Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Εγχώριος Επιτροπή Κυθήρων ,Μητρόπολη Κυθήρων και μυαλά σκονισμένα

Αποτέλεσμα εικόνας για κυθηρα

Όπως έχω ξαναγράψει τα Κύθηρα ποτέ δεν ησυχάζουν.Και πάλι λοιπόν βρισκόμαστε στις επάλξεις.Στα Κύθηρα υπάρχει ο θεσμός της Εγχωρίου Επιτροπής.Έγινε επί Αγγλοκρατίας(αν δεν κάνω λάθος),παρέμεινε με τη σύσταση του ελληνικού κράτους και διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία των Κυθήρων και από το '80 και μετά και τα δύο προσκυνήματα του νησιού(Αγία Μόνη και Μυρτιδιώτισσα).Στο δεύτερο προσκύνημα αρχικά διαχειριστής ήταν ο ηγούμενος του μοναστηριού,στη συνέχεια προέδρευε ο τοπικός Μητροπολίτης και στη συνέχεια(το '80)το διαχειρίζεται η Εγχώριος μόνη της.
Μια νέα τροπολογία σε Προεδρικό Διάταγμα το πάει ακόμα παραπέρα.Σε περίπτωση διάλυσης της Εγχωρίου τα προσκυνήματα πάνε υποχρεωτικά στον δήμο στον οποίο ανήκουν τα Κύθηρα.Η προηγούμενη τροπολογία άφηνε ελευθερία στο να αποφασιστεί πού θα πάνε τα προσκυνήματα.Σήμερα τα Κύθηρα είναι δήμος αλλά υπάρχει πάντα κίνδυνος συγχώνευσης με άλλο δήμο.Με άλλα λόγια,με βάση αυτή τη τροπολογία τα προσκυνήματα,οι εκκλησίες δηλαδή,περνάνε στα χέρια είτε κάποιου δήμου είτε της περιφέρειας είτε κάποιου άλλου κρατικού οργανισμού.


Η Μητρόπολη αντέδρασε και ζητά κατάργηση αυτής της τροπολογίας.Δηλαδή ζητά σε περίπτωση διάλυσης της Εγχωρίου να μην πάνε οι ναοί στο δήμο ή σε άλλο κρατικό φορέα.
Και φυσικά έγινε ο κακός χαμός.Η Εγχώριος,θεώρησε ότι αυτή η κίνηση είναι εναντίον της και βρήκαν ευκαιρία οι συνηθισμένοι τύποι να πουν για αρπακτικές μητροπόλεις που δε σέβονται το ποίμνιο κλπ.Όχι ότι έχουν πατήσει ποτέ πόδι σε εκκλησία αλλά,να,ξαφνικά τους πιάνει ένας πόνος για το ποίμνιο.Συν αυτούς που απλά θέλουν να βρίσουν την Εκκλησία,τους παπάδες κλπ.
Το ποιοτικό στοιχείο είναι ότι όλοι αυτοί δεν μπήκαν στον κόπο να ρωτήσουν,να ψάξουν ,να δουν τι λέει η Μητρόπολη,τι ακριβώς κάνει και τι ζητά.Απλά βγάλανε την ετυμηγορία που τους αρέσει.Έτσι είναι αυτά.Και μιλάνε για αρπακτική Μητρόπολη αναφερόμενοι σε μια Μητρόπολη που συντηρείται ουσιαστικά από τις άλλες Μητροπόλεις της Ελλάδος και παρ'όλα αυτά δώρισε την έκταση για να χτιστεί το νέο νοσοκομείο των Κυθήρων.Αλλά έτσι είναι τα πράγματα στο όμορφο νησί κάτω από την Πελ/νησο και τέτοια τα μυαλά κάποιων εντός και εκτός του νησιού.
Live your myth in Kythera!

2 σχόλια:

  1. Και την έκταση φτιαχτεί το γήπεδο. Ο μοναδικός οργανωμένος χώρος άθλησης στο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι. Και το γήπεδο.Τέλος πάντων,καθήκον είναι της Εκκλησίας να τα διευκολύνει αυτά τα πράγματα και δεν το γράφω για να μας πουν "ευχαριστώ".Αλλά να μην αλλάζουμε την πραγματικότητα για να στηρίξουμε το κόμμα ή τα όποια συμφέροντά μας.
      ΥΓ.Για το νοσοκομείο ειδικά,ο νυν Μητροπολίτης είχε πιέσει πάρα πολύ τον μακαριστό Χριστόδουλο που είχε κάποιες επιφυλάξεις.

      Διαγραφή

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...