Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Θετική ενέργεια

https://searchingthemeaningoflife.wordpress.com/2020/08/20/positive-energy-the-scourge-of-the-time/

 Θετική ενέργεια: η εικονική αυτοπραγμάτωση και η νομιζόμενη άμυνα των ατόμων που βλέπουν παντού απειλές και εχθρούς, και πιστεύουν ότι τα ξορκίζουν πείθοντας τον κόσμο ότι περνάνε και νιώθουν τέλεια. Κάτι σαν το ‘είμαι καλά, περνάω μια χαρά, θέλω να του πεις ψέματα’ της Πέγκυς Ζήνα. Όλα είναι εντάξει επειδή έτσι αποφάσισαν να δηλώσουν. Και γύρω γύρω πέφτουν βόμβες και μαχαιρώματα. Από συναισθηματικό καταφύγιο, το δόγμα της θετικής ενέργειας έχει εξελιχθεί σε ολόκληρο σύστημα σκέψης και αντίληψης, που ασυλλόγιστα εξωραΐζει και την πιο σκατένια πτυχή των πραγμάτων, προς όφελος της νηπιακής ψυχολογίας του εκάστοτε θιασώτη της.

Για κάποιους ανθρώπους είναι απλώς αδύνατο να αποδεχτούν ότι πέρα από τις καλές, υπάρχουν και οι πραγματικά αισχρές, ανυπόφορες, ελεεινές στιγμές στη ζωή. Και τέλος. Χωρίς ελαφρυντικά, χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Plain shit. Αντιδραστικά, και σε πλήρη άρνηση όντες, επιλέγουν όχι να διδαχθούν κάτι από την ατυχία, αλλά να τη μεταμφιέσουν σε κάτι αισιόδοξο, λες και τα λόγια με τα οποία περιβάλλεται μία μαλακία θα την κάνουν λιγότερο μαλακία. Η όλη εκστρατεία κουκουλώματος και βαυκαλισμού αποκτά σχεδόν δικτατορικές διαστάσεις, καθώς οι υποστηρικτές της προσπαθούν να την επιβάλουν στους άλλους με το ζόρι, προκρίνοντας τη μόνιμη ευφορία τους ως την μοναδική πρέπουσα στάση ζωής. Με το που κάποιος επιχειρήσει να αμφισβητήσει τη σκοπιμότητα και την αυθεντικότητα του κύματος αγάπης που εκπέμπουν επί παντός επιστητού, κηρύσσουν ιερό πόλεμο και του επιτίθενται λες και πρόκειται για τον χειρότερο εχθρό τους. Και, εδώ που τα λέμε, είναι πράγματι εχθρός τους, γιατί εκπροσωπεί τον μέσο όρο της πραγματικότητας, την άβολη κανονικότητα που εξισορροπεί καλό και κακό, της οποίας και αποτελούν εμμονικούς αρνητές.

Το λυπηρό με τους οπαδούς της αυτιστικής “θετικής ενέργειας” (πέραν της παρανοϊκής αλλοίωσης της πραγματικότητας καθεαυτήν) είναι ότι με την καταχρηστική εξομοίωση καλού και κακού, έχουν πάψει να διακρίνουν και να εκτιμούν το πραγματικά καλό, αυτοτελώς. Αφού όλα είναι εν δυνάμει υπέροχα, τίποτα δεν ξεχωρίζει – τα πάντα συναποτελούν μία χλιαρή σούπα η οποία τους θρέφει τόσο όσο χρειάζεται, καθημερινά. Καμία εξέλιξη, καμία αλλαγή, καμία πρόοδος, “αγάπη μόνο” και αποκρουστικά είδωλα καταναγκαστικής ευθυμίας και προγραμματισμένης φυσιολογικότητας. Η μόνη φάλτσα νότα στη μελωδία είναι όσοι αρνούνται να ενταχθούν στην ενορχήστρωση.

Έχοντας συναναστραφεί αυτούς τους ανθρώπους πολύ περισσότερο απ’ όσο θα ‘θελα, έχω συμπεράνει ότι η εμμονή τους στην ωραιοποίηση του περιβάλλοντος είναι ως επί το πλείστον τακτική επιβίωσης -υποβολιμαία πολλές φορές- αλλά αληθινά απαραίτητη για την διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας τους. Πρόκειται για άτομα που δεν έχουν ούτε το σθένος ούτε την απαραίτητη συγκρότηση για να διαχειριστούν την εμετική δουλειά, το άπληστο αφεντικό, τους ανεπαρκείς φίλους τους ρεαλιστικά, γι’ αυτό και καταλήγουν να παραμετροποιούν το όλο σκηνικό εικονικά, να το αναβαπτίζουν, και να το αντιμετωπίζουν όπως θα του έπρεπε, αν ήταν άλλο. Πάρτε ως παράδειγμα τις κοινωνικές κλίκες που ευδοκιμούν σε κάθε σύγχρονο κύκλο, με άτομα που στην καλύτερη περίπτωση μισιούνται, αλλά για κάποιο λόγο υποδύονται τους αγαπημένους κοινωνούς ενός αμοιβαίου οράματος, μιας μεγάλης αγάπης την οποία όλοι χαϊδεύουν δημοσίως αλλά κανείς δεν εννοεί ιδιωτικά.

Από την άλλη, βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωριστεί η σπεκουλαδόρικη πλευρά του πράγματος, η πολιτική (κυρίως) εμπορευματοποίηση της “θετικής ενέργειας” που συσπειρώνει ανερμάτιστο κόσμο γύρω από μια κοινή ιδέα για να πυροδοτήσει στοχευμένες επιθέσεις κατά ιδεολογιών, απόψεων και ατόμων. Όποιος σου χαλάει τη θετική ενέργεια, άλλωστε, είναι πιθανότατα φασίστας (τι ωραία που φοριέται αυτή η έννοια όταν τη νοηματοδοτείς υποκειμενικά), και πρέπει να τον πατάξεις άμεσα. Παράλληλα, η ομαδοποίηση κάτω από την ομπρέλα της “θετικής ενέργειας” είναι μία εξαιρετικά αποδοτική τεχνική αποπροσανατολισμού του κόσμου απ’ ό, τι τον υπονομεύει και τον βλάπτει κατ’ ουσίαν. Το σκεπτικό είναι χριστιανικής δογματικής σύλληψης με χιπστερίζον, όμως, περίβλημα: Δεν ασχολούμαστε με το κακό, του γυρνάμε και το άλλο μάγουλο, και στο μεταξύ διοχετεύουμε όλη μας την ενέργεια στο βάψιμο παγκακιών και στις δωρεάν αγκαλιές στους δρόμους. Επενδύοντας αποκλειστικά στη φροντίδα του αισθητικού περιγράμματος της ζωής μας και εξαρτώντας από το τελευταίο τη διάθεσή μας, αποστασιοποιούμαστε πρακτικά και ιδεολογικά από τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, αφήνοντάς τα στη διακριτική ευχέρεια “των μίζερων που μας ζαλίζουν με τον αρνητισμό τους”.

Η άδολη αισιοδοξία είναι μια έννοια εντελώς διαφορετική από την επίπλαστη νιρβάνα του προζακισμού, και συνιστά γνώρισμα ανθρώπινο. Ως ανθρώπινο γνώρισμα, λοιπόν, δεν είναι ανεξάντλητο, δεν είναι μόνιμο, δεν ισχύει παντού και πάντοτε. Είναι οκ να μην είσαι διαρκώς οκ – το ζητούμενο, άλλωστε, ποτέ δεν ήταν να είσαι συνέχεια καυλωμένος. Ρεαλισμός δεν σημαίνει μιζέρια, σημαίνει μέτρο στην αισιοδοξία και την απαισιοδοξία. Επομένως, συνέλθετε λιγάκι, φίλοι μου, που ξεκινήσατε δεύτερη καριέρα ως ευαγγελιστές της αγάπης και της ομόνοιας. Κάτι δεν πάει καλά με την ιεραποστολή σας και κατά βάθος το ξέρετε.

Άρης Αλεξανδρής

πηγή: https://thecurlysue.com/

17 σχόλια:

  1. Ε καλά πάνω σε αυτό έχουν στηθεί ατελείωτες μπιζνες παγκοσμίως και φυσικά πελάτες υπάρχουν για όλα τα αγαθά ή μη αγαθά τελος πάντων.Ειδικά σε ένα κόσμο που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδι τη μάνα. Πολύ σοβαρό ζήτημα όμως παρόλο που δεν του φαίνεται το εύρος και η επικινδυνότητα.
    Ετυχε να έχω τουλάχιστον παλαιότερα κάποιους φίλους-γνωστούς και γνωστές, ας πούμε..αναζητητές της αλήθειας και της..φώτισης εμπλεκόμενους δυστυχώς σε διάφορες ομάδες όπου σωτήρες "φωτισμένοι" τους καθοδηγούσαν και αυτοί τυφλά μέσα στην απόγνωση του εαυτού τους ακολουθούσαν. Παρατηρούσα τότε απο απόσταση αλλά τελικά με κάποιο τρόπο άρπαξα μια ευκαιρία παρόλο που δεν είχα τέτοιο σκοπό εξ αρχής και κατάφερα να εισχωρήσω κάποια στιγμή στα λαγούμια τους, στις συναντήσεις τους. Υπάρχει εννοείται σχετική μυστικότητα για ευνόητους λόγους δεν πας έτσι γεια σας ήρθα. Εκεί έμαθα πολλά σε σύντομο διάστημα σχετικά, πως δουλεύουν πως παραπλανούν πως στοχεύουν και πως καταλήγουν τελικά οι περισσότεροι "πιστοί" της..θετικής ενέργειας γενικότερα. Η πιπίλα πάντως είναι πάντα αγάπη, θετική ενέργεια, φώτιση, δεν υπάρχει αμαρτία(!), ναι το άκουσα κι αυτό και άλλα πολλά. Βεβαίως οι δύστυχοι(όλων των ηλικιών όχι μόνο νέοι) είναι φτερά στον άνεμο,ευάλωτοι ως εκεί που δεν πάει με οικογένειες συνήθως διαλυμενες ή με προβλήματα εσωτερικά δικά τους άγνωστης προέλευσης. Μεγάλο θέμα ειλικρινά.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σκέφτεσαι θετικά παρ'όλα αυτά...

      Πέρα από την πλάκα,υπάρχουν χιλιάδες ομάδες θρησκευτικές ή πολιτικές που ψαρεύουν ανθρώπους σε απόγνωση.Αλλά ρε φίλε,γιατί να σε πείσει μια ομάδα με νερωμένη βουδιστική φιλοσοφία,γιατί αυτό είναι αυτό που περιγράφεις,και πώς σε γεμίζει αυτό το πράγμα;

      Διαγραφή
    2. Παπα Κώστα όταν έχεις κάποιον άνθρωπο δίπλα σου να καταρρέει αλλά να μην ακούει τίποτα κάτι πρέπει να κάνεις να ξεσκεπάσεις την απάτη τουλάχιστον, αυτό έκανα. Το γιατί τσιμπάνε δεν είναι τόσο περίπλοκο να το εξηγήσει κανείς. Όταν δεν έχεις βάσεις και είσαι φτερό στον άνεμο ότι και να σου πουν θα το χάψεις και μάλιστα δεν θα ακούς και κανέναν άλλον, ειδικά αν είσαι στην απελπισία και δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Άλλωστε οι "φωτισμένοι" τους μιλάνε στη γλώσσα που ξέρουν δεν είναι στην τύχη. Και ναι στην αρχή τους δείχνουν τέτοια αγάπη και προσοχή που κανείς, μπορεί ούτε η μάνα τους να τους έχει δώσει πχ. Εκεί λιώνουν, τα υπόλοιπα έρχονται μετά εύκολα.
      Π

