Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Κείμενα θεολογικού βάθους - Ο γάμος


Εγκαινιάζοντας μια μεγάλη σειρά θεολογικών και βαθιά φιλοσοφικών κειμένων,η οποία μπορεί να επεκταθεί σε δυο-τρεις αναρτήσεις,για τέτοιο μέγεθος μιλάμε,θα ασχοληθώ πρώτα απ'όλα με το φλέγον θέμα του γάμου.

Λοιπόν,όσοι πιστεύουν πως ο γάμος είναι κάτι καλό,να πάνε να το κοιτάξουν.Αν ο ψυχίατρος τους βρει απολύτως υγιείς,να πάνε και σε άλλον και σε άλλον μέχρι να βρουν ψυχίατρο που θα τους βρει βαριά άρρωστους.Μόλις βρεθεί ο γιατρός αυτός,να πάρουν ευθύς τη συνταγή  που θα τους γράψει και να την πετάξουν στα σκουπίδια.Καμία απολύτως βελτίωση δε θα δουν έτσι κι αλλιώς.

Το ότι ο γάμος είναι χάλια,θεμελιώνεται βιβλικά.Ποιος ήταν εκείνος ο προφήτης του οποίου η γυναίκα του τα φόρεσε με το μισό Ισραήλ;Και επενέβη ο Θεός για να τη κρατήσει;Ωραίος,ευτυχισμένος γάμος.Ή τι γάμο περιγράφει άλλος προφήτης που λέει να μην εμπιστεύεσαι ούτε τη σύζυγο ούτε τα παιδιά σου;Τον Νώε δεν τον έκαναν ρεζίλι οι γιοι του;Τι είναι τα παιδιά;Αποτέλεσμα του γάμου.

Αλλά και ο Χριστός τι έκανε;Ευλόγησε τον γάμο.Αν ήταν κάτι καλό θα ήθελε ευλογία;Όχι βέβαια.Και πώς τον ευλόγησε;Μετά από προτροπή,επίμονη,της Παναγίας.Η οποία ήξερε τι σημαίνει παντρειά και μεγάλωμα παιδιών(είχε και τα προηγούμενα του Ιωσήφ).

Γι'αυτό σας λέω. Θεολογικώς και επιστημονικώς, ο γάμος είναι κάτι το κακό και πρέπει να αποφεύγεται.Τέλος πρώτου κειμένου θεολογικού και φιλοσοφικού βάθους,τον έσκισα τον Γιανναρά και με τις υγείες σας.


27 σχόλια:

  1. Αρχιζεις και με βαζεις σε προβληματισμο! Και πανω που παω να ξεφυγω απο τον μισογυνισμο μου και τη λαγνεια μου για τις γυναικες! Εγω παντως θα ελεγα οτι οι αντρες με τις γυναικες εχουμε την αρρωστημενη σχεση αγαπης-μισους που εχει ο Μπατμαν με την Κατγουμαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε καλά,δεν είναι κείμενο για να το πάρεις και πολύ σοβαρά.Με τις γυναίκες μας χωρίζει το εξής.Αυτές είναι άνθρωποι ενώ εμείς ανθρωπόμορφα ζούδια.

      Διαγραφή
    2. μου ελεγε καποτε ενας παλιος μου δασκαλος του καρατε που ειχε παει επισκεψη στο Αγιο Ορος και ειχε μιλησει με εναν μοναχο οτι του ειχε πει οτι οι γυναικες εχουν 6 αισθησεις παραπανω απο εμας! Προσωπικα δεν το καταλαβα! Ενας αλλος φιλος μου μου ελεγε οτι οι γυναικες εχουν πιο αναπτυγμενο το αισθημα της φαντασιας! Αυτο μου φανηκε ετσι πιο κατανοητο

      Διαγραφή
    3. Αυτό που όλοι οι μοναχοί έχουν γνώμη για τις γυναίκες...

      Διαγραφή
    4. ε, ενταξει τωρα! Μην αρχιζουμε εμεις το τσουβαλισμα και των μοναχων! Και ο Αγιος Παισιος Μοναχος ηταν! Το προβλημα σχετικα με τον γαμο ειναι που οι περισσοτεροι δεν το αντιλαμβανονται οτι ο γαμος ειναι ενας σταυρος και τιποτα περισσοτερο! Εχει περισσοτερες πικρες και στεναχοριες παρα ευχαριστες στιγμες!

