Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ καὶ τὰ κρίνα τοῦ ἀγροῦ

Αποτέλεσμα εικόνας για matthew 6 24-34

 "Κοιτάξτε τα πουλιά που δεν σπέρνουν ούτε θερίζουν ούτε συνάζουν αγαθά σε αποθήκες, κι όμως ο ουράνιος Πατέρας σας τα τρέφει• εσείς δεν αξίζετε πολύ περισσότερο απ΄ αυτά; Κι έπειτα, ποιός από σας μπορεί με το άγχος του να προσθέσει έναν πήχυ στο ανάστημά του; Και γιατί τόσο άγχος για το ντύσιμό σας; Ας σας διδάξουν τα αγριόκρινα πώς μεγαλώνουν, δεν κοπιάζουν ούτε γνέθουν, κι όμως σας βεβαιώνω πως ούτε ο Σολομών σ΄ όλη του τη μεγαλοπρέπεια δεν ντυνόταν όπως ένα από αυτά."

Αν και τα λόγια του Χριστού είναι πάντα επίκαιρα,τα λόγια Του στη συγκεκριμένη περικοπή αυτή την εποχή γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα,ακόμα πιο καίρια.Ας τα δούμε προσεκτικά.Τα πουλιά, λέει ο Κύριος, ούτε θερίζουν ούτε αποθηκεύουν αλλά χάρη στον Θεό βρίσκουν τροφή.Τα κρίνα που δεν κοπιάζουν και δεν γνέθουν,ο Θεός τα ντύνει με τέτοια μεγαλοπρέπεια που θα ζήλευε ακόμα κι ο Σολομών.

Ο Χριστός δεν τα λέει αυτά για να μας πείσει να τεμπελιάζουμε και να μη δουλεύουμε.Όχι.Προσπαθεί να προλάβει κάτι άλλο.Γνωρίζοντας το δημιούργημά του πολύ καλά ξέρει πως η ανάγκη για τροφή και ρουχισμό μετατρέπεται γρήγορα σε άγχος για υπέρμετρη επίδειξη πολυτέλειας και συγκέντρωσης ολοένα και περισσότερου πλούτου.


Και για να το πετύχει αυτό ο άνθρωπος ,πρώτα στρέφεται εναντίον της φύσης,εναντίον του ίδιου του πλανήτη του και στη συνέχεια εναντίον και των συνανθρώπων του.

Γιατί για να αποκτήσει ολοένα και περισσότερα απ' όσα χρειάζεται πρώτα καταστρέφει το περιβάλλον και στη συνέχεια στερεί ουσιαστικά τα απαραίτητα από τους συνανθρώπους του για να έχει αυτός πλεονάσματα.

Το πρώτο σκέλος το βλέπουμε και το βιώνουμε πια.Η καταστροφή των δασών,η εξαφάνιση ειδών ζωής,η αλλαγή του κλίματος είναι όλα αποτελέσματα αυτού του άγχους του ανθρώπου για συνεχή κατανάλωση.Καταστρέφουμε τον κόσμο τον οποίο μας έδωσε ο Θεός να προσέχουμε και να διαφυλάττουμε.

Το δεύτερο,ίσως κάποιοι να μην το αντιλαμβανόμαστε αλλά είναι εξίσου εξώφθαλμο.Σύμφωνα με έρευνα  οι πλουσιότεροι τρεις δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ -Jeff Bezos, Bill Gates και Warren Buffett- κατέχουν πλούτο ίσο με τον αντίστοιχο όλου του φτωχότερου 50% του αμερικανικού πληθυσμού.Καταλαβαίνει εύκολα κανείς τις ανισότητες που δημιουργούνται και τις ταραχές,τη βία και την εγκληματικότητα που μπορεί να προκαλέσει αυτή η κατάσταση που ισχύει πάνω κάτω σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Ο Χριστός μας καλεί να βάλουμε πάνω από τον πλούτο,τον άνθρωπο,πάνω από το κέρδος την αγάπη,πάνω από το χρήμα τον Θεό.Υπηρετώντας το χρήμα καταστρέφουμε τον κόσμο και καταδυναστεύουμε τους ανθρώπους,υπηρετώντας τον Θεό γινόμαστε αντάξιοι ως το κορυφαίο δημιούργημα του Κυρίου,προστατεύουμε το περιβάλλον και αναγνωρίζουμε τον συνάνθρωπο σαν αδελφό μας.

Με άλλα λόγια ο Χριστός μας διδάσκει πώς να μην κάνουμε κόλαση αυτή τη ζωή αλλά να την κάνουμε να μοιάσει ,όσο γίνεται,με παράδεισο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...