Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

O Έμπολα άλλαξε τα έθιμα της Λιβερίας

Photo©Reuters


Ο Έμπολα έχει αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σχετίζονται μεταξύ τους στο σπίτι και στην εργασία.
Στις εισόδους σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια στη Μονρόβια, πρωτεύουσα της Λιβερίας, ένα νέο έθιμο έχει προκύψει από το ξέσπασμα του ιού Έμπολα: οι επισκέπτες πλένουν τα χέρια τους κατά την είσοδο και την έξοδο.
Κουβάδες με βρυσάκια σε βολική τοποθεσία στους διαδρόμους βγάζουν ένα μείγμα από νερό και χλώριο ή απορρυπαντικό με τα  οποία οι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους.
Χαμένες πια είναι μερικές από τις προσφιλείς κοινωνικές τελετές της Λιβερίας, όπως ένα φιλί στο μάγουλο, φιλικές αγκαλιές και χειραψίες, ή ζεστές αγκαλιές μεταξύ γονέων και παιδιών.



Από το ξέσπασμα του Έμπολα, οι αρχές έχουν συμβουλεύσει το κοινό να είναι πιο προσεκτικό με την  υγιεινή, με συχνό πλύσιμο των χεριών και  αποφυγή σωματικής επαφής με σωματικά υγρά από  άρρωστα ή νεκρά σώματα.
Παραδοσιακές πρακτικές φροντίδας της οικογένειας και ταφικά τελετουργικά που συνεπάγονται  στενή επαφή με ένα μολυσμένο σώμα συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση της νόσου.
Συνήθως,στη Λιβερία πλένουν,  καθαρίζουν και ντύνουν τα λείψανα των αγαπημένων τους πριν τον ενταφιασμό.
Οι κοινότητες που υποχρεωμένες να αλλάξουν τη διατροφή τους. Οι άνθρωποι έχουν ειδοποιηθεί  να μην τρώνε κρέας θηράματος, που στην Λιβερία το λένε κρέας άγριων ζώων.
Στις αγροτικές περιοχές, το κρέας θηράματος  αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών και εισοδήματος για τους κυνηγούς.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι  νυχτερίδες φρούτων είναι  φορείς του ιού.
* Η Lisa White εργάζεται για την Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...