Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Στο Lalish συγκεντρώνονται οι Γιεζίντι για τη μεγάλη τους γιορτή


rudaw.net

Οι Γιεζίντι συγκεντρώθηκαν στο Lalish για τη γιορτή  Jamaya Sheikhadi, τη συγκέντρωση και τη γιορτή των επτά ημερών. Η γιορτή, που γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου, είναι μια ιερή εποχή για τους Γεζίντι για να  κάνουν προσκύνημα στο πιο ιερό τέμενός τους στο Lalish. 

Κάθε βράδυ ένας τελετουργικός χορός εκτελείται από άνδρες ντυμένους με λευκά, ακολουθούμενοι από πομπή πίσω από έναν ιερό πυρσό. 


Την πέμπτη νύχτα του εβδομαδιαίου φεστιβάλ, ένας ταύρος θυσιάζεται. Το κρέας μαγειρεύεται και μοιράζεται μεταξύ των προσκυνητών. 

Το πρόγραμμα των εορτών  καλωσορίζει το φθινόπωρο. Οι Γιεζίντι  προσεύχονται για καλές βροχές κατά τη διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα για να έχουν άφθονη συγκομιδή την άνοιξη και το καλοκαίρι. 

Η απαγόρευση πτήσης που επέβαλε η Βαγδάτη εμπόδισε ορισμένους Γιεζίντι  που ζουν στο εξωτερικό από το να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς τη φετινή χρονιά, καθώς και αλλοδαπούς και μέσα ενημέρωσης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ, ανέφεραν οι διοργανωτές. 

3 σχόλια:

  1. Το γεγονός πως γι' αυτόν τον δύσμοιρο λαό και το ολοκαύτωμά του από τους ισλαμοφασίστες δεν έχει ακουστεί τίποτε, ενώ για κάποιους.. Ροχίνγκια, όλως τυχαίως μουσουλμάνους, σείεται το σύμπαν, πώς το σχολιάζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο για τους Γεζίντι;Οι οποίοι υπέστησαν εθνοκάθαρση.Για τους Κόπτες λέει κάποιος κάτι;Για τους Σούφι;Τίποτα.Οι "ευαίσθητοι" βλέπουν μόνο αυτούς που πληρώνονται να βλέπουν.

      Διαγραφή
    2. Χωρίς όλα αυτά να σημαίνουν ότι οι Ροχίνγκια δεν πρέπει να βρουν συμπαράσταση σε αυτό που περνάνε.

      Διαγραφή

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...