Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Αύξηση των εγκλημάτων κατά των γονέων στην Κορέα


koreatimes

Της Lee Kyung-min

Η Κορέα είναι γνωστή για την κουλτούρα της που κυριαρχείται εδώ και πολύ καιρό από τον Κομφουκιανισμό, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στο καθήκον των παιδιών και τον σεβασμό των ηλικιωμένων έναντι άλλων κοινωνικών αξιών. Οι Κορεάτες διδάσκονται να διατηρούν την αξία του «hyo», ενός κινέζικου χαρακτήρα για την «εκπλήρωση του καθήκοντος του υιού ή της θυγατέρας», μια σημαντική πηγή διαμάχης, ιδιαίτερα μεταξύ των ζευγαριών για την υποστήριξη των γονέων τους καθώς μεγαλώνουν και γίνονται άρρωστοι και οικονομικά αδύναμοι . Πρόσφατα δεδομένα εγείρουν μια ερώτηση σχετικά με το αν οι Κορεάτες εξακολουθούν να δεσμεύονται από μια τέτοια αρχή όπως παλιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας (NPA), κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναφερθεί αυξανόμενος αριθμός περιπτώσεων που αφορούν τη δολοφονία ή την κακοποίηση γονέων και παππούδων ή αυτών του/της συζύγου του δράστη. Η NPA διατηρεί ξεχωριστά δεδομένα για δολοφονίες, σωματική και λεκτική επίθεση, εκφοβισμό και εγκλεισμό για αυτούς τους ανθρώπους.


Συνολικά, 1.962 περιπτώσεις αναφέρθηκαν πέρυσι, περισσότερες από το διπλάσιο των 956 το 2012. Ο αριθμός αυξάνεται σταθερά από 1.092 το 2013 σε 1.146 το 2014, 1.853 το 2015 και 2.180 το 2016. Τα στοιχεία του περασμένου έτους έδειξαν ότι 1.746 περιπτώσεις δηλαδή το 88% του συνόλου, αφορούσαν επίθεση, 424 από τις οποίες συνεπάγονταν σοβαρή σωματική βλάβη. ακολουθούμενες από 195 περιπτώσεις εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένων ενδείξεων πιθανής πρόθεσης σωματικής ή άλλης βλάβης · και 21 εγκλεισμού.

Διακόσιες εξήντα έξι περιπτώσεις ήταν δολοφονίες ή υποψία δολοφονιών που αναφέρθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Περίπου 50 περιπτώσεις ετησίως αναφέρονται, 49 το 2013, 60 το 2014, 55 το 2015, 55 το 2016 και 47 το περασμένο έτος.

Πιο σκληρή τιμωρία για την αποτυχία να είναι «καλά» παιδιά;

Οι δολοφόνοι υπόκεινται σε φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών, αλλά το ελάχιστο όριο αυξάνεται στα επτά όταν τα θύματα είναι οι γονείς ή οι παππούδες του δράστη ή εκείνοι του/της συζύγου . Η ελαφρώς σκληρότερη ποινή είναι πολύ πιο επιεικής σε σύγκριση με πριν από το 1995, όταν αναθεωρήθηκε ο ποινικός νόμος για να μειωθούν οι όροι φυλάκισης για τέτοιου είδους αδικήματα. Μέχρι τότε, η γενική τιμωρία ήταν είτε η θανατική ποινή είτε τα ισόβια.

Η αξία της διατήρησης ενός τέτοιου "ηθικού" κανόνα έχει επιβεβαιωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Το 2013, με απόφαση 7-2, είπε ότι η επιβολή μιας πιο σκληρής ποινής σε όσους σκότωσαν τους γονείς τους ήταν συνταγματική, καθώς η αξιόποινη πράξη αξίζει μια σκληρότερη τιμωρία σε μια χώρα όπου ο νόμος πρέπει να προστατεύει τις παραδοσιακές αξίες.

"Λόγω της αποτρόπαιας φύσης του εγκλήματος, αυτοί που σκοτώνουν τους γονείς τους αξίζουν κοινωνική και ηθική καταδίκη πολύ μεγαλύτερες από εκείνους που σκοτώνουν οποιοδήποτε άλλο άτομο", ανέφερε το δικαστήριο. Η αγωγή υποβλήθηκε το 2011 από έναν άνθρωπο με επώνυμο Sohn, η υπόθεση του οποίου ήταν υπό εξέταση στο Ανώτατο Δικαστήριο, αφού τα κατώτερα δικαστήρια τον καταδίκασαν για τη δολοφονία του πατέρα του που χτύπαγε τη μητέρα του μπροστά του. Το πρωτοδικείο τον είχε καταδικάσει σε 10 χρόνια φυλάκισης, την οποία το εφετείο μείωσε σε επτά.


Η έλλειψη εκπαίδευσης στον τομέα της αγωγής των πολιτών γεννά τη βία

Οι ειδικοί λένε ότι η αύξηση των εγκλημάτων οφείλεται σε μια αυξημένη αίσθηση «ατομικισμού», που πυροδοτήθηκε περαιτέρω από ανεπίλυτο θυμό και απογοήτευση σε μια εκτεταμένη περίοδο στην πρώιμη παιδική ηλικία. "Η αίσθηση ότι καταπιέστηκαν λόγω κοινωνικών και ηθικών κανόνων - ή απλώς επειδή ήταν πολύ αδύναμοι για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους - θα μπορούσε να εκραγεί με βίαιο τρόπο εξαιτίας του για καιρό καταπιεσμένου θυμού που παραμένει ανέκφραστος και ανεπίλυτος", είπε καθηγητής κοινωνιολογίας σε πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Η πρόσφατη αλλαγή στάσης μεταξύ των νέων συμβάλλει επίσης στη μικρότερη έμφαση στις οικογενειακές αξίες. "Σύμφωνα με το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα στην Κορέα, οι νέοι Κορεάτες καθοδηγούνται για να μπουν σε ένα καλό πανεπιστήμιο. Στην έλλειψη εκπαίδευσης στην αγωγή του πολίτη οφείλεται ότι οι νέοι έχουν μειωμένη αίσθηση ηθικής", δήλωσε ο καθηγητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...