Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Εγκαινιάστηκε ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στη Μέση Ανατολή


Η νεόκτιστη εκκλησία μπορεί να φιλοξενήσει 8.000 άτομα. Φωτογραφική πίστωση: AFP

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah El Sisi δίπλα στον Πάπα Tawadros II εγκαινίασε τον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό στη Μέση Ανατολή  στις 6 Ιανουαρίου που βρίσκεται στη Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα στα περίχωρα του Καΐρου, εγκαίρως για τους εορτασμούς  των Χριστουγέννων των Κοπτών.

Ο επίσημος εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας, Paul Halim, αποκάλυψε ότι τα εγκαίνια της εκκλησίας φιλοξένησαν επίσης μια Χριστουγεννιάτικη λειτουργία . Εκείνοι που παρακολούθησαν τη λειτουργία που είχαν εγγραφεί από πριν.


Ο Πάπας Tawadros II (L) τέλεσε  μεταμεσονύκτια λειτουργία  με την παρουσία του Προέδρου Abdel Fattah al-Sisi. Φωτογραφία EPA

Ο καθεδρικός ναός αποκαλείται επισήμως «καθεδρικός ναός της γέννησης του Χριστού» και μπορεί να φιλοξενεί 8.000 έως 9.000 άτομα.
Ευρισκόμενο ανατολικά του εκθεσιακού κέντρου EXPO και νότια του κεντρικού πάρκου, το οικοδόμημα, που εκτείνεται σε επιφάνεια 7.500 τετραγωνικών μέτρων, θα φιλοξενήσει διάφορες εγκαταστάσεις , όπως τα παπικά διαμερίσματα , διοικητικά γραφεία, μια κεντρική πλατεία, την παπική έδρα και αίθουσα υποδοχής .

Φωτογραφία  : APF / Getty Images

Η Κοπτική Εκκλησία, που έφερε τον Χριστιανισμό στην Αίγυπτο τον 1ο αιώνα μ.Χ., γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Ακολουθεί το παλιό σύστημα που εγκατέλειψε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όταν υιοθέτησε το γρηγοριανό ημερολόγιο το 1582.
Εκτιμάται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου είναι Κόπτες.
Η νέα διοικητική πρωτεύουσα ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2015 και σήμερα κατασκευάζεται στην έρημο 45 χιλιόμετρα ανατολικά του Καΐρου.
Είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να διανέμει πιο ομοιόμορφα τον 95 εκατομμυρίων  πληθυσμό της σε όλη την απέραντη έρημο της χώρας, ελπίζοντας να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την πυκνότητα του πληθυσμού και να μειώσει την επιβάρυνση για την αστική υποδομή.
Περιλαμβάνει κατοικημένες περιοχές, μονάδες ηλιακής ενέργειας   , νοσοκομεία, ένα διεθνές αεροδρόμιο καθώς και το επερχόμενο μεγαλύτερο τζαμί του έθνους, το "Al-Fattah Al-Aleem  ", που θα φιλοξενεί διπλάσιο αριθμό ανθρώπων από τον καθεδρικό ναό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...