Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Οι σφαγές κατά των Αρμενίων σε Sumgait,Baku και Kirovabad το 1988-19991-Εκδηλώσεις μνήμης στην Τιφλίδα


panorama
Μια εκδήλωση στη μνήμη των Αρμενίων θυμάτων των σφαγών στο Sumgait, το Μπακού και το Kirovabad πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα. Η τιμητική εκδήλωση διοργανώθηκε από Αρμενικές  ΜΚΟ με έδρα την Τιφλίδα, αναφέρει η υπηρεσία τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εκδήλωση ξεκίνησε με μια προσευχή για την ανάπαυση των ψυχών με τη συμμετοχή του Προκαθημένου της Επισκοπής Αρμενίων στη Γεωργία, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Βαζγκέν Mirzakhanyan και κληρικούς. 
Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε στη μνήμη των θυμάτων των σφαγών των Αρμενίων στην Sumgait. 
Ο Πρώτος Γραμματέας της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στη Γεωργία, Artur Sargsyan, ο πρόεδρος της ΜΚΟ Αρμενική Κοινότητα της Γεωργίας, Samvel Mkrtchyan, η Συντονίστρια  της Ένωσης των Αρμενίων της Γεωργίας, Mari Arakelova,ο ιδρυτής του Ιδρύματος Ειρήνης, Giorgi Tumasyan, έκαναν ομιλίες. Οι ομιλητές σε διάφορες γλώσσες έθιξαν τις απάνθρωπες πράξεις, παρουσίασαν την αντίδραση των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών επιστημόνων στις σφαγές των Αρμενίων. 



Οι ομιλητές καταδίκασαν τις σφαγές και τις βαρβαρότητες στο Sumgait,το Μπακού και το Kirovabad το 1988-1991 που  αντικατοπτρίζονται στη συνέχιση της πολιτικής της βίας στα σύνορα του Αρτσάχ, όπου, ακόμη και σήμερα, οι Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώνονται  από Αζέρικες σφαίρες. 

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της βραδιάς περιελάμβανε συναυλία  κλασικής μουσικής από τους  Henrikh Eroyan, Νάτια Chiashvili, Tata Korkadze και Tata Gvazava, μαθητές από την τάξη βιολιού του Ernest Arakelov (κοσμήτορας του Τμήματος Εγχόρδων Μουσικών Οργάνων) από το Κρατικό Ωδείο της Β Sarajishvili στη Τιφλίδα, συνοδευόμενοι στο πιάνο από την Irina Platonova . Η τιμητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια παράσταση από τη χορωδία  Makar Yekmalyan του καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου, με επικεφαλής την χοράρχη Svetlana Tatoeva, και συνοδευόμενη  από τον οργανίστα Karen Mirzoyan. 

Στις 26-29 Φεβρουαρίου 1988, με  πραγματική συνενοχή των τοπικών αρχών και αδράνεια της κυβέρνησης της ΕΣΣΔ μαζικά πογκρόμ κατά των πολιτών οργανώθηκαν στην πόλη Sumgait της Σοβιετικής Δημοκρατίας  Αζερμπαϊτζάν , συνοδευόμενα από  πρωτοφανείς  βίαιες δολοφονίες, βία και λεηλασίες κατά του αρμενικού πληθυσμού της πόλης. Τα πογκρόμ κατά των Αρμενίων  στο  Sumgait ήταν προσεκτικά οργανωμένα. Κατά τις συναντήσεις, οι  οποίες ξεκίνησαν  στις 26 Φεβρουαρίου στην κεντρική πλατεία, οι ηγέτες της πόλης ανοιχτά έκαναν έκκληση για βία κατά των Αρμενίων. 

Οι διαμαρτυρίες της 27ης Φεβρουαρίου με συμμετοχή  εκατοντάδων ταραξιών έγιναν  βίαιες. Οπλισμένοι με τσεκούρια, μαχαίρια, ειδικά ακονισμένο οπλισμό, πέτρες και μεταλλικά κουτιά βενζίνης και με προετοιμασμένους  καταλόγους των διαμερισμάτων, όπου ζούσαν  οι Αρμένιοι οι στασιαστές εισέβαλαν στα σπίτια, καταστρέφοντας  τα πάντα  εκεί και σκοτώνοντας τους ιδιοκτήτες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι συχνά πετάγονταν  έξω στους δρόμους ή στις αυλές για να αποδοκιμαστούν δημοσίως. Μετά τις οδυνηρές ταπεινώσεις και τα βασανιστήρια τα θύματα περιλούστηκαν με βενζίνη και κάηκαν ζωντανοί. Στις 29 Φεβρουαρίου στρατεύματα εισήλθαν στο Sumgait, αλλά χωρίς διαταγή να επέμβουν. Μόνο το βράδυ, όταν ο εξαγριωμένος  κόσμος άρχισε να επιτίθεται στους στρατιώτες οι στρατιωτικές μονάδες έκαναν αποφασιστικά βήματα. 

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων του πογκρόμ του  Sumgait  είναι ακόμα άγνωστος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 27 Αρμένιοι σκοτώθηκαν· ωστόσο, υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι αρκετές εκατοντάδες Αρμένιοι σκοτώθηκαν στην πόλη σε τρεις ημέρες. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι ταραχές συντονίστηκαν  από την KGB του Αζερμπαϊτζάν. Οι εκτελεστές του  Sumgait στη συνέχεια ανακηρύχθηκαν ως εθνικοί ήρωες του Αζερμπαϊτζάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουαί

  Απόψε το βράδυ ο Χριστός απευθύνει τα "ουαί" στους Φαρισαίους και τους Γραμματείς. Είναι από τις λίγες φορές αν όχι και η μοναδι...