Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Γεωργίας

Αποτέλεσμα εικόνας για georgian greece

Για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό η Γεωργία ήταν ανέκαθεν ένα αντικείμενο  αγάπης, - δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη μετά τη συνάντησή του με το γεωργιανό ομόλογό του Μιχαήλ Janelidze κατά την επίσκεψή του στη Γεωργία. 

Ο Νίκος Κοτζιάς συνεχάρη το λαό της Γεωργίας για την απελευθέρωση της  βίζα για τα ταξίδια στην ΕΕ. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες, οι οποίες έλαβαν χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, είναι σημαντικές. 



"Η συνεργασία μας είναι στρατηγικής σημασίας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς, είτε πρόκειται για την οικονομία, την εκπαίδευση ή την επιστήμη. Η στρατηγική επικοινωνία σε όλους τους τομείς  σημαίνει ότι θα είμαστε πάντα ανοικτοί για να καλωσορίσουμε τη Γεωργία στην οικογένεια της ΕΕ και να  ανταλλάξουμε γνώσεις και εμπειρίες μαζί τους. 

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Γεωργία είναι μια χώρα η οποία ανήκει στην Ευρώπη. Αστειεύτηκα ότι όταν κλέψαμε τη φωτιά από τον Καύκασο, κανείς δεν απαίτησε  θεώρηση ή  έλεγχο των συνόρων από εμάς. Είμαι υπέρ μιας ανοιχτής σχέσης μεταξύ των δύο μας χωρών. Αυτή η σχέση είναι χιλιάδων ετών. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με όχι μόνο πολύ καλή ιστορία, αλλά είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός εταίρος.

Έχουμε έναν πολύ ισχυρό συνήγορο για την πορεία της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης - την Ελλάδα, - δήλωσε ο  υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Janelidze, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. 

Όπως είπε ο Janelidze, η επίσκεψη του Έλληνα ομόλογού του στη Γεωργία είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. 

"Η επίσκεψη αυτή είναι μια έκφραση του γεγονότος ότι οι σχέσεις μας είναι σε υψηλότερο επίπεδο. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς και αυτή είναι η βάση των σχέσεων και της φιλίας μεταξύ των λαών μας σήμερα. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση συζητήσαμε τη διμερή ατζέντα. Συμφωνήσαμε ότι όλα τα θέματα σχετικά με την οικονομία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, την εκπαίδευση και την επιστήμη θα συζητηθούν λεπτομερώς, μέσα σε μια πολύ στενή συνεργασία. 

Μιλήσαμε για μορφές περιφερειακής συνεργασίας και πιθανά τριμερή σχήματα. Μιλήσαμε για τη συνεργασία μας και  επικεντρωθήκαμε στην ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ασφάλεια . Έχουμε ένα πολύ ισχυρό συνήγορο για την πορεία της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης μας -την  Ελλάδα.Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε σε αυτή την κατεύθυνση.Η  ελληνική πλευρά υποστήριξε πολύ σθεναρά την απελευθέρωση της βίζα ", είπε ο Μιχαήλ Janelidze. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη συζητήθηκε επίσης στη συνεδρίαση. 

"Μιλήσαμε για την ισχυρή υποστήριξη για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Γεωργίας από την Ελλάδα", - δήλωσε ο Janelidze.

interpressnews1

interpressnews2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νοσταλγία...

  Φωτογραφία από τις παλιές καλές εποχές. Τότε που οι καλοί κύριοι έδιναν τα παπούτσια τους στα ξυπόλητα και νηστικά παιδάκια να τους τα γυα...