Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Ταϊζοντας τις ύαινες του Χάραρ

dailymaverick

Το αρχαίο, ατμοσφαιρικό Harar είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αφρικής. Είναι επίσης το σπίτι των ανθρώπων που ταΐζουν τις ύαινες. Ο SIMON ALLISON ταξίδεψε στην ανατολική Αιθιοπία για να τους παρακολουθήσει σε δράση, να βρεθεί τόσο κοντά σε έναν από τους πιο επικίνδυνους θηρευτές της Αφρικής που θα μπορούσε να μυρίσει το σαπισμένο κρέας στην αναπνοή του.

Είναι νύχτα στο Χαράρ. Ο ήλιος μόλις έδυσε και βρίσκομαι  σε ένα τρίκυκλο bajaj που με μεταφέρει μέσα από τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης - μέσα και έξω από μικροσκοπικές λωρίδες, μόλις αποφεύγοντας τους αρχαίους πηλούς σε λαμπερό ροζ και πράσινο και τυρκουάζ, και δίνοντας ελάχιστη προσοχή στην κυκλοφορία ή την ζωή των πεζών που θεωρούν ότι οι λιθόστρωτοι δρόμοι είναι δικοί τους.

Το Χαράρ, που είναι κρεμασμένο πάνω σε ένα βουνό στην ανατολική Αιθιοπία, αποτελεί μοναδικό αξιοθέατο . Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Αφρικής, τόσο παλιά που κανείς δεν θυμάται πώς και γιατί ή ακόμα και πότε ιδρύθηκε (η πιθανότερη εκτίμηση είναι κάποτε στον έβδομο αιώνα), και το περπάτημα μέσα από τις διόδους του είναι σαν  μια λιγότερο εκλεπτυσμένη , περισσότερο αιθιοπική έκδοση της Φεζ ή της Ταγγέρης. Αρχαία τείχη περιβάλλουν ακόμα την παλιά πόλη, στην οποία μπορεί να εισέλθει κανείς μόνο μέσω μιας από τις έξι πύλες. Εξαιρώντας μερικές παραχωρήσεις στη σύγχρονη ζωή - ηλεκτρικό ρεύμα, δορυφορικά πιάτα και περιστασιακά τρεχούμενο νερό - φαίνεται σαν να έχει αλλάξει ελάχιστα.


Αλλά σήμερα, το Harar, παρ' όλη τη μεσαιωνική του γοητεία, δεν είναι ο προορισμός. Είναι το σκηνικό, σε κάτι αναμφισβήτητα ακόμα πιο συναρπαστικό: τους άνδρες που ταΐζουν τις ύαινες. Και, για μια μικρή αμοιβή, θα σας αφήσουν να τις ταΐσετε κι εσείς.


Αποτέλεσμα εικόνας για feeding hyenas in harar
Ας κάνουμε κάτι σαφές , κάτι το οποίο οι Ευρωπαίοι σύντροφοι μου ταξιδιώτες  δεν κατάφεραν να κατανοήσουν: οι ύαινες δεν είναι απλώς περίεργα, άσχημα σκυλιά με κακή φήμη. Είναι επικίνδυνες. Όχι μόνο λίγο επικίνδυνες, σαν να λέμε ότι μπορεί να σου δαγκώσουν τον αστράγαλο, αλλά θανάσιμα επικίνδυνες. θανατηφόρα επικίνδυνες· απειλητικές για τη ζωή.

"Οι ύαινες είναι σαρκοφάγα και μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες, οπότε δεν επιτρέπω στους επισκέπτες μου να βγουν από το όχημα και να αρχίσουν να ταΐζουν τις ύαινες", δήλωσε ο David Tembo, ένας οδηγός για την Marula Lodge στην κοιλάδα Νότια Luangwa της Ζάμπια,ο οποίος σοκαρίστηκε όταν του είπα τι συμβαίνει στο Χαράρ. "Η φύση μπορεί να είναι πολύ σκληρή. Μια ύαινα μπορεί επίσης να προσπαθήσει να πιάσει ένα ανθρώπινο ον και να το φάει, και υπάρχουν περιπτώσεις ύαινας, ξέρετε, που έπιασαν ανθρώπους στην Αφρική. "Για τον Tembo και σχεδόν όλους τους άλλους στην ήπειρο που μπορεί να διασχίζουν μονοπάτια με ύαινες , υπάρχει ένας απλός κανόνας για την αλληλεπίδραση με αυτές: μείνετε μακριά.

