Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Η δύναμη μπορεί να υποτάξει, αλλά η αγάπη κερδίζει

Αποτέλεσμα εικόνας για William Penn
quakercenter

Η δύναμη μπορεί να υποτάξει, αλλά η αγάπη κερδίζει: Και αυτός που συγχωρεί πρώτος, κερδίζει τον Κότινο. 

Η αληθινή σιωπή είναι η ανάπαυση του μυαλού· και είναι για το πνεύμα, ότι είναι ο ύπνος για το σώμα, τροφή και  ανανέωση. 

Υπάρχει ελάχιστη ανάγκη να περνάτε το χρόνο με  ανόητες διασκεδάσεις γιατί ο χρόνος περνά τόσο γρήγορα από μόνος του· και, όταν περάσει, δεν μπορεί ποτέ να ανακληθεί. 


Οι άνθρωποι είναι πολύ πρόθυμοι να αφήσουν το μυαλό τους να ξεπεράσει την καρδιά τους και τις αντιλήψεις τους να υπερβούν την υπακοή τους και τα πάθη τους στηρίζουν την αλαζονεία τους, αντί για καθημερινό σταυρό, συνεχή νήψη και ιερή πράξη.

Τίποτα δεν βοηθά περισσότερο την λογική από την ψυχραιμία εκείνων που την προσφέρουν, γιατί η αλήθεια υποφέρει περισσότερο από τη ζέση των υπερασπιστών της, παρά από τα επιχειρήματα των αντιπάλων της. 

Μη κοιτάτε έξω, αλλά μέσα ... Θυμηθείτε ότι υπάρχει μια γαλήνια φωνή που μας μιλάει αυτή τη μέρα και ότι δεν μπορεί να ακουστεί μέσα στους θορύβους και τις βιασύνες του νου· αλλά γίνεται σαφώς αντιληπτή σε μια κατάσταση απόσυρσης. 

Ο δρόμος, όπως και ο σταυρός, είναι πνευματικός:  είναι μια εσωτερική υποταγή της ψυχής στο θέλημα του Θεού, όπως εκδηλώνεται από το φως του Χριστού στις συνειδήσεις των ανθρώπων, αν και είναι αντίθετη στις δικές τους κλίσεις.



Ας προσέξουμε, λοιπόν, αδελφοί,   ούτε να ξεπεράσουμε τον οδηγό μας, ούτε ακόμα να  μείνουμε πίσω του· αφού αυτός που   βιάζεται, μπορεί να χάσει το δρόμο του, και αυτός που μένει πίσω, χάνει τον οδηγό του. 

Ένας καλός σκοπός δεν μπορεί να αγιάσει τα κακά μέσα· ούτε πρέπει να κάνουμε ποτέ κακό, μήπως και βγει καλό από αυτό. 

Η καλύτερη αναψυχή είναι να κάνετε το καλό. 


~ William Penn, 1644-1718

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...