Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Αποσπάσματα από το καλύτερο ίσως θεολογικού περιεχομένου βιβλίο που διάβασα τελευταία

Αποτέλεσμα εικόνας για george khodr

-Ο συντηρητισμός του χριστιανικού λαού οφείλει να διορθωθεί με βλέμμα μεταμορφωμένο, μέσα από καινούριες και τολμηρές ποιμαντικές οδούς,επαρκέστερες λειτουργικές και κανονικές μορφές,ικανές να επιτρέπουν στην ανάσα του Πνεύματος να περάσει και να αναγγείλει καλύτερα τον Κύριο που έρχεται.Ο συντηρητισμός μπορεί να γίνει ηθικός τρόμος,ένοχη αμέλεια και αδράνεια.



-Το μυστήριο του Χριστού συνίσταται ακριβώς στο ότι μπορεί πάντα να βρίσκει εκείνους που πιστεύουν ότι ο ουρανός είναι προσιτός από αυτόν εδώ τον κόσμο, μέσα στα όρια που θέτει η ύλη , ακριβώς επειδή ο Χριστός δύναται να μεταμορφώσει την ύλη, την σάρκα και το αίμα, πριν από το τέλος των αιώνων.

-Αναζήτησε το πρόσωπο του Κυρίου σου,γιατί αυτού μόνου είναι η Βασιλεία·το πρόσωπο του ανθρώπου είναι σκόνη.Αν αγαπάς ,θα βασιλεύεις·αν μισείς,θα πεθάνεις και την ημέρα της Κρίσεως θα είσαι υπεύθυνος για όλους εκείνους που η αμέλειά σου εγκατέλειψε να πορεύονται μόνοι.

- Οι άνθρωποι διψούν για δικαιοσύνη και αιωνιότητα και εμείς τους πετάμε ψίχουλα.Διότι οι ηγέτες της Εκκλησίας αντιμετωπίζουν τον πειρασμό να θυσιάζουν την ανάγκη για αυθεντικότητα στην μέριμνα για ενότητα και να πιστεύουν ότι η σοφία είναι μονίμως συνώνυμη της σύνεσης, χωρίς να βλέπουν ότι υπονοεί επίσης και την τόλμη των τέκνων του Θεού.Αν αληθεύει ότι η Εκκλησία είναι φύλακας των παραδόσεων , δεν οφείλει άραγε καθόλου να συλλέγει την έμπνευση του Πνεύματος, το οποίο μιλά δια των ταπεινών-θεολόγων ή λαϊκών,ανδρών,γυναικών ή παιδιών-μέσα σε κλίμα απόλυτης ελευθερίας;Η εξουσία δεν δικαιώνεται παρά μόνο όταν εκτίθεται σ' αυτή την ελευθερία.Ένα από τα θεμελιώδη καθήκοντα της εξουσίας είναι να μεταμορφώνει τον λαό του Θεού σε κοινωνία εν Θεώ.Ο ρόλος της εξουσίας είναι να αγιάζει την Εκκλησία μεταμορφούμενη σε αγάπη.

Σεβ. Γεωργίου Κοδρ, Κέδρος Οικουμενικός.εκδ. Παρρησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...