Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Κυρίαρχος στο Λίβανο η Χεζμπολάχ


slpress

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι πολιτικοί σύμμαχοί της κέρδισαν πάνω από τις μισές έδρες στο κοινοβούλιο του Λιβάνου. Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, σε σύνολο 128 εδρών η Χεζμπολάχ καταλαμβάνει, τουλάχιστον 67, στις πρώτες εκλογές μετά από εννιά χρόνια.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο ηγέτης της οργάνωσης, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως μια «πολιτική και ηθική νίκη» της αντίστασης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η «κοινοβουλευτική παρουσία» της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της θα εγγυηθούν την προστασία αυτής της «αντίστασης». Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ, η οποία είναι η μόνη παράταξη στην χώρα που δεν έχει παραδώσει τα όπλα από τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990) και μετά, ιδρύθηκε ως ένα κίνημα αντίστασης στο Ισραήλ.


Χαμένος, αλλά πιθανότερος πρωθυπουργός ο Χαρίρι 

Μεγάλος χαμένος των εκλογών, χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η μικρή συμμετοχή (ψληφισε μόλις το 49,2% έναντι 54% το 2009) είναι ο πρωθυπουργός Σάαντ αλ Χαρίρι, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του έχασε το ένα τρίτο των εδρών του και από 33 έδρες που είχε καταλαμβάνει 21.

Ο Χαρίρι κατηγόρησε τον περίπλοκο νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος για πρώτη φορά προέβλεπε αναλογικό σύστημα, και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις είπε στους δημοσιογράφους ότι πολλοί πολίτες δεν κατανόησαν τον νόμο.



Παρόλα αυτά ο Χαρίρι αναδείχθηκε ως ο σουνίτης πολιτικός με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στο κοινοβούλιο και παραμένει ο επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός, αφού το σύστημα του Λιβάνου προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι σουνίτης. Ζήτησε μάλιστα να προχωρήσουν όσο γρηγορότερα γίνεται οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, προκειμένου να μπορέσει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για την μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Κερσισμένο, με βάση τα ίδια ανεπίσημα αποτελέσματα, είναι και το χριστιανικό κόμμα Λιβανέζικες Δυνάμεις, το οποίο εναντιώνεται στη Χεζμπολάχ, καθώς σχεδόν διπλασιάζει τις έδρες του και από 8 που είχε καταλαμβάνει 15.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Αναμενόμενο ήταν οι πρώτες αντιδράσεις για την νίκη της Χεζμπολάχ να έρθουν από το Τελ Αβίβ. Έτσι ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Νταφτάλι Μπένετ, ένας συντηρητικός πολιτικός που συμμετέχει στο συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, έγραψε στο Twitter: «Χεζμπολάχ = Λίβανος». Τόνισε μάλιστα ότι η νίκη της Χεζμπολάχ σημαίνει πως το κράτος του Λιβάνου δεν ξεχωρίζει από το σιιτικό κίνημα, το οποίο  στηρίζεται από το Ιράν, και ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να τα διαχωρίσει σε πιθανό μελλοντικό πόλεμο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, δήλωσε ότι η Τεχεράνη σέβεται το αποτέλεσμα και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση που θα εκλεγεί από την πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...