Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Το διαχρονικό και οικουμενικό μήνυμα του Μ.Λ.Κινγκ

Αποτέλεσμα εικόνας για m.l. king painting
theafricareport
Αν και μου ήταν γνωστό το όνομα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου στην Αιθιοπία, δεν είχα ποτέ μια πλήρη κατανόηση της συναρπαστικής ιστορίας του ανθρώπου ή του επιπέδου του μεγαλείου του. Αυτή η κατανόηση ήρθε κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών μου χρόνων σε ένα αμερικανικό κολέγιο.

Ως νεαρός φοιτητής που πάντα ενδιαφερόμουν για την τέχνη της γραφής, αποφάσισα να πάρω όσα περισσότερα μαθήματα λογοτεχνίας μπορούσα. Ένα μάθημα επικεντρωνόταν στις μορφές της σύνθεσης.

Ένα από τα σχολικά βιβλία που έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο μάθημα παρουσιάζει στους αναγνώστες διαφορετικά στυλ γραφής και τα είδη της αγγλικής γλώσσας. Απόλαυσα κάθε δοκίμιο σε αυτό το βιβλίο, αλλά ένα ξεχώρισε: «Γράμμα από την φυλακή του Μπέρμιγχαμ» από τον Δρ Κινγκ.
Θυμάμαι ακόμα το εκπληκτικό αποτέλεσμα που είχε η επιστολή του 1963 για μένα, όταν τη διάβασα για πρώτη φορά. Ήταν ένα αποκαλυπτικό έγγραφο  όπου απεικονίζονταν ο πόνος, η ταπείνωση και ο αγώνας που οι Αφροαμερικανοί έπρεπε να υπομείνουν για την επίτευξη της δικαιοσύνης, της ισότητας και των δικαιωμάτων τους. Δεν είχα ιδέα!



Το γράμμα και το λυπηρό περιεχόμενό του ήταν απλά μαγευτικό. Ένιωσα σαν να απευθυνόταν σε μένα και, ταυτόχρονα, σε κάθε άτομο σε κάθε μέρος του κόσμου. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ταυτιζόμουν με το μήνυμά του τόσο στενά και με τέτοια ένταση.
Η επιστολή με ώθησε να προβληματιστώ σχετικά με τη χρόνια πολιτική αστάθεια και τις διώξεις στη χώρα μου και σε πολλές αφρικανικές χώρες. Με προκάλεσε να αναλογιστώ την θλιβερή ζωή των παιδιών της Αφρικής και τις ανείπωτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι κυβερνήσεις εναντίον του ίδιου του λαού τους.
Με υποχρέωσε να σκεφτώ, σε βάθος, την μοίρα των συμπατριωτών μου Αφρικανών και της ηπείρου η οποία είναι φαινομενικά αδιάσπαστη   με τη φτώχεια και την αδικία, που είναι οι άμεσες συνέπειες των κακών πολιτικών και της διεφθαρμένης ηγεσίας.
Παρ 'όλα αυτά, προσπάθησα να διατηρήσω μια αισιόδοξη προοπτική, όπως έκανε ο Δρ Κινγκ στις παρατηρήσεις του στο κλείσιμο της έκτακτης επιστολή του:
"Ας ελπίσουμε ότι τα μαύρα σύννεφα της φυλετικής προκατάληψης σύντομα θα φύγουν μακριά και η βαθιά ομίχλη της παρεξήγησης, θα αρθεί από τις ποτισμένες με  φόβο  κοινότητές μας, και σε κάποιο όχι και τόσο μακρινό αύριο τα ακτινοβόλα αστέρια της αγάπης και της αδελφοσύνης θα λάμψουν πάνω από το μεγάλο έθνος μας με όλη τη σπινθηροβόλα ομορφιά τους".

Οι εύγλωττες παρατηρήσεις του Δρ Κινγκ πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποιητικές λέξεις σε έναν κόσμο που επιλέγει να επικεντρωθεί στις διαφορές παρά στις θεμελιώδεις ομοιότητες της ανθρώπινης φυλής.
Η επιστολή που μου σύστησε τα γραπτά του με ενέπνευσε να διαβάσω περισσότερα για τον Δρ Κινγκ και τη λαμπρή ηγεσία του στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα.
Η ομιλία που μεταμόρφωσε την αμερικανική κοινωνία, η οποία δόθηκε στις 28 Αύγ 1963, στο Μνημείο Λίνκολν στην Ουάσιγκτον, DC, παραμένει η αγαπημένη μου: «Έχω ένα όνειρο».

Είναι απλά μία από τις πιο σημαντικές, στοχαστικές και συναισθηματικές ομιλίες της σύγχρονης εποχής. Ακριβώς όπως η επιστολή του Μπέρμιγχαμ,το  «Έχω ένα όνειρο» έχει και μια καθολική έκκληση που λέει την αλήθεια στους ανθρώπους κάθε εθνικότητας.
Κάθε φορά που βλέπω το βίντεο της ομιλίας ή διαβάζω το κείμενο του, θυμάμαι την ανάγκη να υψώσω τη φωνή μου ενάντια στις αδικίες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εμπνευσμένη ομιλία που δίνει τεράστια ελπίδα σε όλους τους ανθρώπους που μαραζώνουν κάτω από το βάναυσο ζυγό  των ασεβών καταπιεστών και αδίστακτων δικτατόρων
.
Θα πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη την ανθρώπινη κατανόηση και τη σύνδεση με τις οποίες  ο Δρ Κινγκ προσπάθησε να γαλουχήσει όλη τη ζωή του.

Όπως όλοι οι μεγάλοι ηγέτες του κόσμου, το ισχυρό μήνυμα που μετέδωσε  επιτυχώς μέσα από τα γραπτά και τις ομιλίες του, ισχύει και σήμερα, και σε όλους τους ανθρώπους. Ας αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι, με την πίστη και την αποφασιστικότητα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο,για να χρησιμοποιήσω τα δικά του λόγια, «θα είναι σε θέση να μετατρέψουν την κακοφωνία των διαφωνιών» των εθνών τους «σε μια όμορφη συμφωνία αδελφοσύνης.»
Ο Δρ Κινγκ είχε ένα εκπληκτικό όνειρο. Ως πολίτες του κόσμου, ας εργαστούμε για το δικό μας συλλογικά.


του Tewodros Abebe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...