      Διαγραφή
    5. Διαφωνώ.Έχει μεν πίκρες και στενοχώριες όπως και όλη η ζωή μας αλλά ούτε σταυρός,ούτε μαρτύριο είναι.

      Διαγραφή
    6. Οταν λεμε σταυρος δεν συνεπαγεται μαρτυριο! Δοκιμασια ειναι! μαρτυριο ειναι για αυτους που δεν αντεχουν τις ευθυνες του γαμου! Δεδομενου του γεγονοτος οτι οι περισσοτεροι νεοι μαθαινουν να ζουν τον υλικο ευδαιμονισμο και την υπερβολικη ανεμελεια τους κακοφαινονται οι ευθυνες που επερχονται με το γαμο! Για αυτο εξαλλου ακουμε τοσα διαζυγια!

      Διαγραφή
    7. Τα διαζύγια είναι πολλά γιατί τα κριτήρια επιλογής είναι για κλάματα .Και επειδή ανίκανοι γονείς μεγαλώνουν κακομαθημένα παιδιά

      Διαγραφή
    8. ο φιλος μου παντως που μου ειπε οτι οι γυναικες εχουν ανεπτυγμενο το αισθημα της φαντασιας ειναι παντρεμενος! Οποτε "δεχτηκα" πιο καλα τη γνωμη του ας πουμε

      Διαγραφή
    9. Ειναι και αυτο που λες σωστο οσον αφορα τα κριτηρια αλλα ειναι και οι κοινωνικες προκαταληψεις που καθοριζουν τα κριτηρια των ανθρωπων! Παντως παιζει ρολο και η φιλοσοφια του υλικου ευδαιμονισμου που υπαρχει και στο δυτικο πολιτισμο!

      Διαγραφή
    10. Πανω σε αυτο και με βαση αυτα που λεγαμε προχτες οσον αφορα το γεγονος οτι οι επιλογες καποιων ανθρωπων εχουν επιπτωσεις και σε αλλους καποιες φορες θυμηθηκα τη περιπτωση που ο πατερας μου οσο ζουσε στο χωριο του στη Μεσσηνια μεχρι τα 11 ηταν ξενοιαστος και ανεμελος ωστοσο ηταν ας το πουμε στιγματισμενος λογω των πολιτικων ιδεολογιων του παππου μου! Καποτε που πηγε να πει τα καλαντα σε καποιον συγχωριανο του ο συγχωριανος του αρνηθηκε να ακουσει τα καλαντα και οταν ο πατερας μου τον ρωτησε το γιατι εκεινος γυρισε και του ειπε "επειδη ο πατερας σου ειναι αριστερος". Αργοτερα εφυγε ο πατερας μου απο το χωριο του και ηρθε στη πολη και η απομακρυνση του απο τους φιλους του και τις παρεες του του στοιχισαν ασχημα!

      Διαγραφή
  2. Σε κάποια φάση μεγάλης περισυλλογής (εεε μετά από κατανάλωση αλκοόλ) κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ένας κόσμος φτιαγμένος μόνο από άντρες θα ήταν καταδικασμένος να μείνει σε ημιπρωτόγονη κατάσταση για πάντα. Ένας κόσμος παλι φτιαγμένος μόνο από γυναίκες θα ήταν καταδικασμένος να αυτοκαταστραφεί σε πολύ σύντομο διάστημα. Οπότε ο σοφός Θεός μας έπλασε και τα δύο φύλα για να αλληλοσυμπληρώνονται και ας είναι σε μια μόνιμη φάση "μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε". Κάτι σαν Γιν-Γιανγκ (θα το επικυρήξουν σε λίγο το blog, το βλέπω να έρχεται).

