Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Γιορτάστηκαν στις 7 Ιανουαρίου τα Χριστούγεννα των Κοπτών σε Αιθιοπία , Αίγυπτο και Ερυθραία

Οι Κόπτες Χριστιανοί γιόρτασαν τα Χριστούγεννα  στις 7 Ιανουαρίου 2018, που είναι η 25η Δεκεμβρίου στο Ιουλιανό Ημερολόγιο που ακολουθεί η Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Οι κύριες Κοπτικές Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Αφρική είναι στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ερυθραία όπου γιορτάζουν τη γέννηση του Ιησού Χριστού.

Από τις 25 Νοεμβρίου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, οι Κόπτες Χριστιανοί  τηρούν τη «Νηστεία της Αγίας Γεννήσεως» ή «Νηστεία των Προφητών» (Tsome Nebiyat στην Αιθιοπία) που έληξε στις 6 Ιανουαρίου που είναι Παραμονή Χριστουγέννων. Τρώνε μόνο μια χορτοφαγικά φαγητά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και  αποφεύγουν να τρώνε τρόφιμα που περιέχουν κοτόπουλο, βόειο κρέας, γάλα και αυγά.
Την παραμονή των Χριστουγέννων  , όλες οι εκκλησίες τέλεσαν μια ειδική ακολουθία τη νύχτα που τελείωσε μετά τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά, οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκινούν με γιορτές και πάρτι.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi βρέθηκε με τους Κόπτες χριστιανούς στον κατάμεστο  νεόκτιστο καθεδρικό ναό της Γέννησης του Χριστού στο Κάιρο, εν μέσω υψηλής ασφάλειας. Τους διαβεβαίωσε ότι θα παρθούν όλα τα μέτρα για να τους προστατεύσουν από τις επιθέσεις εξτρεμιστών που ήταν άγριες τον περασμένο χρόνο.
Στην Αιθιοπία, η κοπτική Χριστουγεννιάτικη γιορτή ονομάζεται Ganna και όλοι κρατούν ένα κερί στην εκκλησία. Οι άνδρες και τα αγόρια χωρίζονται από γυναίκες και κορίτσια και το κέντρο του κύκλου είναι εκεί όπου ο ιερέας τελεί τη Θεία Κοινωνία ή τη Λειτουργία . Οι άνθρωποι περπατούν γύρω από την εκκλησία τρεις φορές κρατώντας τα κεριά.


Μετά την λειτουργία της εκκλησίας, οι άνδρες και τα αγόρια παίζουν συνήθως ένα παιχνίδι που ονομάζεται επίσης ganna. Παίζεται με ένα καμπύλο ραβδί και μια στρογγυλή ξύλινη σφαίρα όπως το χόκεϊ. Τρώνε κυρίως ένα πολύ πικάντικο στιφάδο που λέγεται "wat" με ένα άζυμο ψωμί (κάτι σαν την πίτα)το οποίο χρησιμοποιείται για να μαζεύουν το κοκκινιστό.
Οι αιθιοπικές Χριστουγεννιάτικες γιορτές έχουν τα αντίστοιχά τους στη γειτονική Ερυθραία, η οποία έχει επίσης μεγάλο κοπτικό χριστιανικό πληθυσμό.
Στις 19 Ιανουαρίου, οι Κόπτες Χριστιανοί θα γιορτάσουν τη βάπτιση του Ιησού Χριστού που ονομάζεται Timkat. Τα παιδιά θα περπατήσουν ως  στην εκκλησιαστική λειτουργία εκείνη την ημέρα σε μια πομπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...