Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Ένα (μη) σχόλιο για τον αποσχηματισμό Κονάνου


Δεν θα σχολιάσω την απόφαση του Ανδρέα Κονάνου να αποσχηματιστεί.Άλλωστε είναι μια επιλογή που στριφογυρνά στο μυαλό πολλών κληρικών καθημερινά(ναι,και στο δικό μου που δεν το λες και ακριβώς μυαλό)).Ε,κάποια στιγμή κάποιος το αποφασίζει.

Εδώ που τα λέμε,για να σχολιάσεις γιατί κάποιος εγκαταλείπει την ιερωσύνη,πρέπει να ξέρεις γιατί αρχικά μπήκε στην ιερωσύνη.Μόνο έτσι μπορείς να κάνεις κάποια εκτίμηση.

Εντύπωση μου κάνει η αντίδραση των ακολούθων του.Στα όρια του γκουρουισμού και παραπέρα.Όταν έχεις κάποιον πνευματικό ή όταν τον διαβάζεις για να σου φωτίσει τη ζωή με το φως του Χριστού και της Εκκλησίας,δεν μπορείς να του δίνεις και συγχαρητήρια που αποσχηματίζεται.Άσχετα αν έχει δίκιο ή άδικο.Δεν είναι εκεί το θέμα.

Υπάρχουν και αυτοί που τον επικρίνουν.Αλλά τον επέκριναν και σαν παπά,οπότε τώρα έχουν κι ένα επιχείρημα παραπάνω.

Όπως και να 'χει πήρε μια απόφαση,δεν καταλαβαίνω όλο αυτό το δράμα που παίζεται από όλες τις μεριές,καλή τύχη να έχει ο άνθρωπος και να βρει τη γαλήνη και τη σωτηρία.Όλα τα άλλα είναι κουτσομπολιά.


ΥΓ. Πού στα κομμάτια βρήκε άνθρωπο για να υποβάλλει παραίτηση αυγουστιάτικα,μου λέτε;

26 σχόλια:

  1. Γιατί,προλάβαινε να.. σχηματιστεί;
    Λειτουργούσε πουθενά, ρωτάω ως άλλος Τζημερος..
    Κάθε μέρα στο κέντρο τον έβλεπα, να κάνει τον.. μεγάλο περίπατο, προτού καν τον οραματιστεί ο εθνικός μας μαμόθρεφτος..
    Τουλάχιστον ο.. προφήτης Χάρης(το παλληκάρι από Σαλόνικα που μιλάει στα ίσα στον εξαποδώ) θρέφει τα γενάκια του, αυτός ούτε τα προσχήματα..
    Τέσπα, φυσικά και δεν χρειάζεται πλέον το ράσο, τώρα που τα πελατολόγιό του κάργαρε από τα κωθώνια, πεδίον δόξης λαμπρόν του ανοίγεται ως ψυχολογοδιατροφολόγου ή σύμβουλου "προσωπικής εξέλιξης", όπως το άλλο φυντανι από τον Βόλο με τη Χάρλευ..
    Σου κάνει εντύπωση η υστερία των followers; Διάβασες ποτέ τίποτε θεολογικό/δογματικό από τον εν λόγω, πέραν από τριτοκλασάτα κακέκτυπα self-help αμερικανιών από τις οποίες βρίθει το διαδίκτυο;
    Δεν υπάρχει τίποτε πιο εύκολο από το να μπαίνεις σε έναν χώρο που είναι διαμορφωμένος δογματικά, εθιμικα-αν θες, εδώ και αιώνες και να το παίζεις τζάμπα μάγκας και εκ των έσω ασφυκτιών αμφισβητίας. Σιγά τα ωά. Και, φυσικά, για τους ανιδεους θα είσαι ο καλός παπούλης, ο εγκάρδιος, ενώ οι άλλοι οι κακιασμένοι & αρτηριοσκληρωτικοί τράγοι..
    Μόνο που τις ανήσυχες ψυχές δεν τις θέλγει,πέρα από έναν παροδικό ενθουσιασμό, το καθε λογής friendly, αλλά το υπόδειγμα σε κάθε μορφή έκφρασης..
    Τέσπα,Georgiou speaking εδώ, σου κάνω και μια πρόβλεψη: το χειμώνα τον βλέπω στο γυαλί πανελίστα, δίπλα σε καμιά Ζήνα ή solo. Εδώ θα 'μαστε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε συ,μπας κι έχετε τίποτα κτηματικές διαφορές;Χοχοχο!
      Λοιπόν,κάποια από αυτά που έγραφε-έλεγε μου άρεσαν πολύ,κάποια μου άρεσαν λιγότερο και κάποια καθόλου.

      Δεν τον άκουσα ποτέ να λέει πως ασφυκτιά στο χώρο.Έβλεπα και ήξερα κάποια πράγματα που δεν μου άρεσαν.Δε νομίζω πάντως πως είναι ίδια περίπτωση με τον Βολιώτη

      Κάποιοι είναι πράγματι και κακιασμένοι και αρτηριοσκληρωτικοί.Και είναι αρκετοί.

      Δογματικά δε μιλούσαν ούτε οι Πατέρες της Ερήμου.Υπήρχε και υπάρχει λόγος.Γενικά μην ακούς αυτούς που πολυμιλάνε για δογματικά.

      70 % θεαματικότητα θα έχει κι εσύ θα σκάσεις από το κακό σου ! Ελπίζω να τον δω στην Αθλητική Κυριακή !

      Διαγραφή
    2. Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια, από την εποχή που έκανε εκπομπές στο ραδιοφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, μέχρι που τον έκοψε-ορθότατα- ο Σεραφείμ.
      Θυμάμαι τότε την κακιασμενη δήλωση που είχε ανεβάσει λέγοντας πως τον ειδοποιησαν μέσω της γραμματείας, "λες και ήμουν καμιά καθαρίστρια".. Εμπλεος χριστιανικού ήθους και ταπεινοφροσύνης indeed.
      Είχε λανσάρει εταιρεία διατροφολογιας-διαιτολογίας που πλάσαρε στους ακόλουθους του.
      Κάποια κάποτε τον ρώτησε, τι να κάνουμε και μεις που δεν έχουμε λεφτά για να γραφτουμε; Λεφτά για να παραγγέλνετε απόξω έχετε, της απήντησε ο κακιασμενος του εαυτός, που έβγαινε οποτεδήποτε κάποιοι τον έπαιρναν χαμπάρι.
      Αλλά τι τα λέω εγώ, τα λέμε κι άλλοι.
      Πάρε ποπ-κορν και διάβαζε:
      https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3425990754130986&id=139867949409966&fs=1&focus_composer=0

      Διαγραφή
    3. Αυτό που έβαλες είναι της Ρομφαίας.Δε βλέπω σχόλια

      Πιπέρι στο στόμα...

      Διαγραφή
    4. Καλά, πλάκα κάνεις; χαμός γίνεται από χάμω! Κάνε scrolling! (είδες για να διαβάζω Κονάνο, που ξέρω και τις μοντερνιες;;)

      Διαγραφή
    5. Δεν έχω fb για να συνδεθώ και να τα δω τα σχόλια.Είδα αυτά στου Κονάνου(αυτή είναι ανοιχτή) και χόρτασα

      Διαγραφή
  2. Την υπερβολή την έχουμε κάργα σαν λαός έτσι κι αλλιώς. Λέω γι αυτούς που χειροκροτάνε(!) περισσότερο, οι άλλοι όπως λες τον επέκριναν και πριν οκ.

    Αν θες να φύγεις υποθέτω βρίσκεις τρόπο ακόμα και τον Αύγουστο.
    Μην ξεχνάς είμαστε σε πανδημία, που να κρυφτούν. Δεν γνωρίζουμε και τα παρασκήνια...μάλλον ευτυχώς.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να τα κάνουμε τα παρασκήνια;Καλύτερα να τα φανταζόμαστε...