Ο κανόνας δεν ισχύει στο Harar.
Αποτέλεσμα εικόνας για hyenas harar
Σταματάμε λίγο έξω από την πόλη. Το bajaj αφήνει τα φώτα του αναμμένα, και βλέπουμε έναν γέρο να σκύβει δίπλα σε ένα μεγάλο χορταρένιο καλάθι . Πίσω του, μόλις λίγα μέτρα μακριά, είναι ένα από τα πιο άγαρμπα, και πιο αναγνωρίσιμα πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Ο παχύς λαιμός. Το παράξενο, δυσανάλογο σώμα. Τα πεταχτά αυτιά και η ταλαιπωρημένη γούνα με βούλες. Αυτή είναι μια ύαινα, και πίσω από αυτήν, εκεί που τελειώνει η ακτίνα του φωτός, άλλα επτά ή οκτώ ζεύγη ματιών λάμπουν προς την κατεύθυνσή μας.

Απρόθυμα, και ενάντια στο ένστικτό μας, βγαίνουμε έξω από το όχημα (όχι ότι οι ψευτοκαμωμένες πλευρές του θα προσέφεραν μεγάλη προστασία) και η παράσταση αρχίζει. Ο Γιούσουφ, ο γέρος, πιάνει το καλάθι του. Βάζει μια λουρίδα βοείου κρέατος σε ένα ραβδί και την κουνάει στην κατεύθυνση των ζώων. Ένα πλησιάζει· με μια κίνηση των παντοδύναμων σιαγόνων, το κρέας εξαφανίζεται. Το ίδιο κάνει και το επόμενο κομμάτι και το επόμενο κομμάτι. Με μια απροσδόκητη γεύση δράματος, ο Yusuf βάζει το ραβδί ανάμεσα στα δόντια του. Η ύαινα δεν αποθαρρύνεται και τα δόντια της, τόσο δυνατά που μπορούν να συντρίψουν οστά, συσφίγγονται σε απόσταση μόλις εκατοστά μακριά από τη μύτη του Yusuf.

Τότε τα πράγματα γίνονται προσωπικά. Ο Γιουσούφ με καλεί με μια ανυπόμονη κίνηση του καρπού του. Έχοντας έρθει μέχρι εδώ, υπακούω και γονατίζω δίπλα του. Είμαι περιτριγυρισμένος από ύαινες, η πλησιέστερη όχι περισσότερο από 3 μέτρα μακριά. Ο Γιουσούφ μου δίνει το ραβδί με το κρέας. Το κρατώ νευρικά. Φοβάμαι; Ναί. Και φοβάμαι  περισσότερο , καθώς ένας από τους ισχυρότερους θηρευτές στον κόσμο έρχεται πιο κοντά, τόσο κοντά που μπορώ να δω το τα σάλια να τρέχουν στο στόμα του και να μυρίσω την άσχημη, αναπνοή του που μυρίζει κρέας. Αρπάζει το κρέας χαλαρά και φεύγει. Φαντάζομαι ότι μπορώ να καταλάβω τι σκέφτεται,κάτι   που με καθησυχάζει: γιατί να ασχολούμαστε με το χωντανό ανθρώπινο κρέας όταν υπάρχει μια ατελείωτη προσφορά φρέσκιας, σφαγμένης αγελάδας διαθέσιμη;
Αποτέλεσμα εικόνας για feeding hyenas in harar
Το Χαράρ έχει μια αιώνια σχέση με τις ύαινες του. Ο μύθος είναι κάπως έτσι: όταν τα ζώα άρχισαν να επιτίθενται σε ανθρώπινους οικισμούς, αρπάζοντας μικρά μωρά και κατοικίδια ζώα, οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να βάζουν για αυτά τις μεγάλες γλάστρες χυλού στην αρχή κάθε έτους - σύμφωνα με το όραμα ενός ντόπιου γέροντα. Εάν η ύαινα έτρωγε το χυλό, τότε θα ήταν ασφαλές εκείνο το έτος. Εάν η ύαινα αγνοούσε το χυλό, τότε καλύτερα να κλειδώναν τα παιδιά.

Αλλά η παράδοση του ταΐσματος της ύαινας  είναι νέα, χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Υπάρχουν διάφορες ιστορίες για το πώς άρχισε πραγματικά, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν σε ένα πράγμα: όλα άρχισαν με τον πατέρα του Γιουσούφ και με την πάροδο των χρόνων μετατράπηκε σε οικογενειακή επιχείρηση (υπάρχει μια άλλη οικογένεια, στην άλλη πλευρά της πόλης, που το κάνει επίσης, αλλά ήρθαν αργότερα). Ο Γιουσούφ είναι ο πατριάρχης τώρα, αλλά ο γιος του, ο 20χρονος Αμπάς, είναι έτοιμος να αναλάβει.

