Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Κυριακή των Αγίων Πατέρων-Εκκοσμίκευση


"Εγώ γι’ αυτούς παρακαλώ. Δεν παρακαλώ για τον κόσμο αλλά γι’ αυτούς που μου έδωσες, γιατί ανήκουν σ’ εσένα".Αυτό ζητά από τον Θεό για τους μαθητές Του ο Χριστός στην προσευχή Του.Για αυτούς που διάλεξε μέσα από τον κόσμο αλλά δεν ανήκουν στον κόσμο.

Η εκκοσμίκευση,η εισαγωγή δηλαδή πρακτικών του κόσμου στην εκκλησιαστική ζωή και η προσπάθεια να έρθει ο Θεός στα μέτρα της ανθρώπινης λογικής είναι η βασική αιτία της δημιουργίας των αιρέσεων που πολέμησαν οι Πατέρες της Εκκλησίας.

Τι είναι όμως η εκκοσμίκευση;Συνήθως στην Εκκλησία όταν λέμε για εκκοσμίκευση μιλάμε για το αν φοράνε οι γυναίκες παντελόνι,αν οι νεαροί φοράνε σκουλαρίκια και άλλα τέτοια δευτερεύοντα ή και τριτεύοντα ζητήματα.


Για την πραγματική εκκοσμίκευση σπάνια κάνουμε λόγο.Δεν μιλάμε για την εξουσιομανία μας ,δεν μιλάμε για την έλλειψη συγχωρητικότητας,για την έπαρση,για την τάση για επίδειξη,για την μνησικακία,για την αυταρχικότητα,για τον ηθικισμό,για την υποκρισία που διακατέχει κληρικούς και λαϊκούς που κατά τ' άλλα πετάμε τη σκούφια μας για να διδάξουμε τους άλλους και να τους τιμωρήσουμε,για το καλό τους φυσικά.

Όσο δεν έχουμε ταπείνωση,ώστε να ζητήσουμε συγγνώμη από Θεό και ανθρώπους,όσο ζητάμε να δικαιωθούμε και να γίνονται τα πράγματα κατά το θέλημα μας,τότε μένουμε μόνοι μας έξω από την προσευχή του Ιησού και είμαστε εμείς οι αιρετικοί που κάνουν κακό στην Εκκλησία.

2 σχόλια:

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...