Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Μεγάλη Ψυχή

Θέλει γενναιότητα η αγάπη
Ο. ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

«Η γη με αυτά που παράγει μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, αλλά όχι και την πλεονεξία τους».
Η φράση ανήκει στον Μαχάτμα Γκάντι.
Ο σπουδαίος αυτός Ινδός, ήταν πολιτικός, στοχαστής, επαναστάτης, ακτιβιστής και φυσικά η κεντρική μορφή του κινήματος για την ανεξαρτησία του έθνους του από τον ζυγό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εμπνεύστηκε και εφάρμοσε την μέθοδο της παθητικής αντίστασης, χωρίς την χρήση βίας απέναντι στους καταπιεστές. Γιατί βέβαια το ζητούμενο είναι να μάχεσαι απέναντι σε αυτό που θεωρείς άδικο και λάθος, χωρίς να γίνεσαι εσύ αυτό που κατακρίνεις.
Όπως έχει πει ο Γκάντι«Εσύ, πρέπει να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να έρθει». Συμπληρώνοντας ότι «το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το “οφθαλμόν αντί οφθαλμού” είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό».

Δεν είναι τυχαίο που δεν τον ενθουσίασε η ανάγνωση της Παλαιάς Διαθήκης, όταν την διάβασε, σε αντίθεση με την Καινή:
«Μ’ αρέσει ο Χριστός σας. Δεν μ’ αρέσουν οι χριστιανοί σας. Οι χριστιανοί σας είναι τόσο διαφορετικοί από τον Χριστό».
Όσο για το ποια θεωρεί την χειρότερη μορφή βίας, το είπε με μια λέξη: «Την φτώχεια».
Τώρα ως προς το πώς απαντάς στη βία, χωρίς βία;
«Η μη-βία προϋποθέτει διπλή πίστη: Πίστη στο Θεό και πίστη στον άνθρωπο». Και βέβαια η παθητική αντίσταση, κάθε άλλο παρά δειλία, σημαίνει: «Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων».
Κι ακόμα: «Είναι καλύτερα να στέκεσαι όρθιος με σπασμένο και μπανταρισμένο κεφάλι, από το να σέρνεσαι με την κοιλιά για να γλιτώσεις το κεφάλι σου».
Μίλησε και για την ελευθερία: «Η ελευθερία δεν αξίζει τίποτα αν δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθερία να κάνεις λάθη».
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, όπως ήταν το όνομά του, έμεινε στην ιστορία ως Μαχάτμα. Μαχάτμα, στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.
Αυτή η μεγάλη ψυχή δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί στις 30 Ιανουαρίου 1948 από έναν εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.
Όπως είχε πει, λίγο προφητικά, ίσα-ίσα για να βοηθήσει την ζωή να σκαρώσει ένα ακόμα σενάριο από αυτά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε τραγική ειρωνεία: «Είμαι έτοιμος να πεθάνω, αλλά δεν υπάρχει σκοπός για τον οποίο να είμαι έτοιμος να σκοτώσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...