Ο Αμπάς είναι ένας ωραίος τύπος, κομψά ντυμένος με μπλου τζιν, στενό λευκό πουκάμισο και καπέλο. Φαίνεται πως θα προτιμούσε να πηγαίνει για clubbing, αλλά επιμένει ότι είναι ευτυχής που εργάζεται δίπλα στον πατέρα του. Ξεκίνησε όταν ήταν επτά. "Αυτό είναι θέμα ιστορίας, όχι μόνο επιχειρηματικό", μου λέει, μέσω ενός μεταφραστή. «Πηγαίνει από γενιά σε γενιά».

Στον Αμπάς δεν αρέσει να υπονοούν ότι η οικογένειά του το κάνει αυτό για τα χρήματα, ή ότι είναι απλά ένα τουριστικό αξιοθέατο. Και έχει ένα επιχείρημα: υπάρχουν λίγοι τουρίστες στο Harar τώρα, και υπήρξαν ακόμη λιγότεροι κατά τις μακρές δεκαετίες του κομμουνιστικού καθεστώτος Derg της Αιθιοπίας. "Ακόμα κι όταν κανείς  δεν έρχεται εδώ, και πάλι τις ταΐζουμε. Ο πατέρας μου χαίρεται με αυτό. Ακόμη και όταν βλέπω τις ύαινες, ευχαριστιέμαι. "

Ο Αμπάς μας λέει τον οικογενειακό θρύλο για το πώς άρχισαν όλα. Δείχνει σε ένα κοντινό λόφο, όπου ο παππούς του αγόρασε ένα σπίτι. Η οικογένεια ζει ακόμα εκεί. Ο παππούς του απέκτησε ένα σκύλο και άρχισε να το ταΐζει με απομεινάρια κρέατος. Οι ύαινες πρέπει να μύρισαν το κρέας και άρχισαν να συχνάζουν στο σπίτι, έτσι ο παππούς του - πιθανότατα λίγο φοβισμένος - άρχισε να τις ταΐζει . Αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, σταμάτησε. Το κρέας είναι ακριβό, εξάλλου. Αλλά οι ύαινες συνέχιζαν να έρχονται και όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν υπήρχε φαγητό, άρχισαν να σκάβουν στα θεμέλια του σπιτιού, προσπαθώντας να μπουν μέσα. Ο παππούς υπέκυψε και έτσι άρχισε αυτή η ασυνήθιστη, συμβιωτική σχέση.

Αυτές οι ύαινες δεν είναι εξημερωμένες. Περιφέρονται ακόμη τα δάση και τα χωράφια γύρω από το Χάραρ, τρέφονται από τις νεκρές αγελάδες και ακόμη κυνηγούν κάποια ξεκομμένη κατσίκα αν χρειαστεί. Αλλά έχουν εκπαιδευτεί και έχουν συνηθίσει να περπατούν ανάμεσα στους ανθρώπους, ακόμη και στους δρόμους της παλιάς πόλης μερικές φορές. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν βλέπουν τους ανθρώπους ως λεία και δεν έχει υπάρξει ούτε ένας θάνατος ή τραυματισμός που σχετίζεται με ύαινες στο Χάραρ εδώ και μισό μισό αιώνα. "Όχι, όχι, ποτέ!" Λέει ο Αμπάς, με σπαστά αγγλικά. "Δίνουν μόνο χαρά. Χαρούμενος! Ναι χαρούμενος! "
Αποτέλεσμα εικόνας για feeding hyenas in harar
Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα συνήθισα αυτά τα υπέροχα, τρομακτικά θηρία. Ξεχνώ ότι η συνέντευξή μου παρακολουθείται από έναν κύκλο κακοποιών αρπακτικών. Μέσα σε λίγα λεπτά, αυτό το περίεργο θέαμα έχει ήδη γίνει κανονικό. Αλλά καθώς το bajaj με απομακρύνει από τους άντρες με τις ύαινες, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ πόσο περισσότερο θα μπορέσουν να συνεχίσουν με την δουλειά τους . Καθώς η Αιθιοπία αναπτύσσεται και οι τουρίστες την πλημμυρίζουν, θα παρέμβει κάποια αρχή για να πει ότι αυτό δεν είναι πλέον ασφαλές; Μήπως μια οργάνωση συντήρησης θέσει υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο αυτό είναι βλαπτικό για τα ζώα; Για πόσο περισσότερο θα απολαμβάνουν κι άλλοι ταξιδιώτες αυτή τη συναρπαστική, απόκοσμη εμπειρία;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...