Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Οι λέαινες της Κένυας,μια γυναικεία ομάδα δασοφυλάκων


https://www.africanews.com/2020/08/13/team-lioness-kenya-s-all-female-park-rangers/

 H αψήφιση της παράδοσης και ο υπερκερασμός των εμποδίων περιγράφουν εύστοχα την πρώτη γυναικεία μονάδα δασοφυλακής- γνωστή ως Team Lioness(Ομάδα Λέαινα), που περιπολεί το τεράστιο Εθνικό Πάρκο Amboseli της Κένυας.


Η Purity Amselet, 24 ετών, μέλος της Team Lioness, μοιράζεται τις απόψεις της: «Όταν μας βλέπουν να κάνουμε αυτή τη δουλειά, δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να το κάνουμε. Νόμιζαν ότι αυτό προορίζεται μόνο για άντρες, οπότε μας αποθαρρύνουν ότι δεν είναι για μας, δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό ως γυναίκες. "Θα ήταν πολύ καλύτερο αν έχουμε περισσότερες γυναίκες δασοφύλακες να εργάζονται σε όλο τον κόσμο γιατί θα δείξει τη γυναικεία δύναμη σε γυναίκες που δεν έχουν αναγνωριστεί από την τοπική τους κοινότητα και θα δείξει επίσης ότι υπάρχει ισότητα των φύλων. "


Δημιουργημένη το 2017 από το Διεθνές Ταμείο για την καλή διαβίωση των ζώων στο πλαίσιο της ομάδας ασφαλείας TenBoma Wildlife, η Team Lioness προσχώρησε σε μια ομάδα 68 ανδρών της κοινότητας Olgulului Community Wildlife Rangers με βάση τα σύνορα μεταξύ Κένυας και Τανζανίας.


Προστασία, πανδημία και λαθροθηρία

Ο υπέροχος βιότοπος άγριας ζωής στη γη της κοινότητας Maasai που περιβάλλει το πάρκο βρίσκεται υπό την προστασία αυτών των εντυπωσιακών νεαρών γυναικών. Αυτό δεν ήταν εύκολο επίτευγμα υπό το πρίσμα της πανδημίας COVID-19, η οποία σημείωσε αύξηση των περιπτώσεων κυνηγιού για το κρέας λόγω του ότι οι ντόπιοι στράφηκαν στη λαθροθηρία για να επιβιώσουν, καθώς τα προς το ζην που προέρχονται από τον τουρισμό έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τους περιορισμούς ταξιδιών λόγω του ιού.


Η Nolepeta, 81 ετών, μητέρα των οκτώ στην κοινότητα των Maasai, εκφράζει τις ανησυχίες της, «Αυτή η πανδημία ήταν μεγάλη πρόκληση για εμάς, καθώς συνηθίζαμε να πουλάμε τις χάντρες μας στους τουρίστες. Κερδίζαμε χρήματα για να πάμε τα παιδιά μας στο σχολείο και να τους παρέχουμε φαγητό. "


Οι ίδιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού δεν έχουν επιτρέψει στους δασοφύλακες τέσσερις μήνες να δουν τις οικογένειές τους και η διατήρηση κοινωνικής αποστασιοποίησης με τους ντόπιους έχουν κάνει το έργο της συλλογής πληροφοριών για να κάνουν τη δουλειά τους πιο δύσκολη.


Παραδειγματικές γυναίκες ηγέτες

Ωστόσο, ο διοικητής της άγριας ζωής της κοινότητας Olgulului, Πάτρικ Παπατίτι, αναγνωρίζει τις ανώτερες ικανότητες επαγρύπνησης και επίλυσης συγκρούσεων της Team Lioness - και όλα αυτά παρά τις προκλήσεις τους ως γυναίκες σε μια πατριαρχική κοινωνία, "Η πρόκληση ήταν η αντίληψη. Η πρόκληση ήταν η πεποίθηση ότι τότε ήταν μια πρόκληση να βάλεις τις γυναίκες στην ηγεσία. Έβαζες τις γυναίκες σε θέση να συνεργάζονται με τους άνδρες. Αυτές είναι νέες γυναίκες που αφήνονται ελεύθερες από την κοινωνία, ελεύθερες από την οικογενειακή μονάδα να πάνε και να εργαστούν με μια ομάδα 68 άλλων ανδρών. "


Η εξαιρετική δουλειά τους αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας του γυναικείου μοντέλου που θα μπορούσε να αναπαραχθεί για να ενδυναμώσει πολλές άλλες γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...