Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Η τραγωδία της αναδυόμενης Ινδίας

Βιασμοί, η τραγωδία μια επίδοξης μεγάλης δύναμης
slpress

Ήταν μόλις 20 ετών, τυφλή και κατοικούσε στο κέντρο του Νέου Δελχί στην Ινδία, τελώντας υπό την προστασία ενός θείου της και της 55χρονης μητέρα της. Όπως γράφουν οι Hindustan Times, ο θείος εργαζόταν ως οδηγός ποδηλάτου-ταξί για την επιβίωση της οικογένειας – ήταν το μοναδικό εισόδημα που έμπαινε στο σπίτι – και η μητέρα της έφυγε για λίγη ώρα για να κουβαλήσει τα νερό της ημέρας…

Στο χαμόσπιτο που έμεναν η πόρτα είχε προσφάτως καεί, άγνωστο εάν είχε γίνει σκόπιμα ή από ατύχημα. Η ουσία είναι ότι στο σπίτι μπήκε ένας οδηγός ποδηλάτου-ταξί και μαζί άλλα δύο άτομα βίασαν ομαδικά την 20χρονη για τα επόμενα 20 λεπτά. Η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη-απαγωγέα, καθώς τον υπέδειξε η νεαρή έχοντας αναγνωρίσει τη φωνή του. Τους άλλους δύο δεν είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει αν τους αναγνωρίζει, καθώς δε μίλησαν. Όμως, μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άλλοι δύο στέκονταν στην πόρτα… φυλάγοντας τσίλιες.



Συνελήφθησαν, αλλά λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Κι αν οι βιασμοί είναι πλέον στη σύγχρονη Ινδία μια τραγική ρουτίνα, παρότι οι ποινές μπορούν να φθάσουν μέχρι την εσχάτη, η συγκεκριμένη τραγωδία δεν είχε τελειώσει. Ο φύλακας άγγελος της νεαρής Ινδής, ο θείος της, από την ημέρα του συμβάντος δεν κατάφερε ποτέ να συνέλθει. Έπινε όταν γύριζε από τη δουλειά και τα βράδια έκλαιγε. Κατηγορούσε την αστυνομία που δεν δεχόταν ότι οι δράστες ήταν περισσότεροι του ενός και δεν συνελήφθησαν για να τιμωρηθούν.

Μάταια προσπαθούσαν να τον συνεφέρουν. Ο επίλογος της τραγωδίας γράφθηκε τα ξημερώματα μιας από τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο θείος βρέθηκε απαγχονισμένος, καθώς επέλεξε να βάλει τέλος αυτός τέλος στη ζωή του, μη μπορώντας να αντέξει. Είναι μια νέα εκδοχή του εθνικού προβλήματος της Ινδίας, καθώς το τελευταίο διάστημα αυτοκτονούσαν τα θύματα ομαδικών βιασμών.

Η οικογένεια θα παύσει τη δικαστική δίωξη και θα γυρίσει στο χωριό της στην περιοχή του Ουτάρ Πραντές, καθώς δεν υπάρχει κανείς να σηκώσει το οικονομικό βάρος της δικαστικής μάχης, ενώ οι ίδιες δεν έχουν πλέον ούτε για να φάνε…

Αναδυόμενη δύναμη και βιασμοί

Η Ινδία είναι μια χώρα με τεράστιες φιλοδοξίες στον κόσμο του 21ου αιώνα. Είναι στρατιωτικά ισχυρή και έχει μετατρέψει τον εαυτό της σε ένα είδος γεωπολιτικού επάθλου για το οποίο θα πρέπει να ανταγωνιστούν σκληρά προσφέροντας γη και ύδωρ η Ουάσιγκτον και η Μόσχα.

Θέλει να καταλάβει μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και δείχνει να πουλάει πολύ ακριβά το «τομάρι» της αν είναι να αποτελέσει προμετωπίδα ανάσχεσης της κινεζικής ισχύος στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Πόσο παράταιρη μοιάζει να είναι αυτή η εικόνα, όταν σχεδόν σε καθημερινή βάση η διεθνής επικαιρότητα κυριαρχείται από ακόμα ένα περιστατικό ομαδικού βιασμού με τραγική κατάληξη. Περισσότερη αρνητική δημοσιότητα δεν θα μπορούσε να αποσπά η σημαντική αυτή χώρα για άλλο θέμα.

Τι κι αν ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, δε δίστασε από τη Βρετανία που βρέθηκε προ καιρού, να δηλώσεις ότι πρόκειται για εθνικό θέα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Μοιάζει να μην υπάρχει λύση. Καμία τιμωρία δεν εξασφαλίζει την επιθυμητή αποτροπή ώστε να μειωθούν τα περιστατικά.

Οι κοινωνίες έχουν ειδικά χαρακτηριστικά. Είτε δεν έχουν πρόσβαση στην ειδησεογραφία, άρα οι απειλές δεν έφτασαν σε αυτούς με τρόπο που να κινητοποιήσουν ένστικτα αυτοσυντήρησης, είτε ο συντηρητισμός είναι τόσο βαθύς και οι γυναίκες ένα κατώτερο είδος που προορίζεται να «εξυπηρετεί» με κάθε τρόπο τον άνδρα και τις αυθαιρεσίες του.

Εξαίρεση ο φιλότιμος μεροκαματιάρης της τραγικής ιστορίας, που είχε αφιερώσει τη ζωή του για να μεγαλώσει και να προστατεύσει την ανιψιά του. Ο θάνατός του δείχνει ότι και στη Ινδία υπάρχει η ψυχική ευγένεια και η ποιότητα του ανθρώπου πέρα από τη μόρφωση και το εισόδημα. Ίσως είναι το μοναδικό που δίνει ελπίδα…

2 σχόλια:

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...