Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Δια Χριστόν σαλοί

Αποτέλεσμα εικόνας για holy fools

Φέτος,τυχαίνει αυτή την Κυριακή να πέφτει η γιορτή ενός μεγάλου μα γενικά αγνώστου αγίου.Του Οσίου Συμεών του δια Χριστόν Σαλού.

Οι δια Χριστόν σαλοί είναι άγιοι οι οποίοι εξασκώντας μια ακραία μορφή άσκησης,προσποιούμενοι τους τρελούς,πετυχαίνουν τη μέγιστη δυνατή ταπείνωση.Η δια Χριστόν σαλότητα,δεν είναι μια άσκηση που την επιλέγει κάποιος άνθρωπος αλλά μάλλον ο Θεός καλεί τον ασκητή σε αυτό τον δρόμο.


Κάνοντας ένα σωρό τρελά πράγματα,οι ασκητές αυτοί πετυχαίνουν να διδάξουν αυτόν που θέλουν,να τον διορθώσουν και να τον αποκόψουν από το δρόμο της αμαρτίας.Πολλές φορές υπό μορφή κάποιου αστείου ή παραληρήματος τολμούν να πουν σε ανθρώπους υψηλών θέσεων,αλήθειες που κανείς δεν θα τολμούσε να ξεστομίσει.

Αν το καλοσκεφτούμε,αυτή η τρέλα των δια Χριστών σαλών,αυτή η ευκολία τους να ξεμπροστιάζουν το ψέμα,το κακό,την απάτη,την αμαρτία είναι αυτό που λείπει και από την κοινωνία μας σήμερα και από την Εκκλησία.

Προτιμούμε τους συμβιβασμούς,τα καλοπιάσματα ή να κάνουμε τα στραβά μάτια μπροστά στο κακό ώστε να μη χαλάσουμε τις σχέσεις μας ή να εξυπηρετήσουμε τα κακώς εννοούμενα συμφέροντά μας.

Ο Χριστιανισμός είναι μια τρέλα όταν εφαρμόζεται αληθινά.Στέκεται στους αδύναμους,αγαπά τη φτώχεια,επιζητά την άσκηση,αγαπά μέχρι αυτοθυσίας.Την ανάγκη αυτής της τρέλας μας θυμίζουν με έντονο τρόπο οι δια Χριστόν σαλοί με τη ζωή τους.Και νομίζω πως αξίζει να ασχοληθούμε με ένα τέτοιο θέμα.

10 σχόλια:

  1. Γεια σου Παπα-Κωστα μου! Τι κανεις? ο Νικος ειμαι! Πραγματικα οι δια Χριστον Σαλοι Αγιοι ηταν εξαιρετικες μορφες! Ουσιαστικα θα ελεγα οτι ολοι οι Αγιοι της Εκλλησιας μας ακομη και αυτοι που ηταν μεσα στο κοσμο ηταν ξενοι για τον κοσμο αφου δεν ενστερνιζονταν το κοσμικο φρονημα και δεν ειχαν καμοια μορφη κοινωνικης προκαταληψης. Οι δια Χριστον Αγιοι Σαλοι ειχαν οπως και πολλοι Αγιοι προορατικο και διορατικο χαρισμα! Ειχα διαβασει και ειχα ακουσει για εναν δια Χριστο Σαλο που ειχε ζησει προς τα μεσα του περασμενου αιωνα τον Χαραλαμπη τον δια Χριστο Σαλο που ειχε ζησει στη Μεσσηνια. Θα ηθελα να σου διηγηθω μια ιστορια που μου ειχε διηγηθει ενας φιλος μου για αυτον αλλα θα ηθελα αμα σου ειναι ευκολο για διακριτικους λογους να μην την αναρτησεις. Διαβασε τη εσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ για τη διήγηση.Συνειδητοποίησα ότι είχα ακούσει ξανά για τον Χαραλάμπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πως σου φανηκε ολη αυτη η ιστορια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν σου πω ότι έχω συναντήσει κάτι παρόμοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παπα μου θα σου πω κατι! Απο οτι ειδα στη ζωη μου η ορθοδοξια ειναι το μονο αληθινο μονοπατι που οδηγει στη σωτηρια του ανθρωπου! Καποτε ο Πατερας μου καθοταν και με πειραζε και μου ελεγε για ποιο λογο ο Θεος δεν κανει καλα ολους τους ανθρωπους που τον παρακαλανε για τη θεραπεια τους. Το ιδιο μου λεει πολλες φορες και η μανα μου! Εαν διαβασεις την Αγια Γραφη σου λεει μεσα ο Χριστος χτυπα τη πορτα και η πορτα θα ανοιξει. Ζητα και θα σου δοθει. Ο Χριστος σου λεει οτι η πορτα θα ανοιξει αλλα δε σου προσδιοριζει τη χρονικη στιγμη που η πορτα θα ανοιξει. Η πορτα μπορει να ανοιξει σε ενα δευτερολεπτο μπορει να ανοιξει σε μια ωρα μπορει να περασουν ακομη και παρα πολλα χρονια. Η πορτα ανοιγει την ωρα που το κρινει ο Θεος και οχι την ωρα που το κρινουμε εμεις. Επισης λεει ο Χριστος οτι θα σου δοθει. Δεν προσδιοριζει ο Χριστος εαν θα σου δοθει ακριβως αυτο που ζητας η κατι αλλο. Εμεις ζηταμε απο το Θεο χωρις να ξερουμε τι ακριβως εχουμε αναγκη στη ζωη μας απο τη στιγμη που δε ξερουμε τον ιδιο μας τον εαυτο. ο Θεος ομως γνωριζει τι ακριβως εχουμε αναγκη. Θα δωσει στο καθε ανθρωπο ακριβως αυτο που εχει αναγκη ο καθε ανθρωπος και προς ωφελος της σωτηριας της ψυχης του. Και θα του το δωσει την ωρα ακριβως που θα ειναι πνευματικα ετοιμος να το λαβει. Και ο ιδιος ο Αγιος Παισιος ελεγε καποτε οτι ο Θεος δε μας δινει ποτε πιο νωρις κατι προκειμενου να μη βλαπτουμε πνευματικα. Ολοι οι ανθρωποι βασανιζομαστε. Για αυτο πρεπει να εχουμε τρια πραγματα. Πιστη, Ελπιδα και Αγαπη. Το ανωτερο ολων ειναι η Αγαπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...