Οι Ινδοί γιορτάζουν την 148η επέτειο της γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι, αρχηγού της ανεξαρτησίας της Νότιας Ασίας.
Μνημονεύεται για τις μη βίαιες διαμαρτυρίες του εναντίον των Βρετανών αποικιοκράτες και την κριτική του για το σύστημα της κάστας της χώρας.
Ο Γκάντι, ο οποίος είναι γνωστός ως ο πατέρας του έθνους, εργάστηκε για να απελευθερώσει την Ινδία ενώ ταυτόχρονα γεφύρωσε εσωτερικές διαιρέσεις. Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869.
Τα παρακάτω αποσπάσματα αναδεικνύουν την κληρονομιά ανοχής του Γκάντι που στηρίζεται σε μια εκπεφρασμένη πίστη στην ανθρώπινη καλοσύνη:
Για την ειρήνη:
"Η ειρήνη δεν θα βγει από μια ένοπλη σύγκρουση αλλά από τη δικαιοσύνη που την βιώνουν και την εφαρμόζουν άοπλα έθνη ενάντια στις πιθανότητες".
Σχετικά με την ανοχή:
"Η θρησκεία μου με διδάσκει να τους αγαπώ όλους εξίσου".
Για την πρόοδο:
"Η δυσαρέσκεια για τη βραδύτητα της προόδου προδίδει την άγνοια του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η μεταρρύθμιση".
Σχετικά με την πολιτική αγωγή:
«Η μη-βία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στη διάθεση της ανθρωπότητας, είναι πιο δυναμική από το ισχυρότερο όπλο καταστροφής που επινοήθηκε από την εφευρετικότητα του ανθρώπου».
Σχετικά με τη δημοκρατία:
"Η αληθινή δημοκρατία δεν είναι ασυμβίβαστη με λίγα πρόσωπα που εκπροσωπούν το πνεύμα, την ελπίδα και τις προσδοκίες εκείνων που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν, πιστεύω ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να εξελιχθεί με βίαιες μεθόδους.Πρέπει να πηγάζει από μέσα ».
Για την παγκόσμια ενότητα:
"Το λογικό συμπέρασμα της αυτοθυσίας είναι ότι το άτομο θυσιάζει τον εαυτό του για την κοινότητα, η κοινότητα θυσιάζει τον εαυτό της για την περιοχή, η περιοχή για την επαρχία, η επαρχία για το έθνος και το έθνος για τον κόσμο. Μια σταγόνα που αποσπάται από τον ωκεανό χάνεται χωρίς να κάνει κανένα καλό.Αν παραμείνει μέρος του ωκεανού, μοιράζεται τη δόξα του να φέρει στο στήθος της ένα στόλο από πανίσχυρα πλοία ».
Για την ανυπομονησία:
"Ο κόσμος του αύριο θα είναι, θα πρέπει να είναι μια κοινωνία βασισμένη στη μη βία, αυτός είναι ο πρώτος νόμος, από τον οποίο θα ρέουν όλες οι άλλες ευλογίες." Μπορεί να φαίνεται ένας μακρινός στόχος, μια μη πρακτική Ουτοπία. Αλλά δεν είναι στο ελάχιστο ανέφικτο, αφού μπορούμε να εργαστούμε γι'αυτό εδώ και τώρα. "
Πηγή: Al Jazeera
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου