Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Sheki Khan


https://jam-news.net/historic-centre-of-azerbaijanis-sheki-included-in-unesco-world-heritage-list/

Το ιστορικό κέντρο της Sheki στα βορειοδυτικά του Αζερμπαϊτζάν, μαζί με το παλάτι Sheki Khan , έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Η αρχαία πόλη Sheki βρίσκεται στη νότια πλαγιά του Μεγάλου Καυκάσου. 


Το κύριο αξιοθέατο - το παλάτι του Χαν, χτίστηκε τον 18ο αιώνα. Αυτή είναι η πρώην κατοικία των Χαν της Sheki . Το διώροφο κτίριο διαθέτει έξι δωμάτια, τέσσερις διάδρομους και δύο μπαλκόνια με καθρέφτες . Σχεδόν όλοι οι τοίχοι του παλατιού είναι διακοσμημένοι με μοτίβα και η πρόσοψη είναι διακοσμημένη με παράθυρα βιτρό .


Για έξι χρόνια, τοπικοί και ξένοι εμπειρογνώμονες αξιολόγησαν το παλάτι και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Sheki. Η τελική απόφαση για τη συμπερίληψή της στον κατάλογο της UNESCO εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου 2019 σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Μπακού, αναφέρει το Azertag.

Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση που ένα ιστορικό μνημείο του Αζερμπαϊτζάν μπαίνει στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Το ιστορικό τμήμα του Μπακού (Icheri Sheher), μαζί με τον Πύργο της Κόρης και το αρχαιολογικό καταφύγιο Gobustan με σπηλαιώδεις πίνακες, περιλαμβάνονται ήδη σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...