Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Γκάντι:Να μην υποχωρούμε στην πλειοψηφία(επανάληψη)

Αποτέλεσμα εικόνας για gandhi painting

Δεν πιστεύω στο δόγμα του μεγαλύτερου καλού για τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.Για να μιλήσουμε με ωμό τρόπο,αυτό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε να θυσιαστούν τα συμφέροντα του 49% των ανθρώπων προς όφελος του 51%.Αυτό το ανελέητο δόγμα έχει βλάψει πάρα πολύ την ανθρωπότητα.Το μοναδικό δόγμα που είναι πραγματικά τίμιο και ανθρωπιστικό είναι εκείνο του μεγαλύτερου καλού για όλους.Αν όμως κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να υποβληθεί στις πιο σκληρές θυσίες,δεν μπορεί να το επικαλείται.


Το πεδίο εφαρμογής του κανόνα της πλειοψηφίας είναι περιορισμένο.Δεν πρέπει να υποχωρούμε στην πλειοψηφία παρά μόνο στις λεπτομέρειες.




Όταν κάποιος υποκύπτει στην πλειοψηφία,όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις της,δρα σαν σκλάβος.Η δημοκρατία  δεν δημιουργήθηκε γι'αυτούς που συμπεριφέρονται ως πρόβατα.Στο δημοκρατικό καθεστώς,το κάθε άτομο υπερασπίζεται με πείσμα την ελευθερία γνώμης και δράσης.

Ο νόμος της πλειοψηφίας δεν έχει καμία θέση στις περιπτώσεις που πρέπει να εκφραστεί η συνείδηση.


Μαχάτμα Γκάντι,Ο λαός και η δημοκρατία,από το βιβλίο "Θρησκεία και Αλήθεια,Οικονομία και Ηθική,εκδ.Ροές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...