Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Οι μοναδικές αγιογραφίες Palekh



russia-insider
Το παλαιό ρωσικό χωριό  Palekh  βρίσκεται 350 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας στο Χρυσό Δακτύλιο. Αντλώντας από ένα μείγμα των στυλ αγιογραφίας των  Fryazh και Stroganov , οι δεξιοτέχνες του Palekh δημιούργησαν το δικό τους μοναδικό τρόπο.Η αγιογραφία του  Palekh άκμασε στις αρχές του 19ου αιώνα. Εικόνες από την περιοχή πουλήθηκαν σε όλη τη Ρωσία και στο εξωτερικό.Οι ζωγράφοι του Palekh ήταν σε ζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο. Τους ανατέθηκε να ζωγραφίσουν τους τοίχους του Επιμελητηρίου Granovitaya του Κρεμλίνου, και να αποκαταστήσουν  τις τοιχογραφίες των καθεδρικών ναών του  Κρεμλίνου , τη Μονή Νοβοντέβιτσι, τον καθεδρικό ναό της Λαύρας Αγίας Τριάδας-Αγ.Σεργίου , καθώς και τους καθεδρικούς ναούς και εκκλησίες του Pskov και πολλών άλλων ρωσικών πόλεων.




Η εικόνα Palekh που εκτίθεται είναι ο «Ακάθιστος Ύμνος στο Σωτήρα» από τα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα. Ακάθιστος είναι ένας εγκωμιαστικός ύμνος που  ψάλλεται στην  εκκλησία . Οι Ύμνοι,τα λειτουργικά κείμενα, και τα ποιητικά κείμενα που υμνούν την δόξα του Χριστού και της Παναγίας βρέθηκαν σε πολλά έργα  Palekh . Αυτή η μουσική βάση αντικατοπτρίζεται στη δομή σύνθεσης, στο χρωματικό  ρυθμό των εικόνων. Στους ακάθιστους από τα μέσα του 18ου αιώνα, το 1870 για να είμαι ακριβής, βλέπουμε το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ζωγραφικής Palekh: ο συνδυασμός της ζωγραφικής  Fryazh (διαστατικότητα) και ύστερη Stroganov (πλαστικότητα των μορφών). Και εδώ βλέπουμε ιδιαίτερα πολύπλοκες σύνθετες κατασκευές. Οι αγιογράφοι του Palekh προτιμούσαν  σύμπλοκες, πολυπρόσωπες συνθέσεις.


Όταν οι  Μπολσεβίκοι  πήραν την εξουσία,η αγιογραφία διεκόπη  απότομα. Αλλά εντελώς απροσδόκητα, οι δεξιοτέχνες Palekh βρήκαν μια νέα θέση στην παραγωγή μινιατουρών με βερνίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...