Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Ο Πατριάρχης Γεωργίας μιλά για αυξημένες περιπτώσεις κακής χρήσης της ελευθερίας του λόγου

Η ειδική Χριστουγεννιάτικη λειτουργία τελέστηκε στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Τιφλίδα.
Διαβάζοντας την Επιστολή των Χριστουγέννων, ο Γεωργιανός Πατριάρχης Ηλιάς Β' τόνισε πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και οι κίνδυνοι που προέρχονται από αυξημένες περιπτώσεις κατάχρησης της ελευθερίας του λόγου, ιδίως στα κοινωνικά μέσα, με τη μορφή λόγων μίσους, παραπληροφόρησης ή δυσφήμησης.

Αναφέρεται στην Χριστουγεννιάτικη επιστολή ότι «η ελευθερία του λόγου είναι ένα από τα σημαντικότερα δικαιώματα του λαού , το οποίο επιτρέπει σε κάθε πολίτη να εκφράζει δημόσια τη γνώμη του μέσω μέσων μαζικής επικοινωνίας και κοινωνικών δικτύων που δημιουργούν αίσθημα προσωπικής ελευθερίας και δημιουργούν την ευκαιρία να μοιραστούν  απόψεις με άλλους, αλλά, δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι συχνά αλλάζουν την πραγματικότητα και καταχρώνται την ελευθερία του λόγου ».
"Σήμερα οι άνθρωποι δεν αποφεύγουν να προσβάλλουν και να ταπεινώνουν τους άλλους. Το ψεύδος και οι  ύβρεις έχουν γίνει  συνηθισμένο φαινόμενο. Η πιο σοβαρή μορφή του ψεύδους-τα συνειδητά ψέματα έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένα, η συκοφαντία, η οποία μερικές φορές μάλιστα  μαεστρικά συγχέεται με το όνομα της αλήθειας, ώστε οι ακροατές  να παραπλανηθούν. Εκείνοι που το διαπράττουν πιθανότατα πιστεύουν ότι δεν επιτίθενται σωματικά ή βλάπτουν άλλους. Είναι ένα μεγάλο λάθος. Ο λόγος  έχει μια ασυνήθιστη δύναμη, τόσο θετική όσο και αρνητική. Ο λόγος μπορεί να δώσει ζωή σε κάποιον ή μπορεί να είναι  σαν τον θάνατο. Επιπλέον, κανένα από τα λόγια μας δεν θα εξαφανιστεί και θα είναι  τα ενοχοποιητικά μας στοιχεία ενώπιον του Θεού », γράφει η Χριστουγεννιάτικη επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...