Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Τα άγρια ζώα γίνονται νυκτόβια για να αποφεύγουν τους ανθρώπους

A study found that 83% of the animals had started doing more at night — “separating themselves in time rather than in space”. (Mint Images/Londolozi Images)

https://mg.co.za/article/2019-07-10-natures-nocturne-unfettered-human-sprawl-drives-animals-into-the-night

Λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και τίγρεις - όλα τα αρπακτικά της κορυφής - έχουν εξελιχθεί για να κυριαρχήσουν στο αντίστοιχο περιβάλλον τους. Πάνω από εκατομμύρια χρόνια, έχουν οξύνει τις κυνηγετικές τους ικανότητες σε σημείο που να μην έχουν θηρευτές. Ό,τι θέλει ένα λιοντάρι  , το σκοτώνει. 
Αλλά τώρα, με την κυριαρχία των ανθρώπων, αυτοί οι θηρευτές αναγκάζονται να αλλάξουν και να κρύβονται από αυτόν που είναι τώρα ο κορυφαίος θηρευτής.

Η μακροπρόθεσμη επίδραση των ανθρώπων στα ζώα είναι όλο και περισσότερο τεκμηριωμένη. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν νωρίτερα φέτος ότι ένα εκατομμύριο είδη αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση αυτόν τον αιώνα.

Ζούμε την έκτη μαζική εξαφάνιση της ζωής στη Γη. Η πέμπτη μαζική εξαφάνιση ήρθε με το τέλος της κυριαρχίας των δεινοσαύρων. Τώρα, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του ανθρώπινου πολιτισμού, τα φυτά και τα ζώα έχουν λιγότερους πόρους και λιγότερο χώρο για να επιβιώσουν.

Με αυτόν τον κατακλυσμό να καταλαμβάνει το χρόνο των επιστημόνων, λιγότερη προσοχή δίνεται στην καθημερινή επίδραση των ανθρώπων στο πώς ζει η φύση γύρω μας. Αυτό ήταν το επίκεντρο μιας ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δημοσιεύοντας στο επιστημονικό περιοδικό Science νωρίτερα αυτό το μήνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι οδηγούν τα ζώα να ξοδεύουν περισσότερο από τη συνειδητή ζωή τους τη νύχτα, για να μας αποφύγουν. Η έρευνα - Η επίδραση της ανθρώπινης διαταραχής στην νυχτερινή ζωή της άγριας φύσης - εξέτασε 62 είδη θηλαστικών σε έξι ηπείρους.

Διαπίστωσε ότι το 83% των ζώων είχε αρχίσει να κάνει περισσότερα τη νύχτα - «χωρίζοντας τον εαυτό τους στο χρόνο και όχι στο χώρο». Ενώ ένα ζώο μπορεί κανονικά να διαιρέσει το κυνήγι του, να τρώει και να ζευγαρώνει το ίδιο μεταξύ της νύχτας και της ημέρας, περνά τώρα το 68% του χρόνου του να κάνει αυτά τα πράγματα το βράδυ.

Τα ζώα το κάνουν αυτό εξαιτίας των ανθρώπων, σύμφωνα με τους ερευνητές. "Διαβεβαιώνουμε ότι ο φόβος των ανθρώπων είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός που οδηγεί στην αύξηση της νυχτερινής ζωής των άγριων ζώων".

Οι άνθρωποι είναι θορυβώδεις, κόβουν τα δάση, καταστρέφουν άλλα ενδιαιτήματα και εκδιώκουν - ή σκοτώνουν - έντομα που βουίζουν γύρω από τα σπίτια τους ή τα ζώα που απειλούν τα κοπάδια τους και τα ζώα συντροφιάς. Καθώς οι άνθρωποι εκτείνονται σε περισσότερα μέρη του κόσμου, ο χώρος για να ξεφύγουν από τον άνθρωπο μειώνεται.

Όσο μεγαλύτερο είναι το ζώο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αρνητική επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό είναι "ίσως επειδή είναι πιο πιθανό να κυνηγηθούν ή να παρενοχληθούν". Επίσης, επειδή ένας ελέφαντας ή μια τίγρη χρειάζονται περισσότερο χώρο για να φάνε και να ευδοκιμήσουν, είναι πιο πιθανό να έρθουν σε χώρους που καταλαμβάνουν οι άνθρωποι.

Αλλά οι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται καν να κυνηγούν ή να παρενοχλούν τα ζώα για να προσαρμοστούν για να ζήσουν τη νύχτα. "Τα ζώα αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στους ανθρώπους ως απειλές, ακόμη και όταν δεν δημιουργούν άμεσο κίνδυνο".

Αυτό έχει όλα τα είδη των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων. Για παράδειγμα, τα αρπακτικά ζώα δεν μπορούν επίσης να κυνηγήσουν, γεγονός που μειώνει τον ρόλο τους ως φυσικούς ελεγκτές πληθυσμού για άλλα ζώα που βρίσκονται πιο κάτω στην τροφική αλυσίδα. Αυτά τα θηράματα προσαρμόζονται επίσης για να ζουν σε περιοχές όπου υπάρχουν άνθρωποι, αν και περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους τη νύχτα, έτσι ώστε να μπορούν να ξεφύγουν από επιφυλακτικούς αρπακτικούς.

Οι αλλαγές αυτές επιδεινώνονται από το μεταβαλλόμενο κλίμα, καθώς οι ξηρασίες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες μεταβάλλουν δραματικά τις συνθήκες που τα ζώα εξελίχθηκαν για να ευδοκιμήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...