Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ακόμα και οι Δεινόσαυροι πέφτουν-Το Αμβούργο υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του

Χίλιες παρά μία ζωές

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον πρώτο υποβιβασμό στην ιστορία του Αμβούργου.
Ήταν «η μέρα των τελευταίων φορών», όπως το έθεσε η Zeit. Οι οπαδοί του Αμβούργου ακολούθησαν τη ρουτίνα τους, γνωρίζοντας ότι πιθανότατα αυτή η αλληλουχία θα συμβεί για τελευταία (προς το παρόν) φορά στην Bundesliga. Στο τέλος του αγώνα με την Γκλάντμπαχ η ομάδα τους είχε κερδίσει. Όλοι, όμως, είχαν μείνει χωρίς φωνή. Άλλοι έκατσαν στις θέσεις τους, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους, άλλοι έβαλαν τα κλάματα, άλλοι πήραν αγκαλιά τον διπλανό τους. Κάθε υποβιβασμός είναι σαν στιγμιαίος θάνατος.
Λίγα λεπτά νωρίτερα περίπου 300 άτομα είχαν πάρει την απόφασή τους να κάνουν το στάδιο πεδίο μάχης, ανάβοντας καπνογόνα. Όλοι οι υπόλοιποι, όμως, αμέσως στράφηκαν εναντίον τους. «Wir sind Hamburger und ihr nicht!», φώναζαν. «Εμείς είμαστε Αμβούργο και εσείς όχι!». Στο τέλος, μάλιστα, έκαναν το αδιανόητο, αν σκεφτεί κανείς τα απειλητικά μηνύματα κατά τη διάρκεια της σεζόν: χειροκρότησαν τους παίκτες! Επιβεβαίωσαν απλά το μήνυμα των πλακάτ, που κρατούσαν πριν τη σέντρα: υποστήριζε αυτό που αγαπάς! «Σε άλλα γήπεδα βρίζουν και αποδοκιμάζουν τους παίκτες. Εδώ χειροκροτούν», είπε ο Κυριακός Παπαδόπουλος. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο».


Η ατμόσφαιρα είχε δεν είχε καθαρίσει από τους καπνούς και ο Έλληνας αμυντικός με τους συμπαίκτες του ήταν συντετριμμένοι. Ο τεχνικός Κρίστιαν Τιτς, όμως, έσπευσε να τους παρηγορήσει έναν-έναν. «Είμαι λίγο περήφανος για τους παίκτες μου», θα πει. «Λίγο», καθώς σε διαφορετική περίπτωση η δήλωση θα ήταν ολοκληρωτικά αντιφατική με αυτό που συνέβη. Άλλωστε, δεν μπορεί να το ισχυριστεί για την περίοδο που δεν καθόταν εκείνος στον πάγκο. Μπορεί να είναι, όμως, περήφανος που έδωσε μαζί τους την τελευταία μάχη. «Η απογοήτευση είναι τεράστια και το φταίξιμο δικό μας», συνέχισε ο Παπαδόπουλος. «Ο προπονητής ήρθε πολύ αργά».
Ο Έλληνας αμυντικός είχε ασκήσει κριτική στον Τιτς, μετά την απόφαση του τελευταίου να τον αφήσει (όπως και άλλους έμπειρους) εκτός ενδεκάδας. Αυτή η δήλωση τώρα έρχεται να δείξει πόσα άλλαξαν στο Αμβούργο τις τελευταίες εβδομάδες. Άλλωστε, οι Δεινόσαυροι οφείλουν στον προπονητή τους το γεγονός ότι βρέθηκαν να παλεύουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για την παραμονή στην Bundesliga. «Με αυτόν θα ανέβουμε αμέσως», ολοκλήρωσε με σιγουριά ο Παπαδόπουλος, που είπε ακόμη ότι το συμβόλαιό του έχει ισχύ και για τη δεύτερη κατηγορία.
Η αλήθεια είναι ότι για λίγο υπήρξε ελπίδα, όταν η Κολωνία ισοφάρισε στο Βόλφσμπουργκ. Αυτή είναι, άλλωστε, η ζωή του Αμβούργου. Ακόμη και την ύστατη στιγμή το θαύμα ήταν πάντα στο μυαλό όλων. Οι Δεινόσαυροι ήταν ο σύλλογος των «χιλίων ζωών», όπως είχε γράψει η Süddeutsche. Στο τέλος, όμως, ο υποβιβασμός μοιάζει απλά με την απονομή δικαιοσύνης. Κάθε φορά που το Αμβούργο τη γλίτωνε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τα τελευταία χρόνια, μία άλλη ομάδα που άξιζε να βρεθεί στην Bundesliga έπεφτε θύμα αυτής της απίστευτης κατάστασης.
«Το Αμβούργο απέδειξε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι διασκεδαστικό, ακόμη και αν υποβιβάζεσαι», θα πει ο τεχνικός της Γκλάντμπαχ, Ντίτερ Χέκινγκ. Το περίφημο ρολόι ουσιαστικά σταμάτησε στα 54 χρόνια, στις 261 ημέρες και στα 36 λεπτά, καθώς τυπικά θα συνεχίσει να μετράει κάθε στιγμή μέχρι τον Ιούνιο, όταν και θα τελειώσει επίσημα η σεζόν. Ο χρόνος, όμως, έχει ήδη παγώσει στο Αμβούργο. Ο υποβιβασμός είναι απλά η απόδειξη ότι τα λάθη αργά ή γρήγορα τιμωρούνται. Το μοναδικό θαύμα των τελευταίων ετών είναι απλά ότι το Αμβούργο κατάφερε να αντέξει τόσο πολύ.
Στο τέλος, αυτή η σειρά των μικρών θαυμάτων οδήγησε νομοτελειακά στην καταστροφή. Τις επόμενες ημέρες η διοίκηση θα κάτσει με όλους τους παίκτες, ώστε να δει τις προθέσεις τους. Κάποιοι ήδη εξέφρασαν την επιθυμία να μείνουν, όμως με τον σύλλογο να έχει άνοιγμα 100 εκατ. ευρώ είναι δεδομένο ότι στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές. Μέχρι τότε, ο υποβιβασμός κατάφερε να κάνει το πρώτο μικρό του θαύμα: μετά το τελευταίο ματς είχαμε 500 νέες εγγραφές μελών!
Αυτό που θα ζήσει το Αμβούργο τους επόμενους μήνες είναι κάτι πρωτόγνωρο. Όπως είναι και για την Bundesliga, που για πρώτη φορά θα υπάρξει χωρίς τους Δεινόσαυρους. Τα social media του συλλόγου σίγησαν από το απόγευμα του Σαββάτου. Λογικό, καθώς κανένας δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Δύο ημέρες αργότερα εμφανίστηκε ένα υπέροχο μήνυμα για το «ευχαριστώ». Όταν τα δάκρυα στέρεψαν στις εξέδρες το μήνυμα των οπαδών ήταν ξεκάθαρο: «Θα σας δούμε ξανά τον Αύγουστο!». Μέχρι τότε θα έχει φανεί αν η διοίκηση έχει όντως μάθει από τα λάθη της ή αν οι καπνοί πάνω από το Volksparkstadion θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο καταστροφικά αποτελέσματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...