    ΥΓ. Τα διαζύγια είναι πολλά γιατί τα κριτήρια επιλογής είναι για κλάματα .Και επειδή ανίκανοι γονείς μεγαλώνουν κακομαθημένα παιδιά"
    Συμφωνώ 100%. Το βλέπω στη δουλειά μου καθημερινά. Και θα συμπληρώσω ότι ένας ακόμα λόγος είναι οι γύρωθεν παρεμβάσεις από γονείς - πεθερικά που τους αρέσει να φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν.
    [Deso]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας μη γελιόμσατε.Οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί ήταν μητριαρχικές κοινωνίες.Μετά ήρθαν οι Δωριείς και οι Ασσύριοι και λοιποί βάρβαροι με τα σίδερά τους...(δεν είναι και τόσο ακριβές ιστορικά αυτό που γράφω αλλά πάνω κάτω έτσι έγινε)

    ΥΓ.Α ναι! Οι γονείς.Ό,τι πιο καταστροφικό για τα παιδιά τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο με τα πεθερικα-συμπεθερικα πο χωνονται στο ζευγαρι και τα κανουν ανω-κατω ειναι "κλασσικη περιπτωση βλαβης" οπως ελεγε και ο αειμνηστος Τσακωνας! Αυτο με τις μητριαρχικες κοινωνιες θελω λιγι να το μελετησω να δω τι ακριβως συμβαινει! Παντως στα νεοτερα χρονια φαινεται οτι ο αντρας κατασκευαζει το κοινωνικο προφιλ της γυναικας οποτε δεν μπορω να γνωριζω εαν και στις παλαιοτερες εποχες ηταν ουσιαστικα παλι εκεινος που της "εδινε" το πανω χερι! Η υπαρξη αρσενικου-θυληκου στοιχειου φαινεται οτι αφορα κυριως την υλικη κτιση καθως απο οτι ξερουμε οι αγγελοι δεν ειναι ουτε αρσενικοι ουτε θυληκοι! Την αρχη της διπολικοτητας εκτος απο τη φιλοσοφια του Λαο τσε τη συνανταμε και στη φιλοσοφια του Ερμη του Τρισμεγιστου

      Διαγραφή
    2. Πρακτικό το ζήτημα.Οι άντρες πολεμούσαν αρά σε όλα τα άλλα υπεύθυνες ήταν οι γυναίκες ώστε αν σκοτωθούν οι άντρες να υπάρχει συνέχεια στο σπίτι και στα λοιπά.Οι Μανιάτες είχαν μητριαρχική κοινωνία μέχρι πρόσφατα.

      Διαγραφή
    3. Φαινεται ομως οτι ο πολεμος δεν ηταν καθαρα ιδιωμα μονο των αντρων! Εαν θυμηθουμε και την περιπτωση των Αμαζονων φαινεται οτι και οι γυναικες ανεπτυξαν κατα καιρους αυτο το ιδιωμα! οι Μανιατισες ειναι σκληρες και δυνατες γυναικες λογω ισχυρου εσωτερικου σθενους! Η μανα της μανας μου ηταν απο τη Μανη! Εχουν και λιγο αντιφατικη συμπεριφορα! Αλλοτε ειναι σκληρες και αλλοτε ευαισθητες! Η γιαγια μου ειχε παθει σε νεαρη ηλικια εαν θυμαμαι καλα παθηση που της αφησε της αφησε κουτσο το ποδαρακι της και λογω αυτου του γεγονοτος ηταν στιγματισμενη γιατι οι Μανιατες ειναι λιγο ψωροπερηφανοι και δεν θελουν "σημαδεμενη" γυναικα! Τελικα βρεθηκε ο Παππους μου απο την Αργολιδα και την παντρευτηκε! Απο οτι μου λεγανε οι Μανιατες ξημεροβραδιαζονταν στα καφενεια και στελναν τις γυναικες να δουλευουν στα χωραφια! Τι να πεις

      Διαγραφή
    4. Πήγε κάποτε ένας Κυθήριος,γαμπρός στη Μάνη.Έπιασε να βοηθήσει στα χωράφια της γυναίκας του.Τον είδε η πεθερά του και λέει.Μωρέ μπράβο!Σαν δυο γυναίκες δουλεύει το χωράφι αυτός!