      Διαγραφή
    3. Ξέρεις,ήμουν στη φάση αυτή,ψάχτηκα σε μαυρομαγείες,παγανοσατανισμούς,βουδιστοινδουιστικά πράγματα κλπ αλλά δεν μπορούσα να εμπιστευτώ κανέναν άνθρωπο έτσι απλά.Καθόμουν κι έκανα έρευνα και προσωπική ενασχόληση για πολύ καιρό ώστε να μην πέσω σε τίποτα απατεώνες.Νόμιζα πως αυτό το κάνουν οι πολλοί...Έψαχνα κι εγώ στήριγμα αλλά ήθελα να είναι στέρεο για να μη βουλιάξω περισσότερο.

      Διαγραφή
    4. Και γω παπα Κώστα άρχισα απο όλα τα μαύρα και τα περίεργα να ψάχνω, ε το ένα σε πάει στο άλλο παρακάτω. Το να εμπιστευτώ άλλους όμως σε τέτοια ζητήματα ούτε να το σκεφτώ καν.
      Αυτό πάντως που ξεμπροστιάζει τους διάφορους απατεώνες είναι ότι ενώ πουλάνε αγάπη ειρήνη θετική ενέργεια ομ ζεν και τα τοιάυτα, οι ίδιοι δεν μπορούν να κάνουν πράξη στην καθημερινότητα τους ούτε τα βασικά πολλες φορές. Κι αυτό κάνει μπαμ αν βλέπεις καλά τουλάχιστον.
      Κοντολογίς το δέντρο απο τους καρπούς του φαίνεται.
      Τα ερωτήματα υπάρχουν και αργά ή γρήγορα πιστεύω όλοι έρχονται αντιμέτωποι. Αυτοί που πάνε και μπερδεύονται με όλα αυτά πιστεύω έχουν θέματα μέσα τους πολύ βαθύτερα απο την ανάγκη της έυρεσης της αλήθειας ή της ειρήνης με τους εαυτούς τους.
      Π

      Διαγραφή
    5. Ναι,άλλα πράγματα ψάχνουν τελικά...

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποι μας ψάχνουν ένα αποκούμπι και σε συνδυασμό ίσως κ με τη έλλειψη στήριξης από το περιβάλλον τους καταλήγουν σε κάτι εξωτερικά όμορφο, γυαλιστερό και εξωτικό και μέχρι να ανακαλύψουν το σάπιο εσωτερικό του είναι ήδη αργά και δυσκολεύονται να απεμπλακούν. Χαρακτηριστηκό παράδειγμα προηγούμενων ετών η Νέα Ακρόπολη.
    Και πραγματικά μου ανεβαίνει η πίεση όταν ορθόδοξοι ιεράρχες εκφέρουν λόγους μίσους γιατί διώχνουν κόσμο από την εκκλησία, κόσμο όμως που έχει τις δικές του αναζητήσεις και που είναι αρκετά πιθανό εκ τελει να καταλήξει σε μια τέτοιου τύπου σέκτα. Χωρίς βεβαία αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν την κύρια ευθύνη οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι, έχουμε 2020 και ενημέρωση, άνετα μπορεί πλέον ο καθένας να ψάξει και να δει τι πρεσβεύει η κάθε τέτοια ομάδα. [DESO]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε όπως έγραψα παραπάνω όλοι αυτοί οι σωτήρες φωτισμένοι και το περιβάλλον τους αγκαλιάζουν με τέτοια θαλπωρή και δείχνουν τέτοια αγάπη και ενδιαφέρον σε αυτούς που φλερτάρουν με τις ιδέες τους που ίσως ούτε η μάνα τους να μην τους έχει δείξει. Λογικό δεν είναι αν σε έχουν πεταμένο σαν ένα τίποτα που συναισθηματικά ψυχικά και σωματικά πιθανόν να είσαι κομμάτια να γατζωθείς στο χέρι που επιτέλους θα σε στηρίξει;
      Αν ήταν σε θέση να ψάξουν και να κρίνουν όλοι αυτοί θα το είχαν κάνει,τι να κρίνουν χαμένοι στο διάστημα άνθρωποι.
      Δεν μπορεις να φανταστείς τι έχω ακούσει άστο.
      Σωστά λες και συμφωνώ εν μέρει, έχουν ευθύνη ναι,έχουν όμως(πολλοί απο αυτούς αν όχι όλοι)όση έχει και ένα πρεζάκι στο δρόμο που θα κάνει ότι μπορεί να βρει μια δόση πάση θυσία. Αν δεν ήταν πρεζάκι δεν θα έμπαινε σε τέτοιο κόπο να κλέψειπχ. Το γιατί έγινε δεν ξέρουμε, ίσως ακούσια ίσως εκούσια ίσως χίλια δυο. Η ζωή δεν είναι τόσο δίκαιη για όλους.
      Αυτό που λες για κάποιους ιεράρχες και μένα με κάνει πύραυλο διότι η ζημιά δεν είναι μικρή. Μιλάμε για ανθρώπους σε πολύ δύσκολη φάση που αμφιβάλλω αν ξαναγυρίσουν πίσω, για την ακρίβεια θα ακούν εκκλησία και θα βγάζουν καντήλες όπως και συμβαίνει σε αρκετούς. Και το χειρότερο ότι εκεί που τελικά πάνε και βόσκουν έχει λύκους που θα τους κάνουν μια χαψιά αργά ή γρήγορα.
      Π

