Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Πίστη και απιστία,προσευχή και νηστεία

Κυριακή Ι Ματθαίου

 Οι μαθητές του Ιησού στη σημερινή ευαγγελική περικοπή δεν κατάφεραν να θεραπεύσουν έναν δαιμονισμένο που τους πήγε ο πατέρας του.Αυτός τον πήγε στον Ιησού ο οποίος έδιωξε το δαιμόνιο και μάλωσε τους μαθητές Του για την ολιγοπιστία τους.

Οι μαθητές του Ιησού,αυτοί που είχαν μπροστά τους ζωντανό τον Χριστό,τον Υιό του Θεού,βρέθηκαν να μην έχουν ούτε την ελάχιστη πίστη.Ούτε καν ίσα με ένα κόκκο σιναπιού. 

Αν αυτοί ήταν τότε ολιγόπιστοι πόσο χειρότεροι είμαστε εμείς σήμερα;Και μάλιστα δε φτάνει που δεν έχουμε πίστη αλλά δεν ενδιαφερόμαστε και να την αποκτήσουμε.Και όχι μόνο αυτό αλλά φτιασιδώνουμε την ολιγοπιστία μας και την παρουσιάζουμε στους άλλους ως μεγάλη πίστη.Και μάλιστα θέλουμε και να τους διδάσκουμε από πάνω!

Γι'αυτό και στο χώρο της Εκκλησίας βλέπουμε συχνά πυκνά είτε εξαλλοσύνες και υπερβολές είτε αμέτρητες και παράλογες φοβίες.Γιατί όχι μόνο δεν έχουμε πίστη αλλά δεν τολμάμε καν να ξεστομίσουμε το "πιστεύω Κύριε,βοήθει μου τη απιστία".

Και η πίστη που πρέπει να γυρεύουμε,ας θυμόμαστε ότι στηρίζεται στην προσευχή και τη νηστεία.Η νηστεία μας καθαρίζει από κάθε τι κακό και η προσευχή προσελκύει το καλό.

Η περίοδος της νηστείας πέρασε.Η περίοδος όμως της προσευχής δεν τελειώνει ποτέ.Αδιαλείπτως προσεύχεσθε λέει ο απόστολος Παύλος.Και μπορούμε να προσευχόμαστε παντού και οποιαδήποτε στιγμή.Στη δουλειά,την ώρα που οδηγούμε ή όταν κάνουμε ένα περίπατο,όταν γυμναζόμαστε,όταν μαγειρεύουμε.Οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Ας ασκηθούμε λοιπόν στη προσευχή ,αυτές τις ιδιαιτέρως ταραγμένες ημέρες ώστε έτσι να αποκτήσουμε πίστη  έστω ίση με ένα κόκκο σιναπιού.Θα εκπλαγούμε βλέποντας πόσο πολύ θα ευεργετηθούμε από αυτή την ελάχιστη ποσότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...