Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία του Αφρικανού Αμπχάζιου

Αφρο-Αμπχαζίας ορειβάτη.  Φωτογραφία: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, http://i.amz.mshcdn.com/BeWYCJ86TunEupjxZgs0ePpC3hc=/fit-in/1440x1440/uploads%2F2017%2F1%2F18%2Fpeopleofrussia_50.jpg

kavkaz-uzel
Τον Ιανουάριο, η ιστοσελίδα "Mashable.com" δημοσίευσε στο άρθρο "Λαοί της Ρωσικής Αυτοκρατορίας", μερικές φωτογραφίες από το απόθεμα της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων ενός πορτρέτου ενός «Αφρο-Αμπχάζιου» - έναν άνδρα με μια beshmet και ένα γούνινο καπέλο με ένα γυμνό στιλέτο, με νεγροειδή χαρακτηριστικά του προσώπου. Σύμφωνα με το άρθρο, αυτές οι φωτογραφίες είναι από τη συλλογή του Αμερικανού συγγραφέα και ταξιδιώτη George Kennan, τραβηγμένες στα 1870-1880.



Ο Sergey Arutyunov , ο επικεφαλής του τμήματος των Καυκάσιων Εθνών στο Ινστιτούτο Εθνολογίας και Ανθρωπολογίας του RussianAcademy Science(RAS) και Καθηγητής στο MoscowStateUniversity, είπε σε σχόλιό του για τη φωτογραφία του «Αφρο-Αμπχάζιου» ότι πρόκειται  «γνωστή ιστορία ».

"Στα τέλη του 18 ου -αρχές 19 ου αιώνα, υπήρξε μια τέτοια μοναδική περίπτωση. Ένα πλοίο που ταξίδευε από την Τουρκία, κατά πάσα πιθανότητα, στην Κριμαία, έπεσε σε μια καταιγίδα. Είχε αρκετές δεκάδες μελαμψούς σκλάβους επί του σκάφους, πιθανώς από το Σουδάν ή τη Σομαλία, τα οποία ελέγχονταν από την Τουρκία. Το πλοίο συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών της Αμπχαζίας. Η περίπτωση είναι σπάνια και επειδή οι σκλάβοι παρέχονταν κυρίως από τον Καύκασο και την Κριμαία προς το νότο, και όχι το αντίστροφο. Η Αμπχαζία δεν ήταν ακόμα υπό ρωσική κατοχή, αλλά Ρώσοι στρατιώτες από κάποιο φρούριο στην ακτή φαίνεται να έχουν σώσει τα θύματα. Ελευθερώθηκαν  από τη δουλεία και εγκαταστάθηκαν μεταξύ των  Αμπχάζιων. Αργότερα, αυτοί οι άνθρωποι εντάχθηκαν στην τοπική κοινότητα, παντρεύτηκαν κοπέλες από την Αμπχαζία και απέκτησε Αμπχάζια ονόματα και επώνυμα. Μερικά από τους  απογόνους τους είναι ακόμα εκεί", είπε ο Arutyunov.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβόητοι!

  Το κακό είναι ότι βάζουμε την υπόληψή μας πάνω απ' όλα. Κάποτε ήθελα να βοηθήσω σε ένα θέμα κάποιο άτομο. Έκανα κάποια τηλέφωνα και κά...