυχίες με τον κυβερνήτη.»

Ο Kaplan είπε στο Al-Monitor, «Η κυβέρνηση πρότεινε συγκεκριμένες μεθόδους συνεργασίας. Για παράδειγμα, μας είπαν να προσλάβουμε ιδιωτική ασφάλεια. Ωστόσο, δεν έχουμε τα οικονομικά μέσα για να προσλάβουμε ασφάλεια. Μας είπεν ότι μόνο οι αστυνομικοί ή αναγνωρισμένοι υπάλληλοι ιδιωτικής ασφάλειας έχουν το δικαίωμα να κάνουν [προληπτικές] έρευνες για ιδιωτικούς φορείς. Γι 'αυτό και θα πρέπει η δική μας νεολαία Αλεβιτών να είναι  εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη. Δήμοι θα μας βοηθήσουν στην απόκτηση μηχανημάτων ακτίνων Χ.»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, και δεν είναι η μόνη απειλή. Για σχεδόν 15 χρόνια, οι κυβερνήσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχουν κινηθεί κατά των Αλεβιτών με πολιτικές και ρητορική και άναψαν τις φλόγες της εχθρότητας προς τους Αλεβίτες. Οι Αλεβίτς  αντιστέκονται στις  κρατικές προσπάθειες Σουννιτοποίησης και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν αυξανόμενες διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

Ο Baki Duzgun, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών Bektasi  το  2014-2016, είπε στο Al-Monitor, «Αν δείτε τη συνάντηση του κυβερνήτη της Άγκυρας με τους Αλεβίτες ηγέτες στην Άγκυρα απλά ως μια συνάντηση ασφάλειας, θα ήταν ελλιπές. Θα αγνοείτε  την ιστορική, πολιτιστική και κοινωνιολογική πραγματικότητα των Αλεβιτών.»

Ο Duzgun ανέφερε πως δεκάδες επιθέσεις έλαβαν χώρα στη σύγχρονη Τουρκία εναντίον των κοινοτήτων των  Αλεβιτών. Αυτές ήταν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας που δεν έχουν διωχθεί κανονικά, αφήνοντας βαθιά σημάδια στις Αλεβίτικες κοινότητες. Κατά την τελευταία δεκαετία, με το ΑΚΡ να εντείνει τις προσπάθειες εξισλαμισμού ,οι Αλεβίτες ήταν μία από τις πιο μειονεκτικές ομάδες της χώρας. Δεν είναι απλά οι απειλές για βόμβες που τρομάζουν αυτές τις ομάδες, αλλά τα βαθιά ριζωμένα αντι-Αλεβίτικα συναισθήματα.

Οι Αλεβίτες αρνούνται μόνιμη παρουσία της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις τους. Έχουν καλούς λόγους να φοβούνται τη δημιουργία μαύρης λίστας από τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών . Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2014,ο Ugur Kurt - ένας απλός πολίτης που περίμενε για να παραστεί σε ακολουθία μέσα σε ένα cemevi στην Κωνσταντινούπολη - πυροβολήθηκε από μια αδέσποτη σφαίρα της αστυνομίας. Ο αστυνομικός δικάστηκε , αλλά δεν έκανε ούτε μια μέρα φυλακή. Τον Απρίλιο του 2017 το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα πρέπει να πληρώσει μόνο 12.100 τουρκικές λίρες (περίπου $ 3.400) στην οικογένεια του Kurt. Στις 29 Μαΐου, η μητέρα του Kurt ήταν στο δικαστήριο, διότι ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι είχε σπάσει το ρολόι  του δικηγόρου του αστυνομικού.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας συστηματικά κινείται εναντίον των Αλεβιτών.Ο Kurt είναι μόνο ένα από τα δεκάδες επώδυνα παραδείγματα τα τελευταία χρόνια.Ο  Hatice Altinisik , πρόεδρος του Ινστιτούτου Αλεβί Bektasi , είπε στο Al-Monitor, «Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι οι αστυνομικοί που αποστέλλονται για την προστασία μας δεν θα είναι αυτοί που θα επιτεθούν στους οίκους  προσευχής μας; Θέλω να πω,  αν είναι μέλη της  οργάνωσης Gulen ή κάποιας άλλης; δεν ήταν εν ενεργεία αξιωματικός της αστυνομίας αυτός που δολοφόνησε τον  Ρώσο πρέσβη;»

