Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Nikolai Fyodorov-ιδιοφυής επιστήμονας και φιλόσοφος ή παρανοϊκός;


russia-insider
του Dr. Paul Kindlon
Ο συγγραφέας είναι καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών - Πανεπιστήμιο της Μόσχας Τούρο.

Nikolai Fyodorovich Fyodorov. Οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη Γη δεν έχουν ακούσει ποτέ γι'αυτόν , αλλά θα ακούσουν  τελικά.

Πολυμαθής και βαθιά πνευματικός, αυτός ο Ρώσσος φιλόσοφος και βιβλιοθηκάριος που κατοικούσε στη βιβλιοθήκη Ρουμιάντσεφ είχε προηγμένες γνώσεις σε πολλές από τις φυσικές επιστήμες. Γνωστός για την ταπεινοφροσύνη του και την ασκητική ζωή (ως επί το πλείστον έτρωγε μαύρο ψωμί, έπινε μόνο τσάι με μια περιστασιακή φέτα τυρί και κοιμόταν σε ένα παλιό σεντούκι αντί για  κρεβάτι), ο Fyodorov σχεδόν λατρευόταν από μερικούς από τους κορυφαίους διανοούμενους  στα τέλη του  19ου αιώνα. Ντοστογιέφσκι, Soloviev, Berdyaev και ο Τολστόι αισθάνονταν δέος για τον οραματιστή. Και δικαίως .

Ο Fyodorov «ακολούθησε το δρόμο του», έζησε  τη φιλοσοφία του για τη ζωή 24 ώρες το 24ωρο , 7 μέρες την εβδομάδα. Σκόπιμα επέλεξε τη φτώχεια και την αγνότητα καθώς έτσι θα μπορούσε να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στην απόκτηση γνώσεων, τα λόγια και οι πράξεις του ήταν συνεπείς, αρμονικά και πάντα θετικά για τη ζωή.



Ο θάνατος, είπε, είναι ο  αληθινός  εχθρός και πρέπει να ξεπεραστεί. Θα πρέπει να ζήσουμε για πάντα. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα βήματα του Χριστού και να νικήσουμε τον θάνατο, έτσι ώστε όλη η ανθρωπότητα να ζήσει σε ένα επίγειο παράδεισο. Κινήματα όπως ο «φουτουρισμός» και ο «κοσμισμός» επηρεάστηκαν άμεσα από τις ιδέες του Fyodorov.

Για αρκετό καιρό, βέβαια, σχεδόν όλοι οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήταν - και ... τρελός. Η φήμη του, όμως, έχει αρχίσει να βελτιώνεται, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος  στην ιατρική κοινότητα για το καυτό θέμα της αθανασίας.

Μετά το θάνατο του Fyodorov, ένας αριθμός των οπαδών του συγκέντρωσαν τις σημειώσεις του και δημοσίευσαν ένα βιβλίο με τίτλο «Το επιχείρημα Ανάσταση». Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις βασικές ιδέες του ...

Παλιγγενεσία: υπάρχει μια γενετική υπογραφή που παραμένει στο σώμα μας πολύ καιρό αφού πεθάνουμε. Θα πρέπει - ως μια παγκόσμια κοινότητα αγαπητικών ψυχών - να βρούμε έναν τρόπο ώστε  επιστημονικά να  «αναστήσουμε» τα σώματα των πατέρων μας, των παππούδων μας και ούτω καθεξής. Θεωρήθηκε  μια παράλογη ιδέα για περισσότερο από εκατό χρόνια,αλλά  ορισμένοι φουτουριστές τώρα με ενθουσιασμό εργάζονται σε αυτό το όνειρο με σοβαρή έρευνα και πειραματισμό.

Για την εξέλιξη: η ανθρωπότητα εξελίχθηκε από τη δύναμη της θέλησης. Είμαστε δίποδοι όχι επειδή οι πρόγονοί μας χρειάστηκαν να «απελευθερώσουν τα χέρια τους», όπως πίστευε ο Δαρβίνος, αλλά επειδή εμείς «θελήσαμε» να σταθούμε όρθιοι. Η ανθρωπολογία έχει απαξιώσει τη θεωρία του Δαρβίνου για το διποδισμό παρεμπιπτόντως.Η  ύπαρξής μας, είπε ο Fyodorov , περιλαμβάνει την αυτο-εξέλιξη, καθώς και τη δημιουργία νέων εξωτερικών πραγματικοτήτων. Η φύση μπορεί να προσδιόριζε το βιολογικό μας σχηματισμό  στο μακρινό παρελθόν, αλλά τώρα είμαστε σε θέση να καθορίσουμε το δικό μας χαρακτήρα και να δημιουργήσουμε μια νέα Φύση. Αυτή η έννοια προανήγγειλε το σημερινό μετανθρωπιστικό κίνημα κατά περισσότερο από μισό αιώνα νωρίτερα.

Ο Λέων Τολστόι συνέστησε τον Fyodorov σε ένα πολύ έξυπνο νεαρό άνδρα, ενώ ήταν στη βιβλιοθήκη. Εντυπωσιασμένος από την έντονη διάνοια του αγοριού,ο  Fyodorov αποφάσισε να τον πάρει ως προσωπικό  μαθητή. Ο μεγαλύτερος μελετητής γέμισε και πλήρωσε το μυαλό του μαθητή με ιδέες, όπως: εμείς οι άνθρωποι απωθούμαστε πνευματικά  από τη σκληρότητα,τη χυδαιότητα και τη βία της φύσης και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αυτό που μας τραβάει προς τα κάτω προς αυτή την χυδαιότητα.Η φιλοδοξία μας ως είδος είναι να ανεβούμε  πάνω από το χώμα και λάσπη, μακριά από τη γη. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς οι ίδιοι θελήσαμε να σταθούμε  όρθιοι και να περπατήσουμε σε δύο πόδια. Αυτός είναι ο λόγος που χτίζουμε ψηλούς ουρανοξύστες - απόδειξη της συνεχούς προσπάθειάς  μας να ανεβούμε πάνω από τη φύση και τις τυφλές δυνάμεις της. Στην πραγματικότητα, αν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε μια εικόνα της ανθρωπότητας που εκφράζει τον αληθινό χαρακτήρα μας, θα ήταν ένας άνθρωπος που στέκεται στις μύτες των ποδιών του, φτάνοντας τα αστέρια.

Με την ευκαιρία ... το όνομα του προσωπικού μαθητή του Fyodorov; Ήταν Κονσταντίν Τσιολκόφσκι - ο πατέρας της σοβιετικής πυραυλικής επιστήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...