Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Κοινότητα κινητοποιείται για να σώσει εκκλησία της Βαγδάτης


rudaw

Ρεπορτάζ από τον Halkawt Aziz

Η Εκκλησία των Χαλδαίων al-Hikmat - Εκκλησία της Θείας Σοφίας - στη Βαγδάτη έχει  ταραγμένη ιστορία. 

Χτίστηκε το 1929 από τον Βρετανό αρχιτέκτονα James Mollison Wilson. Όταν το καθεστώς Baath ήρθε στην εξουσία το 1968, οι αρχές έκλεισαν την πύλη της εκκλησίας και απαγόρευσαν την είσοδο  στους Χριστιανούς. 

Λεηλατήθηκε το 2003, μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο ιερέας απήχθη από εξτρεμιστές. Οι Χριστιανοί εγκατέλειψαν τη γειτονιά και η εκκλησία έμεινε με τη μοναξιά της. 

Τώρα, οι γείτονες προσπαθούν να σώσουν την εκκλησία από μια νέα απειλή - τον καταναλωτισμό. 


Η εκκλησία βρίσκεται σε πολύτιμη γη και οι επενδυτές θέλουν να τη γκρεμίσουν για να στρώσουν το δρόμο για, σύμφωνα με πληροφορίες , ένα εμπορικό κέντρο. 

"Διοργανώσαμε μια εκστρατεία για να καθαρίσουμε την εκκλησία για την ορθόδοξη ιερή ημέρα. Αλλά ήμασταν συγκλονισμένοι μόλις είδαμε ότι η εκκλησία έκλεισε με απόφαση των εκκλησιαστικών αρχών. Ρωτήσαμε τον φρουρό. Είπε ότι διευθυντής της εκκλησίας είναι εταιρεία επενδύσεων. Όταν το ακούσαμε, προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τις αρχές. Αλλά κανείς δεν μας άκουσε ", δήλωσε ο κάτοικος της γειτονιάς Mohammed Obeidi. 

 Χριστιανοί και  Μουσουλμάνοι έκαναν διαμαρτυρίες, ξεκίνησαν εκστρατείες μέσω κοινωνικών μέσων και μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους με τις θρησκευτικές αρχές στο Βατικανό για να αποτρέψουν την καταστροφή της εκκλησίας. 

Ο βοηθός επίσκοπος της Βαγδάτης, Σλεμόν Βαρντούνι, δήλωσε ότι η εκκλησία πρέπει να διατηρηθεί. 

"Δεν θέλουμε να καταστραφεί αυτή η εκκλησία για οποιονδήποτε λόγο. Και οι  εκκλησίες και τα τζαμιά είναι οίκοι του Θεού. Πρέπει να τα προστατεύσουμε. Ο Θεός θέλει ισότητα και ελευθερία », είπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...