      Διαγραφή
    2. Φίλε DESO,οι άνθρωποι πιστεύουν ό,τι να 'ναι.Μέχρι και πως το wing tsun είναι η καλύτερη πολεμική τέχνη !

      Για πείτε μου τι εννοείτε με τους "λόγους μίσους" για να δω αν καταλάβαμε το ίδιο πράγμα.

      Ξέρω πολλούς που η ζωή ήταν άδικη μαζί τους αλλά αυτοί παρέμειναν ισορροπημένοι

      Διαγραφή
    3. 1) To wing chun/ ving tsun (whateva) είναι η κακαποίηση/ παραποίηση της αρχαίας σχολής του λευκού γερανού, η οποία ευτυχώς διεσώθη μέσα από τις διδαχές και τις φόρμες του παραδοσιακού καράτε (πέσιμο από παλαίμαχους του alchimachon σε 3, 2, 1....!)

      2) Ως λόγο μίσους ορίζω την οποιαδήποτε σκληροπυρηνική ακρότητα (βλ. οι ΠΤ είναι του διαόλου, όποιος φοράει μάσκα εντός ναού είναι άπιστος, όποιος ακούει ροκ/ μέταλ υμνεί τον εωσφόρο, "Πίσω απ' το μποζόνιο κρύβεται το πρόσωπο του διαβόλου", «Οι ομοφυλόφιλοι είναι απόβλητοι» κλπ). Κάποιος που αμφιταλαντεύεται, τρώει μια καλή σπρωξιά από όλα αυτά ώστε να πάει ακόμη παραπέρα.

      3) Αυτός είναι και ο λόγος που βάζω (στην συγκεκριμένη περίπτωση) την ατομική ευθύνη μπροστά. Θα συμφωνήσω με τον φίλο "Π" ότι υπάρχουν άνθρωποι διαλυμένοι, χωρίς υπόβαθρο και στήριξη ώστε να ψαχτούν, τα λεγόμενα εύκολα θύματα. Ωστόσο αυτό κάποτε σε περασμένες δεκαετίες είχε ισχυρή βάση, τότε που δεν υπήρχε ενημέρωση για την δράση τέτοιων ομάδων. Πλέον λίγο πολύ όλοι έχουν ακούσει κάτι, όλοι ξέρουν τι παίζει με τέτοιες ομάδες ή σε κάθε περίπτωση είναι εύκολο να ψάξουν στο ίντερνετ και να υποψιαστούν πριν αφήσουν σώμα, ψυχή και διάνοια στα χέρια του κάθε αγύρτη. Δυστυχώς η απόγνωση είναι πάντα κακός σύμβουλος.
      [DESO]

      Διαγραφή
    4. 1) Βαριά κουβέντα ξεστόμισες...

