Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Αρχαιολόγοι στη Νότια Αφρική ανακαλύπτουν «χαμένη πόλη» χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ

Archaeologists in South Africa discover 'lost city' using laser technology
africanews

Νοτιοαφρικανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ξανά μια αρχαία χαμένη πόλη γνωστή ως Kweneng χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ.

Οι ερευνητές - οι οποίοι είναι στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand -  μελετούν την τοποθεσία στο εθνικό πάρκο Suikerbosrand εδώ και δεκαετίες.

Αλλά μόνο όταν η τελευταία τεχνολογία λέιζερ γνωστή ως LiDAR (Light Detection and Ranging) έγινε διαθέσιμη τα τελευταία χρόνια  ήταν σε θέση να μελετήσουν τα ερείπια λεπτομερώς από πάνω και ανακάλυψαν ότι αυτό που νόμιζαν πως ήταν απλώς σκόρπιες αρχαίες πέτρινες καλύβες, αποδείχθηκε μια πραγματική πόλη.



"Τα δεδομένα LiDAR μας επιτρέπουν να χαρτογραφήσουμε και να παρακολουθήσουμε τι συνέβαινε σε αυτές τις πόλεις, επειδή δεν υπάρχει γραπτή καταγραφή τους. Γι 'αυτό βασικά ανακαλύπτουμε και ανακαλύπτουμε ξανά τη χρήση τους και αυτό σημαίνει ότι γεμίζει ένα τεράστιο ιστορικό χάσμα, ειδικά για τη Νότια Αφρική, επειδή γνωρίζετε ότι η προ-αποικιακή ιστορία της Νότιας Αφρικής δεν έχει γραπτό αρχείο, οπότε τώρα αρχίζουμε να γεμίζουμε τα κενά χρησιμοποιώντας  την τεχνολογία LiDAR ", δήλωσε ο Fern Imbali Sixwanha, υποψήφιος διδάκτορας που είναι μέλος της ομάδας που μελετά την Kweneng.

Ο καθηγητής Karim Sadr  εξερευνά την περιοχή εδώ και 30 χρόνια, αλλά λέει ότι η βλάστηση ήταν πάρα πολύ πυκνή , έτσι ανέθεσε μια εναέρια έρευνα LiDAR για καλύτερη οπτική επαφή.

Το LiDAR χρησιμοποιεί ουσιαστικά λέιζερ για τη μέτρηση αποστάσεων στην επιφάνεια της γης, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν μελετάμε περιοχές με πυκνή βλάστηση εδάφους.

"Η μηχανή σάρωσης που στέλνει φως λέιζερ και βασικά βομβαρδίζει το τοπίο, εννοώ δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια παλμούς των φώτων λέιζερ κάτι σαν τετρακόσιους ή πεντακόσιους ανά τετραγωνικό μέτρο , όση ώρα είναι έξω και μόλις ο κάθε παλμός χτυπά ένα αντικείμενο, οποιοδήποτε στερεό αντικείμενο, πτηνό ή φύλλο ή δέντρο ή το έδαφος, αντανακλάται κατευθείαν στο μηχάνημα και στη συνέχεια το μηχάνημα μπορεί να  αναπαραστήσει το μέρος όπου έγινε η παρακολούθηση  σε τρεις διαστάσεις. Έτσι, όταν το αεροπλάνο συγκεντρώσει όλα αυτά τα δεδομένα,μεγάλες ποσότητες ,προσγειώνεται, κατεβάζουν τα δεδομένα, τότε μπορούν να προβάλλουν τα δεδομένα ", δήλωσε ο Karim Sadr, καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας, Αρχαιολογίας και Περιβαλλοντικών Μελετών το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand.

Οι μελέτες αποκαλύπτουν τώρα ότι η Kweneng, η οποία εκτείνεται περίπου στα 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρισκόταν στην ακμή της μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα.

Το LiDAR έδωσε επίσης τη δυνατότητα στους αρχαιολόγους να δημιουργήσουν ψηφιακές εικόνες από τα 800  αγροτόσπιτα και άλλες κατασκευές που στέγαζαν τον εκτιμώμενο πληθυσμό 10.000 κατοίκων που μιλούσαν Tswana.

"Εάν δημιουργήσετε ένα παιχνίδι και τα παιδιά μπορούν να παίξουν μαθαίνοντας ότι είναι η κληρονομιά και έχοντας μια αίσθηση του τι ήταν εκεί και το είδος της οικιακής δομής και την αρχιτεκτονική που υπήρχε εκεί", δήλωσε ο Witness Mudzamatira, ένας από τους ερευνητές.

"Ένα από τα πιο διαφωτιστικά πράγματα είναι, όπως ήμουν σε θέση να καταλάβω τι κάναμε στο παρελθόν μας,ξέρεις, μας δίνει μια ευρύτερη εικόνα των ανθρώπων της Νότιας Αφρικής ,ποιοι ήταν και τους τύπους των δραστηριοτήτων τους γιατί τώρα μπορείτε να ανακαλύψετε ξανά τη γραμμή δραστηριότητας και  τη γενική αλληλεπίδραση εντός της κοινωνίας ", πρόσθεσε ο Sixwanha.

Η Kweneng - όπως και άλλες πόλεις-κράτη της Τσβάνα - πιστεύεται ότι παρήκμασε από  εμφύλιες συγκρούσεις.

Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...