      Διαγραφή
  3. ..Το κομμάτι που παίζει στην κορυφή έπος...!!!
    Εποχή Coverdale και Hughes, μουσικάρες!
    Καθόλου τυχαίο...You Keep On Moving! :)
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένος ο Hughes! Ακόμα και το Seventh Star των Sabbath είναι από τους αγαπημένους μου δίσκους

      Διαγραφή
    2. Τον Hughes χαίρομαι να τον ακούω και να τον βλέπω ακόμα και σήμερα, απίστευτος. Το Seventh Star δισκάρα ναι!
      Π

      Διαγραφή
    3. Αγέραστος και φωνάρα ! Τώρα που γράφουμε ακούω το Soul Mover

      Διαγραφή
    4. Χα! Έβαλα όλο το άλμπουμ δεν άντεξα!
      Π

      Διαγραφή
    5. Δύσκολο το άλμπουμ αυτό; Είχα την εντύπωση ότι ψιλο εμπορικό..
      Π

      Διαγραφή
    6. ααα..! Με Iommi και Hughes τι να λέμε..
      Π

      Διαγραφή
  4. Ειναι παραδοξο γιατι αποφασισε τη συγκεκριμενη περιοδο να αποσχηματιστει! Θα ελεγα οτι για εχει καποια απαισιοδοξια για το τι θα του ξημερωσει! Παντως χωρις να ειμαι ιερεας αντιλαμβανομαι οτι ειναι τεραστια μεγαλο φορτιο και ευθυνη η ιερωσυνη! Καποτε ειχα μια συζητηση με εναν φιλο μου που ακουγε καποιες πιο προσφατες ομιλιες του Κονανου και ο φιλος μου διατυπωσε την υποθεση η μαλλον τη βεβαιοτητα θα ελεγα οτι ο π. Κονανος εχει πλανηθει! Δεν θελησα τοτε να εκφερω καμοια αποψη διοτι ο αμεσως επομενως που δυναται να πλανηθει ειναι και εκεινος που εκφερει αρνητικη κριτικη! Αυτο παντως που το ξερω πολυ καλα ειναι οτι οι ιερεις και οι μοναχοι πολεμουνται πολυ περισσοτερο απο τον πονηρο παρα οι λαικοι προκειμενου να σκανδαλισουν οι δαιμονες τους στρατιωτες κανοντας τους αξιωματικους να πεσουν!Στο κατω-κατω ειναι πολυ τρομακτικο να αναλογιστει ενας ανθρωπος οτι πολλες απο αυτες τις σκεψεις που κανουμε καθημερινα δεν ειναι καν δικες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω την αίσθηση φίλε Νίκο πως τα πράγματα είναι πιο πεζά από πλάνη κτλ.Αλλά δε χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω.

      Διαγραφή
    2. Δεν θελω να σχολιασουμε η μαλον να κατακρινουμε τις αποφασεις που παιρνει ο καθε ανθρωπος για τη δικη του τη ζωη! Η αυτογνωσια δυσκολα κατακτιεται η καλυτερα θα ελεγα σου διδεται απο τον Θεο την ωρα που εκεινος το κρινει και εφωσον εμεις με το αυτεξουσιο μας επιθυμουμε να δουμε τον εαυτο μας η θελουμε να ζουμε στη "πραγματικοτητα" του εαυτου μας που μας παρουσιαζουν οι αλλοι και μας βολευει και εμας τους ιδιους! Ειδα Παπα-Κωστα την αναρτηση σου και για τον Πατερα Φαρο και για αυτο που περναει! Εαν θυμαμαι καλα εγραφε οτι συμβουλευοταν καποπιον ψυχολογο για το προβλημα που βιωνει! Αναρωτιεμαι γιατι καποιοι ανθρωποι οι οποιοι βασιζονται στο Θεο για να βοηθησουν και τους εαυτους τους αλλα και τους αλλους για ποιο λογο τελικως αναγκαζονται να απευθυνθουν σε επιστημονες των οποιων η "επιστημη" τους ξεφευγει απο τις γνωσεις των Αγιων Πατερων? Αναρωτιεμαι!

      Διαγραφή
    3. Γιατί οι ψυχολόγοι καλύπτουν άλλες ανάγκες.Και γιατί οι Πατέρες δεν έχουν για όλα μια λύση κι έζησαν πριν κάμποσους αιώνες.Η ζωή έχει αλλάξει,ο άνθρωπος έχει αλλάξει παρ' όλο που τα βασικά έμειναν ίδια.Οπότε χρειάζεται να πηγαίνει κάποιος και στον ψυχολόγο.Και στον ψυχολόγο,όχι μόνο.