      2) Ναι,κατάλαβα.Γεγονός

      3) Συμφωνώ.Όμως ακόμα κι αν ξέρεις πέντε πράγματα,είναι πολύ εύκολο να σε πείσει ο άλλος όταν τον δεις από κοντά(και γνωρίζει ποια κουμπιά σου να πατήσει) ειδικά όταν είσαι στην ψυχική κατάσταση που αναφέρουμε.

      Διαγραφή
    5. Να πω μόνο ότι κάτι που σε μας φαίνεται ίσως απλό λογικό για τον άλλον μπορεί να είναι αδύνατο ή να μην το βλέπει καν.
      Συνήθως κρίνουμε απο τον εαυτό μας αλλά δεν έχουμε ιδέα τι κρύβει ο καθένας μέσα του και απο που έρχεται,το κάνουμε όλοι λίγο πολύ αυτο το λάθος.
      Πράγματι η ζωή μπορεί να είναι πολύ άδικη αλλά δεν πάει να πει ότι όλοι θα πέσουν στην λούμπα, μήπως κάτω απο τις δυσκολότερες συνθήκες δεν αναδείχθηκαν άγιοι στους αιώνες ως σήμερα;

      Πολλες τα φορές τα λόγια δεν έχουν καμία αξία μάλιστα κάνουν χειρότερη ζημιά. Μπορούμε να γίνουμε το παράδειγμα; Να τους κάνουμε να αναρωτιούνται τι στην ευχή παίζει και είμαστε τόσο..ζεν(!). Αν δεν μπορούμε ούτε στο λίγο να το κάνουμε αυτό τότε ας προσπαθήσουμε περισσότερο.
      Π

      Διαγραφή
    6. Πιάνομαι από το τελευταίο που έγραψες.Γιατί είναι τόσο σημαντικό να είμαστε ζεν; Είναι καλό αυτό σίγουρα;

      Διαγραφή
    7. Το ζεν το έγραψα έτσι λόγου χάρη επειδή όλοι αυτοί παλεύουν να γίνουν κάτι σαν ζεν, προφανώς δεν εννούσα αυτό. Άλλωστε αυτοί που υποτίθεται ακολουθούν τέτοια μονοπάτια αμφιβάλω στην περίπτωση που λέμε βρεθώ στο πάτωμα ξαφνικά μπροστά τους και τους διαταράξω τον ..διαλογισμό θα σκύψουν να δώσουν ένα νερό πχ. Μου έχει τύχει άλλωστε δεν το λέω έτσι.
      Π

      Διαγραφή
    8. Κατάλαβα πως το λες.Σε αυτό ρωτάω.Γιατί να ζούμε χωρίς να θυμώνουμε ή να στενοχωριόμαστε ή και να φοβόμαστε.Τι σόι ζωή θα ήταν αυτή;Γιατί ζητάμε κάτι τέτοιο;

      Διαγραφή
    9. Δεν γίνεται να μην θυμώσουμε, δεν είμαστε ρομποτ. Αλλά αν κάθε λίγο μας πιάνει η τσαντίλα για το παραμικρό ή ο θυμός μας είαι τέτοιος που σπάμε το μισό σπίτι ή ακόμα χειρότερα βουτάμε απο το λαιμό όποιον είναι μπροστά μας μάλλον κάτι δεν δουλεύει καλά δεν νομίζεις; Το ίδιο και με το φόβο και τις στεναχώριες.
      Η πραότητα πχ δεν σημαίνει νέκρωση νομίζω ούτε αναισθησία.
      Ποιος ζητάει κάτι τέτοιο;
      Π

      Διαγραφή
    10. Αυτά που περιγράφεις θέλουν ψυχίατρο.Για να το συνδέσω και με την άλλη ανάρτηση

      Διαγραφή

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...