Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Hrant Dink - Αναζητώντας δικαιοσύνη

panorama.am

"Υπάρχουν Τούρκοι που δεν παραδέχονται ότι οι πρόγονοί τους διέπραξαν γενοκτονία. Αν το κοιτάξετε όμως, φαίνονται να είναι καλοί άνθρωποι ... Γιατί λοιπόν δεν το παραδέχονται;Γιατί πιστεύουν ότι η γενοκτονία είναι κακό πράγμα που δεν θα ήθελαν ποτέ να διαπρ'αξουν, και επειδή δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι πρόγονοί τους θα έκαναν κάτι τέτοιο. "

Στις 19 Ιανουαρίου σηματοδοτείται η 12η επέτειος της δολοφονίας  του εξέχοντος Αρμενοτούρκου δημοσιογράφου, αρχισυντάκτη της εφημερίδας Agos της Κωνσταντινούπολης Χραντ Ντινκ.


Ο Ντινκ ήταν μία από τις πιο σημαντικές αρμενικές φωνές της Τουρκίας. Ο Ντινκ ήταν επικριτικός στην άρνηση της Τουρκίας για την Αρμενική Γενοκτονία στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο δημοσιογράφος διώχθηκε τρεις φορές για δυσφήμισει του  τουρκικού έθνους και έλαβε πολλές απειλές κατά της ζωής του από Τούρκους εθνικιστές μετά από μια σειρά άρθρων που έγραψε για την αρμενική ταυτότητα. Ο Dink καταδικάστηκε έξι μήνες στη φυλακή από το ποινικό δικαστήριο το 2005. Δύο χρόνια αργότερα έχασε τη ζωή του σε μια ένοπλη επίθεση κατά την έξοδό του από την εφημερίδα Agos δολοφονημένος από τον 17χρονο  εθνικιστή Ogun Samast. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στην κηδεία του Dink. «Είμαστε όλοι Αρμένιοι», έγραψαν θρηνητές σε μια εξαιρετική επίδειξη αγάπης για τον δημοσιογράφο.

Ο Hrant Dink γεννήθηκε στην Malatya στις 15 Σεπτεμβρίου 1954, ο μεγαλύτερος από τους τρεις γιους του Sarkis Dink - ένας από τους επιζώντες της Αρμενικής Γενοκτονίας. Έλαβε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση του στο Προτεσταντικό Δημοτικό Σχολείο της Αρμενίας και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο Αρμενικό Γυμνάσιο Surb Hac, παραδίδοντας ταυτόχρονα ιδιαιτερα μαθήματα

Ο Dink ήταν ένας από τους ιδρυτές της εβδομαδιαίας Agos, της μόνης εφημερίδας στην Τουρκία που δημοσιεύθηκε στην Αρμενική και την Τουρκική. Η εφημερίδα άνοιξε τα κανάλια επικοινωνίας προς την κοινωνία γενικά για την αρμενική κοινότητα, η συμμετοχή των Αρμενίων στην πολιτική-πολιτιστική ζωή στην Τουρκία αυξήθηκε σημαντικά και η ευαισθητοποίηση του κοινού στην Τουρκία για τα θέματα των Αρμενίων άρχισε να αυξάνεται. Ο Ντινκ ήταν ένας από τους πρώτους επώνυμους που άρχισαν να γράφουν για τη γενοκτονία των Αρμενίων, τα θέματα της κοινότητας των Αρμενίων και τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.

Παρά τις απειλές για τη ζωή του, αρνήθηκε να παραμείνει σιωπηλός. Πάντα ανέφερε ότι στόχος του ήταν να βελτιώσει τη δύσκολη σχέση μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων. Ενεργώντας σε διάφορες δημοκρατικές πλατφόρμες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ο Hrant Dink τόνισε την ανάγκη για εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και επικεντρώθηκε στα ζητήματα της ελευθερίας του λόγου, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των πολιτικών δικαιωμάτων και των θεμάτων που αφορούν την αρμενική κοινότητα στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, πίστευε ότι οι Αρμένιοι της διασποράς θα πρέπει να μπορούν να ζουν ελεύθεροι από το βάρος της ιστορικής μνήμης. "Οι σχέσεις Τουρκίας-Αρμενίας θα πρέπει να βγουν από το βάθους  1915 μέτρων πηγάδι".

Έχουν περάσει 11 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η δικαστική διαδικασία μετά τη δολοφονία και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δυσκολίες

  Οι κουβέντες για το σχέδιο και τη δικαιοσύνη του Θεού δυσκολεύονται κάθε φορά που κάποιοι γονείς θάβουν το ανήλικο ή νεαρό παιδί τους. Μα ...