Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

"Ηλιακά" μοναστήρια στη Γεωργία

Solar energy for monasteries in Georgia
georgianjournal
Η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ  Civil society Local Energy Efficient Network (CLEEN) έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα  «100% ανανεώσιμη ενέργεια στα μοναστήρια της Γεωργίας»  μαζί με το Δίκτυο Δράσης Сlimate. Ο στόχος του έργου είναι να λύσει το πρόβλημα της παροχής ενέργειας σε δύο μοναστήρια που βρίσκονται σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της Γεωργίας. 

"Η Γεωργία είναι μια ορεινή χώρα και εδώ [εκεί] υπάρχουν  πολλές απομακρυσμένες κοινότητες όπως χωριά και μοναστήρια. Πολλά από αυτά είτε δεν έχουν πρόσβαση στην ηλ. ενέργεια,το φυσικό αέριο και το  νερό ή δεν έχουν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν για αυτά.Η γεωργιανή κοινωνία αντιμετωπίζει τη γεωργιανή Εκκλησία με τεράστιο σεβασμό. Τα «Ηλιακά μοναστήρια» μπορούν να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εδώ ", λέει ο Lasha Tsiturishvili, ένας ακτιβιστής της ΜΚΟ  "Gamarjoba ", η οποία είναι μέλος του δικτύου CLEEN. 




Υπάρχουν περίπου 250-280 ηλιόλουστες ημέρες ή 6,000-6,780 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως στις περισσότερες γεωργιανές περιοχές. Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της ηλιακής ενέργειας στη  Γεωργία είναι περίπου 108 MW, η οποία είναι ισοδύναμη με 34.000 τόνους πετρελαίου. 

«Είναι μια εξαιρετική ιδέα, η οποία είναι σημαντική όχι μόνο από την άποψη της ενεργειακής ανεξαρτησίας, αλλά και από την άποψη του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Η μετάβαση στις  100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050 είναι η βασική προϋπόθεση για τη διάσωση του κλίματος του πλανήτη μας », λέει η Ιρίνα Stavchuk, συντονίστρια του περιφερειακού Δικτύου Δράσης για το Κλίμα στην Ανατολική Ευρώπη, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. 

Οι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών βάζουν μαζί την δήλωση για το εφαρμογή  της  βελτιστοποίησης της ενεργειακής κατανάλωσης και τον υπολογισμό των αναγκών για αρκετά μοναστήρια στις ορεινές περιοχές της Γεωργίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νοσταλγία...

  Φωτογραφία από τις παλιές καλές εποχές. Τότε που οι καλοί κύριοι έδιναν τα παπούτσια τους στα ξυπόλητα και νηστικά παιδάκια να τους τα γυα...