Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Qareh Klise ("η Μαύρη Εκκλησία")

Afshin Majlesi, Tehran Times

Εκατοντάδες χριστιανοί πιστοί ετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς τη Μονή του Αγίου Θαδδαίου στο βορειοδυτικό Ιράν για να παρακολουθήσουν μια θρησκευτική τελετή που πέρασε από γενιά σε γενιά. Για 65η συνεχή χρονιά, προσκυνητές από το Ιράν, την Αρμενία, τη Συρία, το Λίβανο, τις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τον Καναδά και ορισμένες άλλες χώρες συναντώνται φέτος από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου, για να παρακολουθήσουν μια τελετή που ονομάζεται  Badarak σε ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του κόσμου.


Το μοναστήρι του Αγίου Θαδδαίου  στο βορειοδυτικό Ιράν

 Το μοναστήρι προστέθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Ιούλιο του 2008.

Οι συμμετέχοντες τιμούν το μαρτύριο του Αγίου Θαδδαίου, έναν από τους δώδεκα μαθητές που φονεύθηκε ενώ κήρυττε το Ευαγγέλιο. Ο θρύλος λέει ότι μια εκκλησία αφιερωμένη σ 'αυτόν χτίστηκε για πρώτη φορά το 68 μ.Χ. εκεί όπου στέκεται η Qareh Klise. 

Η γιορτή έχει μεγάλη σημασία για τους Ιρανο-Αρμένιους που προέρχονται κυρίως από τις πόλεις Tabriz, Urmia, Tehran, Isfahan και Qazvin, για να οργανώσουν την επανένωση  ομάδων και οικογενειών. Τους παρέχει επίσης τη δυνατότητα να πάνε για διακοπές και να επισκεφτούν μακρινούς συγγενείς. 

Το βάπτισμα  παιδιών και  νέων μαζί με εκτελέσεις παραδοσιακών τραγουδιών και χορών είναι μεταξύ των αποκορυφωμάτων του γεγονότος.

Επίσης γνωστή ως Qareh Klise ("η Μαύρη Εκκλησία"), η εκκλησία είναι ένα από τα παλαιότερα επιζώντα χριστιανικά μνημεία στο Ιράν. Βρίσκεται στην επαρχία Δυτικό Αζερμπαϊτζάν, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Maku, δίπλα στα σύνορα της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.



Η αρχαία Εκκλησία παρουσιάζει περίτεχνα ανάγλυφα λουλουδιών, ζώων και ανθρώπινων μορφών στην πρόσοψη και στους εξωτερικούς τοίχους. Φέρει επίσης στίχους της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης  με αρμενική καλλιγραφία. 

Μαζί με το Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου και το παρεκκλήσι του Dzordzor, η Qareh Klise τοποθετήθηκε το 2008 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με την επωνυμία «Αρμενικά Μοναστηριακά Συγκροτήματα του Ιράν». 

Και οι τρεις τοποθεσίες βρίσκονται στο Δυτικό Αζερμπαϊτζάν και έχουν μεγάλη σημασία από ιστορικής και πολιτιστικής άποψης. Παρέχουν αξιόπιστη μαρτυρία για τις ανταλλαγές με τις αρχαίες περιφερειακές κοινωνίες, ιδιαίτερα με τους Βυζαντινούς, Ορθόδοξους και Πέρσες. 

Η UNESCO αναφέρει ότι οι εκκλησίες φέρουν δείγματα εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας  αρμενικών αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών παραδόσεων.

... Payvand News - 07/05/19 ... - http://www.payvand.com/news/19/jul/1005.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...