      Οι Αμαζόνες είναι ημι-μυθικός λαός και δεν ξέρουμε πως ακριβώς λειτουργούσε η κοινωνία τους.Έχουμε κάποια στοιχεία από μύθους,κάτι βρίσκουμε από ανασκαφές αλλά γενικά είναι ομιχλώδες το τοπίο

      Διαγραφή
    5. Εαν θυμαμαι εσυ ειχες αναρτησει καποιο αρθρο που εδειχνε το σκελετο μιας γυναικας-πολεμιστριας! Σε καποιο παλιο βυζαντινο κειμενο χρονογραφιας που βρηκα γινοταν αναφορα οσον αφορα τις αγνωστες εκστρατειες του Μεγαλου Αλεξανδρου και ανεφερε εαν θυμαμαι καλα οτι ο Μεγας Αλεξανδρος τις ειχε συναντησει! Στην εποχη της φεουδαρχικης κοινωνιας εαν θυμαμαι καλα γινοταν αναφορα για γυναικες-σαμουραι και τις κουνοιτσι τις γυναικες-νιντζα!

      Διαγραφή
    6. Βρίσκουν εκεί στην Ουκρανία διάφορα που παραπέμπουν στις Αμαζόνες αλλά δεν έχουμε ακόμα αρκετές πληροφορίες

      Διαγραφή
    7. Ξεχασαμε να αναφερουμε και τις νεοτερες μορφες πολεμιστριων που εζησαν στη νεοτερη εποχη! Τη Μαντω Μαυρογενους και την Μπουμπουλινα! Ενας μου ελεγε προσφατα οτι και το "πρωτοπαλικαρο" του Καραισκακη ηταν γυναικα!

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ για τη Μητριαρχία. Όλα τα έθνη έχουν να θυμούνται τις φωτισμένες περιόδους που εμπνευσμένα και χαρισματούχα θηλυκά πήραν τα ηνία τους. Από Ελισσάβετ, Μεγάλη Αικατερίνη και Βικτώρια έως Γκόλντα Μέυρ και Θάτσερ(καλά, για την τελευταία παίζεται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα παραδείγματα δεν είναι μητριαρχικές κοινωνίες.Απλά γυναίκες που βρεθήκαν να κυβερνούν.

      Διαγραφή
    2. Με αυτο που λεγαμε και χτες σχετικα με τους Μανιατες και την εργασια στη χωραφι προβληματιζομαι και με το αλλο που ειπα! Αραγε πολλες φορες οι αντρες "δινουν" το πανω χερι στη γυναικα για να αναλαμβανουν εκεινες ευθυνες και καθηκοντα που εκεινοι τεμπελιαζουν ουσιαστικα να διεκπαιρεωσουν? Ενα μεγαλο προβλημα στις κοινωνιες γενικως ειναι οτι καποιοι θελουν να καθονται και βαζουν τα "κοροιδα" να σκαβουν!

      Διαγραφή
    3. Δε νομίζω αλλά πάλι δεν μπορώ και να το αποκλείσω...

      Διαγραφή
    4. Παπα-Κωστα θελω να σου ζητησω μια χαρη! Εαν θελεις πηγαινε στο youtube και δες τι συνεντευξη του Καθηγητη επιδιμιολογιας του Στανφορντ Γιαννη Ιωαννιδη με τιτλο ΕΝΑΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ! Πληκτρολογησε το στο google και θα στο βγαλει αμεσως! Δες σε παρακαλω τα σχολια του Χαραλαμπου του Στρογγυλου ενος Νευροχειρουργου που ηταν στον Ομιλο "Υγεια" και διαβασε τη συζητηση που ειχα μαζι του σχετικα με τις αρχεγονες κοινωνιες, τον κομμουνισμο και τις αστικες ταξεις! Απλα θελω να βγαλεις καποιο δικο σου συμπερασμα σχετικα με το τελευταιο σχολιο μου. Εγω στα σχολια στο youtube γραφω ως Νικος Αγγελοπουλος

      Διαγραφή
    5. Οταν λεω τελευταιο σχοιλιο εννοω αυτο που σου εγραψα τωρα! Δηλαδη οτι καποιοι παντοτε ψαχνουν "κοροιδα" για να σκαβουν!

      Διαγραφή

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...