      Διαγραφή
    4. Δεν ηταν οι ιδιοι οι Αγιοι Πατερες αυτοι καθ'εαυτοι που διναν λυσεις στα προβληματα των ανθρωπων αλλα ο Θεος! Οι γνωσεις που απεκτησαν στη παροδο της ζωης τους ηταν καθαρα δωρο του Θεου και δεν ηταν απλα φιλοσοφιες η θεωριες! Οι Αγιοι μεσα απο το τροπο ζωης τους δειχναν το μονοπατι που πρεπει να ακολουθησει ο ανθρωπος για να μαθει τον εαυτο τους! οι Αγιοι ειχαν σπουδασει και τις γηινες επιστημες της εποχης τους αλλα ηταν ο Θεος που τους εδινε τη τελικη λυση στο καθε προβλημα αλλα αυξανε και τις γνωσεις τους σε μεγαλυτερα επιπεδα απο αυτα που τους εδινε η επιστημη! Τωρα δυστυχως οσο περνανε τα χρονια οι ανθρωποι χειροτερευουμε γιατι θεοποιησαμε τις γηινες επιστημες και ψαχναμε να βρουμε διαφορων ειδων "αυθεντιες"

      Διαγραφή
    5. Επειδή βλέπω καθημερινά τα αποτελέσματα αυτής της λογικής,και τις λάθος οπτικές της,σου ξαναλέω ότι χρειάζεται και η επιστήμη.Και όχι,δεν πάω σε ψυχολόγο,για να προλάβω τον οποιονδήποτε.Δε χρειάζεται να θεοποιούμε ούτε να απορρίπτουμε.

      Διαγραφή
    6. Το εχουμε ξανασυζητησει οτι δεν κανει ενας ανθρωπος ουτε να θεοποιει ουτε να απορριπτει κατι! Ουτε να υποτιμαει ουτε και να υπερεκτιμαει κατι! Το προβλημα ομως με τις σημερινες επιστημες ειναι-χωρις βεβαια να αναφερομαστε σε ολες-εχουν αλλαξει με τετοιο τροπο που δε προσφερουν αρκετη βοηθεια τουλαχιστον οι επιστημες εκεινες που απευθυνονται στο ψυχολογικο κομματι του ανθρωπου! Το βασικο προβλημα των συγκεκριμενων "ψυχολογικων" επιστημων ειναι οτι για να τον "απενοχοποιησουν" τον "εκπαιδευουν" να σκεφτεται σε ατομικο επιπεδο και οχι σε συλλογικο επιπεδο! Στην πορεια τη ζωης του ο ανθρωπος πρεπει να "βιωσει" οτι κεντρο της ζωης του ανθρωπου ειναι ο ιδιος ο ανθρωπος και οχι ο Θεος! ο Αγιος Κοσμας ο Αιτωλος ελεγε οτι τα αθεα γραμματα θα προκαλεσουν πολλες ζημιες στον ανθρωπο! Οντως τελικα οι περισσοτερες σημερινες επιστημες απορριπτουν το Θεο και θεοποιουν τον ανθρωπο! ο ανθρωπος πρεπει να διδασκεται τις επιστημες αλλα να εχει παντοτε σαν γνωμωνα στη ζωη του τη διδασκαλια των Αγιων Πατερων ωστε να κρινει και να αξιολογει σωστα και εννοειται προπαντως τη Θεια Χαρη

      Διαγραφή
    7. Γι'αυτό και όταν πηγαίνουμε σε οποιονδήποτε,καλό είναι να τον ελέγχουμε πρώτα και αυτόν και τον κλάδο του.Δεν μπαίνει σε ένα τσουβάλι όλη η ψυχολογία.

      Διαγραφή
    8. Δεν μπαινουν ολες οι επιστημες στο ιδιο τσουβαλι! Το βασικο προβλημα της σημερινης δομης των ανθρωπολογικων-ιατρικων επιστημων ειναι οτι αυτες οι ιδιες τσουβαλιαζουν τον ανθρωπο καθως βασιζονται σε συμπερασματα τα οποια εχουν ληφθει απο πειραματα που γινονται πανω σε ομαδες ανθρωπων χωρις να λαμβανονται υπ'οψη ολα τα υποκειμενικα κριτηρια τα οποια διαφοροποιουν τον εναν ανθρωπο απο τον αλλο! Σαφεστατα και πρεπει να ελεγχεις εναν ανθρωπο αλλα οχι μονο με βαση το κλαδο του αλλα και με βαση το εαν τις προσωπικες του πεποιθησεις τις βιωνει οντως πραγματικα!

      Διαγραφή

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...