Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Οι Ρ/Καθολικοί επίσκοποι του Καμερούν κάνουν έκκληση για να αποφευχθεί ένας "άχρηστος και ανόητος" εμφύλιος

Αποτέλεσμα εικόνας για Andrew Nkea,

africanews

Η έκκληση για διάλογο ως διέξοδο από την κρίση της ασφάλειας στην αγγλόφωνη περιοχή του Καμερούν επαναλήφθηκε από τους Καθολικούς Επισκόπους της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο BBC Focus on Africa, ο επίσκοπος του Mamfe στη νοτιοδυτική περιοχή, Andrew Nkea, τόνισε ότι απαιτείται επειγόντως διάλογος για να αποφύγει η χώρα έναν «άχρηστο και άσκοπο» εμφύλιο πόλεμο.

Στη συνέντευξη, μίλησε εκτενώς για τις οδυνηρές εμπειρίες που είχαν οι επίσκοποι κατά τη διάρκεια μιας περιήγησης στις πυρπολημένες περιοχές στα  μέρη που έπληξε η βία στην αγγλόφωνη επικράτεια- Βορειοδυτικά και Νοτιοδυτικά.


"Ένα από τα κύρια σημεία που τονίζουμε είναι ότι η βία δημιουργεί μόνο βία, αλλά εάν αρχίσουμε να μιλάμε ο ένας στον άλλο, θα φτάσουμε σε ένα μέσο σημείο όπου θα υπάρξει ειρήνη και αυτό θέλουμε, θέλουμε μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

"Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου, κάποιας μορφής συμφιλίωση, κάποιας μορφής συζήτηση που θα φέρει όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να σώσουν τη χώρα από αυτό που ονομάζουμε άχρηστο και ανόητο εμφύλιο πόλεμο", δήλωσε.


Οι εν λόγω περιφέρειες αντιμετωπίζουν ένοπλη βία μεταξύ κυβέρνησης και αποσχιστικών δυνάμεων. Μια κραυγή κατά της περιθωριοποίησης από το γαλλόφωνο πλειοψηφικό Καμερούν κλιμακώθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν οι αυτονομιστές επιχείρησαν να δηλώσουν την αποκαλούμενη ανεξάρτητη Δημοκρατία της Αμπαζονίας.

Ο επίσκοπος τόνισε ότι η βία υπήρξε και από τις δύο πλευρές, ενώ ο στρατός έκαιγε  ολόκληρα χωριά, οι αυτονομιστές πυρπολούσαν επίσης σχολεία και άλλους κρατικούς θεσμούς.

Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων προσδιόρισε την εκκλησία ως τον πιο ισχυρό πολιτικό διαμεσολαβητή μεταξύ της κυβέρνησης και των αυτονομιστικών στοιχείων.

Η έκθεσή της στις 26 Απριλίου με τίτλο: Η Αγγλόφωνη Κρίση του Καμερούν: Πώς η Καθολική Εκκλησία μπορεί να προωθήσει τον Διάλογο, ισχυρίστηκε ότι οι κληρικοί έπρεπε να ενωθούν με μια ισχυρή κοινή θέση (μεταξύ φεντεραλισμού και αποκέντρωσης) προκειμένου να θεωρηθούν αξιόπιστοι διαμεσολαβητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...