Ο Altinisik, μαζί με άλλα ενεργά μέλη της Αλεβίτικης κοινότητας, ανησυχεί για την αύξηση των κινδύνων για την ασφάλεια, αλλά επίσης ανησυχούν για τις ανεφάρμοστες προτάσεις της κυβέρνησης. Η συμβουλή της μίσθωσης ιδιωτικής ασφάλειας είναι ανησυχητική.Η τουρκική βιομηχανία ιδιωτικής  ασφάλειας υπήρξε ένας τομέας υπό άνθηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Ένας σημαντικός εμπειρογνώμονας ασφάλειας που έχει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κωνσταντινούπολη μίλησε στο Al-Monitor με την προϋπόθεση της ανωνυμίας και είπε: «Η κυβέρνηση δίνει  πιστοποιητικά στις εταιρείες που ακολουθούν μια υπερεθνικιστική και ισλαμιστική γραμμή. Δεν μπορείτε να βρείτε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε αριστερή κλίση ή Αλεβίτικη σε αυτόν τον τομέα, γιατί δεν μπορούν να πάρουν πιστοποιητικά.» Επιπλέον, δεκάδες επιχειρήσεις ασφαλείας έκλεισαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου για την υποτιθέμενη σχέση τους με την οργάνωση Gulen. Πλέον, χρειάζονται μήνες για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση και την γραφειοκρατία για την πιστοποίηση.

Έτσι, η πρόταση για την εκπαίδευση της νεολαίας των Αλεβιτών  για την προστασία των τζεμεβί, όσο  καλή κι αν ακούγεται, δεν είναι ούτε επίκαιρη ούτε βιώσιμη λύση. Ο εμπειρογνώμονας ασφάλειας, δήλωσε, «Ακόμα και αν είναι πιστοποιημένοι, να δούμε τι συνέβη στους πυροβολισμούς το  νέο έτος  στο νυχτερινό κέντρο Reina  στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρχε ένας οπλοφόρος και δεκάδες ιδιωτικοί φύλακες, και δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και το προσωπικό ασφαλείας, δολοφονήθηκαν μέσα σε λεπτά." Η ιδιωτική ασφάλεια δεν είναι μια αξιόπιστη λύση για μια επικείμενη επίθεση του ΙΚ.

Ωστόσο, με αυτό το περιβάλλον φόβου, σε συνδυασμό με την αστυνομική επιτήρηση, οι προσεκτικοί  Αλεβίτες αποτρέπονται  από την επίσκεψη στους τόπους όπου συνήθως συγκεντρώνονται. Δεδομένου ότι καμία από τις προτεινόμενες λύσεις δεν παρέχει κανενός είδους ανακούφιση από επικείμενη  επίθεση του ΙΚ σε τζεμεβί, γιατί ο κυβερνήτης της Άγκυρας να κάνει μια τέτοια συνάντηση; Εάν η απειλή είναι σοβαρή, δεν θα πρέπει να εμπλέκεται ο υπουργός Εσωτερικών και άλλες ανώτερες αρχές; Ο Altinisik τόνισε ότι το  κρίσιμο σημείο σε αυτή τη συζήτηση είναι ότι ο κίνδυνος μιας επίθεσης του IS είναι αυξημένος όχι μόνο για τους Αλεβίτες, αλλά για όλους στην Τουρκία. Οι Αρχές υποψιάζονταν ότι  οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να έχουν στόχο μια τεράστια  συνάντηση του ΑΚΡ στην Άγκυρα στις 21 Μαΐου που προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες πολιτικούς.

Πολλά μέλη της κοινότητας των Αλεβιτών στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και την Ευρώπη είπαν στο  Al-Monitor πως πιστεύουν ότι το κράτος τους ενημέρωσε για την ύπαρξη κινδύνου για  να αποκτήσει πολιτική κάλυψη. Αν μια επίθεση συμβεί, η κυβέρνηση θα μπορούσε να νίψει τα χέρια της και να πει, «Σας προειδοποιήσαμε.»

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν απασχολημένος με τον εκτουρκισμό των ονομάτων των αθλητικών γηπέδων, δεν μπήκε στον κόπο να σχολιάσει το θέμα ή να προσπαθήσει να καταδικάσει τι ΙΚ με μια δήλωση. Οι Αλεβίτες και πολλοί κοσμικοί Τούρκοι δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση καν μάχεται το IS. Στην πραγματικότητα, ένας χρήστης του Twitter  υπονόησε ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ  στην πραγματικότητα βοηθά το IS: «Ποιος περιέθαλψε [τραυματίες μαχητές του ΙΚ σε νοσοκομεία] σε Κωνσταντινούπολη, Χατάι και [Γκάζι] Antep [επαρχίες];»

Αυτό μπορεί να είναι ακριβώς η ουσία της αυξανόμενης απειλής στην Τουρκία τελικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβόητοι!

  Το κακό είναι ότι βάζουμε την υπόληψή μας πάνω απ' όλα. Κάποτε ήθελα να βοηθήσω σε ένα θέμα κάποιο άτομο. Έκανα κάποια τηλέφωνα και κά...