Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Άγιος Ιουστίνος ο Φιλόσοφος

Άγιος Ιουστίνος ο Απολογητής και Φιλόσοφος 1η Ιουνίου
imconstantias
Βιογραφία
Ο Άγιος Ιουστίνος γεννήθηκε στη Φλαβία Νεάπολη της Παλαιστίνης το 100 μ.X. αι. Οι γονείς του, Έλληνες ειδωλολάτρες (τον πατέρα του έλεγαν Πρίσκο Βάκχιο), φρόντισαν ώστε ο Ιουστίνος να λάβει εξαιρετική θεολογική αλλά και φιλοσοφική μόρφωση, η οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που έθετε η ανήσυχη ψυχή του. Ο Θεός βλέποντας την αγνότητα και την ειλικρινή πρόθεση των αναζητήσεών του, ανταποκρίθηκε θαυμαστά. και κάποια ημέρα πού ο Ιουστίνος βάδιζε κοντά στη θάλασσα, συνάντησε ένα γέροντα, ο οποίος ήταν βαθύτατα καταρτισμένος στις αλήθειες των Θείων Γραφών, ο οποίος μετά το διάλογο δίδαξε στον Άγιο τη χριστιανική διδασκαλία. 



Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος Πίος, ο Ιουστίνος μετέβη στη Ρώμη, όπου παρέδωσε στον αυτοκράτορα απολογία, στην οποία εξέθετε τις βασικές διδασκαλίες του Χριστιανισμού και αναιρούσε όλες τις εναντίον των χριστιανών κατηγορίες και αποδείκνυε την πλάνη των ειδώλων, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα από την Αγία Γραφή. Δια την ενέργειά του αυτή, εκλήθη και Απολογητής. Η χριστομίμητη όμως δράση του Ιουστίνου, ο οποίος δεν έπαυε να κηρύττει το λόγο του Θεού και να συγγράφει έργα απολογητικού και ποιμαντικού χαρακτήρα προκάλεσε τη μήνι των ειδωλολατρών. Για το λόγο αυτό ο μέγας φιλόσοφος και ευσεβής χριστιανός συνελήφθη και αφού υπέστη διάφορα βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκε το 165 μ.X. αναδεικνυόμενος όχι μόνο απολογητής της ορθόδοξης πίστης αλλά και αθλοφόρος μάρτυρας.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Φιλοσοφίας ταὶς ἀκτίσιν ἐκλάμπων, θεογνωσίας ὑποφήτης ἐδείχθης, σαφῶς παραταξάμενος κατὰ τῶν δυσμενῶν σὺ γὰρ ὠμολόγησας, ἀληθείας τὴν γνῶσιν, καὶ Μαρτύρων σύσκηνος, δι’ ἀθλήσεως ὤφθης, μεθ’ ὧν δυσώπει πάντοτε Χριστόν, ὢ Ἰουστίνε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

Κοντάκιον
Ήχος β’. Τους ασφαλείς
Τον αληθή, της ευσεβείας κήρυκα, και ευκλεή, των μυστηρίων ρήτορα, Ιουστίνον τον φιλόσοφον, μετ’ εγκωμίων ευφημήσωμεν δυνάμει γαρ σοφίας τε και χάριτος, τον λόγον κατετράνωσε της πίστεως, αιτούμενος πάσι θείαν άφεσιν.

Μεγαλυνάριον
Χάριτι σοφίας καταυγασθείς, ως αυτοσοφίαν, εθεράπευσας τον Χριστόν, υπέρ ου ενδόξως, αθλήσας Ιουστίνε, συν τούτω εις αιώνας, δοξάζη ένδοξε.

3 σχόλια:

  1. Γεια σου Παπα-Κωστα μου! ο Νικος ειμαι! Σπουδαιος Αγιος ο Αγιος Ιουστινος. Το απολογητικο του εργο ειναι σπουδαιο γιατι στην ουσια ειναι ο πρωτος Αγιος που αναλυει τις αποψεις των αρχαιων Ελληνων φιλοσοφων και εξηγει που ειχαν δικιο και που ειχαν πεσει σε πλανη. Ειναι ο πρωτος που αναφερει οτι ο Πλατωνας ειχε παρει στοιχεια της διδασκαλιας του απο τη Παλαια Διαθηκη. Ονομαζει ολους τους αρχαιους Ελληνες φιλοσοφους προ Χριστου Χριστιανους. Απο κειμενα Αγιων μαλιστα μαθαινουμε οτι ο Πλατωνας και λογικα και αλλοι φιλοσοφοι εγιναν Χριστιανοι στον Αδη οταν ο Κυριος τους διδαξε κατα τη τριημερο παραμονη του στον Αδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α! ο Αγιος Ιουστινος αν θυμαμαι καλα αναφερει και κατι αλλο. ο Νωε της Παλαιας Διαθηκης και ο Δευκαλιωνας της Ελληνικης μυθολογιας ηταν το ενα και το αυτο προσωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το παράδειγμα των Μυροφόρων.

  Η ησυχία δεν είναι αφωνία. Η σιωπή, μέσω των πράξεων, είναι βροντερή και ηχηρότατη. Η ησυχία δεν αντιδιαστέλλεται με τον λόγο αλλά με την ...